(recept
si oblíbilo 30 návštěvníků)
Perník na chaloupku i na drobné tvary
Potřebné ingredience
80 dkg hladké mouky, 40 dkg cukru moučka, 15 dkg medu tekutého, 4 vejce, 1 prášek do perníku, 1 lžička zažívací sody, 1 lžíce oleje(dávám víc), trošku mleté skořice, trochu kakaa.Kakaa si můžete dát kolik chcete, záleží na tom, jak to chcete tmavé. Ještě dávám perníkové koření a docela dost.Pěkně pak perníčky voní.
Postup přípravy
Smícháme mouku+cukr+koření+prášek+skořici +sodu+kakao.Pak přidáme med, vejce a olej.Zpracováváme těsto, jde to ztuha je to docela težké.Záleží na velikosti vajec, ale většinou přidáme podle potřeby olej.Těsto se nesmí lepit na ruce ani na vál.Po zpracování je lesklé a hladké.Chvíli necháme uležet, ale nemusíme.Je tam soda a prášek do perníku a taky by nám potom nemusely vyskočit perníčky.
Vykrajujeme různé tvary, pokládáme na pečící papír a upečeme při 180 stupních.Doba záleží na velikosti perníčků.Napřed v troubě vyskočí a potom pomalu klesají a to je ta doba kdy vytáhnout.Zkuste prstem píchnout, nesmí se moc propadat.
Po vytažení IHNED natíráme žloutkem nebo celým vejcem pro krásný lesk.
Můžeme zdobit bílkovou polevou nebo dlabat jen tak.
Poleva:Dělám od oka, ale asi tak jeden bílek a aspoň 3 krát prosátý moučkový cukr a trocha citronové šťávy.Cukru dávám tolik, aby byla poleva docela hustá.Dělám třeba mřížkování a tam se to nesmí rozpíjet.Zkuste si dát trochu do mikrotenového sáčku a ustřihnout malou dírku a zkusit si zdobit.Pak poznáte, jestli vám hustota vyhovuje.
Přibarvuji potravinářskými barvami v prášku, ale ty bez cukru.Některé mají v sobě krystalky cukru a ty ucpávají pytlík.
Přeji dobrou chuť
Vykrajujeme různé tvary, pokládáme na pečící papír a upečeme při 180 stupních.Doba záleží na velikosti perníčků.Napřed v troubě vyskočí a potom pomalu klesají a to je ta doba kdy vytáhnout.Zkuste prstem píchnout, nesmí se moc propadat.
Po vytažení IHNED natíráme žloutkem nebo celým vejcem pro krásný lesk.
Můžeme zdobit bílkovou polevou nebo dlabat jen tak.
Poleva:Dělám od oka, ale asi tak jeden bílek a aspoň 3 krát prosátý moučkový cukr a trocha citronové šťávy.Cukru dávám tolik, aby byla poleva docela hustá.Dělám třeba mřížkování a tam se to nesmí rozpíjet.Zkuste si dát trochu do mikrotenového sáčku a ustřihnout malou dírku a zkusit si zdobit.Pak poznáte, jestli vám hustota vyhovuje.
Přibarvuji potravinářskými barvami v prášku, ale ty bez cukru.Některé mají v sobě krystalky cukru a ty ucpávají pytlík.
Přeji dobrou chuť
***
***
***
***
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
janule36
(upraveno)
30. 11. 2008, 19:58
dnes jsem zkoušela Vaše těsto na perníčky a je chuťově asi nejlepší, co jsem kdy jedla i zkoušela jsou neskutečně dobréééé
lienka26
(upraveno)
3. 12. 2007, 18:05
Mila Moniko ! DElala sem podle vas pernicky (rodinne fotky) a sou fakt skvele .Nejlepsi je ,ze na nich nechavam svoje zuby
monky3
(upraveno)
3. 12. 2007, 18:27
@lienka26
Milá Jano !!!! Moc mě těší, že jste se konečně odhodlala udělat moje perníčky.To nesmíte sníst hned, musíte je nechat rozležet aspoň 3 dny.!!!!!! Jinak přeji dobrou chuť Monika
lienka26
(upraveno)
3. 12. 2007, 19:23
@monky3
Boze to ani nemuzu ochutnat hned
monky3
(upraveno)
3. 12. 2007, 19:26
@lienka26
ale chutnej jen trochu křupeš ne??? mě chutnají i křupací
lienka26
(upraveno)
3. 12. 2007, 19:40
@monky3
Spis tam necham zuby ale jo neco vohlodat slo
monky3
(upraveno)
3. 12. 2007, 19:41
@lienka26
Leonny
(upraveno)
1. 12. 2007, 21:08
tak jsme s taky dělaly perníčky podle Monky. Moc se povedly. Holky samy zdobily, tak jsou jen pocákané, ale nevadí. Díky za bezva recept. Zase u tebe nějaký najdeme
monky3
(upraveno)
2. 12. 2007, 16:39
@Leonny
díky jsem ráda, že se povedly.
