(recept
si oblíbilo 76 návštěvníků)
NEJ Ořechový korpus-recept po babičce
Potřebné ingredience
250 g, cukr moučka, 4 vejce, 120 g másla(klasika), 200g hladké mouky, 80 g mletých vlašských ořechů, 1 prášek do pečiva, 2dcl mléka, máslo na vymazání+ hrubá mouka na vysypání
Postup přípravy
Cukr se žloutky a změklým máslem třeme šlehačem 30 minut na stupeň 1 do pěny. Mezi tím si smícháme mouku, ořechy a prášek do pečiva, přidáme mléko, zamícháme, přidáme utřenou směs a nakonec opatrně vmícháme ušlehané bílky. Těsto je opravdu jedna báseň, nepřekonatelné.
Dortík na fotu je promazán krémem ze salka (uvařené salko cca 2-3 hod. vyšleháme s kostkou másla -vše pokojové teploty) a proložen na drobno nakrájeným anansem. Potahován je potahovací hmotou a marcipánem z obchodu od Kovandových.
Vyzkoušejte tuto kombinaci...faaakt jsme si pochutnali.
Dortík na fotu je promazán krémem ze salka (uvařené salko cca 2-3 hod. vyšleháme s kostkou másla -vše pokojové teploty) a proložen na drobno nakrájeným anansem. Potahován je potahovací hmotou a marcipánem z obchodu od Kovandových.
Vyzkoušejte tuto kombinaci...faaakt jsme si pochutnali.
a tady dílko Alenky z našeho těsta, nádhera, a má spokojenost, že chutnalo :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Andy pruzina
(upraveno)
8. 12. 2020, 19:01
Milé kuchařinky, pokud hledáte dobrý ořechový korpus pro svůj dort, tak neváhejte a jdete do tohoto receptu. Je fenomenální a tímto velice děkuji Evičce za to, že se s námi o tento recept podělila. Pekla jsem přesně podle popisu a po upečení byl krásně naskočený a po rozkrojení úžasně vláčný. Zprvu jsem se zalekla toho celého balení prášku do pečiva - bála jsem se, že tam zákonitě musí být cítit, ale mýlila jsem se. Já peču v rozevírací dortové formě - na dno dám pečící papír a zacvaknu ho do ráfku - boky vůbec nevymazávám. Po upečení a vychladnutí korpus oříznu kolem buků, rozevřu a vyndám. Věřte - funguje to - je to rada od cukrářek. Korpus jsem po prokrojení pokapala rumem, pomazala meruňkovou marmeládou, náplň byl karamelovo-smetanový krémem ( svařený karamel se smetanou a po úplným vychladnutí a vyšlehání bylo zašleháno mascarpone.) a jemně nakrájené kompotované hrušky. Po začištění politý čokoládou. Byla to veliká dobrota. VŘELE DOPORUČUJI!!!! Evičko, ještě jednou děkuji.
cdka
(upraveno)
28. 11. 2012, 14:00
Evi,po vytažení z trouby se mi korpus propadl a v prostředku se mi srazil...nevíte prosím kde jsem udělala chybu?děkuji za odpověd
Evika
(upraveno)
8. 1. 2013, 22:13
@cdka
Inko, čtu to až teď a netuším, bylo to dopečené? Nikdy se mi nic takového nestalo
Vera N
(upraveno)
4. 6. 2012, 16:12
jansemi
(upraveno)
25. 4. 2012, 21:55
To naozaj treba 30minút šľahať? v tom je finta vydareného cesta? Dík za radu.
Evika
(upraveno)
8. 1. 2013, 22:15
@jansemi
Jani, sice pozdě, ale přece, ano šlehám poctivě na nízký stupeň. Možná kdyby se to šlehalo na vyšší stupeň stačilo by kratší dobu, ale já se bojím že by se nepovedl
Kačali
(upraveno)
25. 4. 2012, 20:49
Evi, nevím proč mě to napadlo až dnes....ale napadlo Moooc děkuji za tento nejúžasnější dort, který znám. Pekla jsem podle Vašeho receptu již 2x a zítra jdu na třetí dort. Rodina je z něj nadšená a pokaždé jej chválí až do nebes
Evika
(upraveno)
8. 1. 2013, 22:16
@Kačali
Katuš já na to koukám až dnes Děkuji moc a jsem strašně ráda, že Vám chutná Mám podobný recept na těsto na cukroví- žloutkový řez a ten je taky neeeej ze všech co jsem kdy jedla
babeta99
(upraveno)
16. 9. 2011, 20:48
Můžu do těsta použít místo vlašských lískové oříšky. Vlašské nám všechny zmrzli tak nemáme ale nasbírala kjsem si lískové.A ještě se zeptám na jak velký dort je rozpis. Mám formu 26 cm průměr a chtěla bych dort 2 krát proříznout tak zda to bude stačit nebo má dávku zvýšit. Chtěla bych ho upéct synovi k narozeninám. Děkuji za vaši odpověď Iveta
Andy pruzina
(upraveno)
8. 12. 2020, 19:16
@babeta99
Pekla jsem (ořechy jsem dala půl na půl) a myslím si, že je tam dost másla a nemělo by vadit, když použijete místo vlašských ořechů oříšky lískové. Co se týká velikosti dortové formy - já dělala záměrně maličký korpus cca 19cm (zbytek jsem upekla v malých formičkách), ale podle toho jaké mi zbylo množství těsta, tak si myslím, že celkové množství těsta je do formy o průměru max. 24cm.
baxoval
(upraveno)
4. 10. 2011, 14:35
@babeta99
Zrovna jsem se chtěla ptát na to samé - jestli stačí dávka pro formu s průměrem 26cm. Vy už máte asi upečeno, tak to zkusím u Vás. Moc díky za odpověď Lucka
Ajuška001
(upraveno)
29. 1. 2014, 13:44
@baxoval
dobry den, odepsala vam paní? Taky by me to zajimalo, dekuji ajka
kopretin.a
(upraveno)
18. 10. 2010, 21:58
vynikající korpus sklízela jsem velké úspěchy, moc díky
Evika
(upraveno)
3. 11. 2010, 9:26
@kopretin.a
to jsem ráda a babička by byla určitě taky ráda , vždycky jsme se všichni na něj třepali jak pekla
Gabžule
(upraveno)
21. 6. 2010, 12:08
gabsa
(upraveno)
20. 6. 2010, 21:51
Super Minni
blanuse
(upraveno)
20. 6. 2010, 13:05
krásně veselý dortík korpus vyzkouším!!!
Krťanda
(upraveno)
20. 6. 2010, 9:40
Krásný a za receptík moc díííky, určitě vyzkouším
Marien77
(upraveno)
20. 6. 2010, 7:30