ochyda
(upraveno)
26. 11. 2007, 21:16
Dobrý večer,dnes jsem podle Vašeho receptu udělala chaloupku,děkuji Vám děti jsou nadšené .Můžete mrknout do rod.fotek.Děkuji za tip Laďka a ,
monky3
(upraveno)
27. 11. 2007, 11:23
@ochyda
To mě těší, jsem ráda, že se povedla a děti jsou spokojené.
Katka1
(upraveno)
7. 11. 2007, 12:41
Moniko, dneska jsem podle vašeho receptu upekla chaloupku, ale nevím čím se lepí různé díly k sobě. Asi bych nepřežila kdyby se mi složila. Byla docela makajda to těsto vyválet i pekárna měla co dělat aby těsto uhnětala. Děkuji za radu.Katka
monky3
(upraveno)
14. 11. 2007, 15:10
@Katka1
Omlouvám se , že píšu až teď, dřív jsem nekoukala na recepty.Vše lepím k sobě sněhem, kterým zdobím, jen možná trošku tužším.Nanesu sníh a přilepím k sobě.Napřed dvě strany a až trošku ztuhnou tak další a manžel ať to drží .Až ztuhne trošku základna se stranama, tak lepím střechu. Přeji ať se vydaří
Katka1
(upraveno)
22. 11. 2007, 16:22
@monky3
Děkuji za odpověď. Chaloupka stála i držela pohromaďě , ale mrňous mi ji hlídal tak pečlivě, že se nejdřív snědli dveře, následovali okenice a nakonec ohlodal i střechu . Další už nedělám . Pa pa Katka
monky3
(upraveno)
23. 11. 2007, 10:48
@Katka1
ale hlavně že mu chutnalo ne?? jsem ráda, že se podařilo a drželo vše pohromadě příště zas
Jannycka
(upraveno)
30. 10. 2007, 14:03
Chaloupka je moc pěkná, to jste si ty tvary na tu chaloupku nakreslila sama? Nebo to můžu někde sehnat? Díky.
monky3
(upraveno)
14. 11. 2007, 15:11
@Jannycka
Vše jsem si kreslila sama.Záleží na vaší fantazii, já dělala jen takovou jednoduchou.
monky3
(upraveno)
30. 10. 2007, 16:01
@Jannycka
Sama nakreslila, to nic není jsou to obdélníky a když vám to nesedne tak seříznout.
melony
(upraveno)
23. 10. 2007, 19:08
Téééda,dělala jsem kdysi taky chaloupku a myslela si že je hezká,ale proti té vaši to byla pěkná hujda.Moc krásné
monky3
(upraveno)
28. 10. 2007, 12:39
@melony
díky příště se zadaří jistě lépe
lienka26
(upraveno)
22. 10. 2007, 12:11
Nastesti pect nemusim ,bude mi upeceno
monky3
(upraveno)
22. 10. 2007, 12:16
@lienka26
to víš že jo
ochyda
(upraveno)
3. 10. 2007, 19:58
Už se moc těším až ji dětičkám upeču!!!Určo dám vědět,moc děkuji za receptík.Laďka
monky3
(upraveno)
3. 10. 2007, 20:43
@ochyda
Není zač.Jsem zvědavá, ale určo bude chutnat.Je to ten nejlepší perník, který jsem kdy jedla.A dlouho vydrží teda když se hned nesní.