(recept
si oblíbilo 65 návštěvníků)
Pečené vdolky - sypané, bez náplně
Potřebné ingredience
polohrubá mouka - necelý 1 kg, 100 g másla (nebo napůl máslo a Heru), 100 g cukru, 2 vejce, 40 g droždí, 300 ml mléka, lžička soli, NA POTŘENÍ: vajíčko nebo mléko, NA SYPÁNÍ: sůl a mák
Postup přípravy
1. Kvásek - do hrníčku si odeberu trochu vlažného mléka, lžíci cukru a celou kostku droždí - rozmíchám a nechám chvilku stát na zahřáté a vyplnuté plotýnce - pozor na efekt "hrnečku vař" :)
2. V míse smíchám: asi půl kila mouky (zbytek dosypávám až na konec podle potřeby), cukr, sůl, 2 celá vajíčka, zbylé vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Přidám kvásek a pořádně promíchám, mouku dosypávám podle potřeby. Nechám kynout dokud těsto "nekouká z mísy", jak říká naše Adélka.
3. Vykynuté těsto si rozdělím asi na 16 kousků - je to dávka na 1 plech - trošku prohnětu, zakulatím na bochánky a nechávám kynout ještě chvíli na dobře vymaštěném plechu.
4. Těsně před vložením do trouby vdolky potřeme vajíčkem (stačí i troška mléka) a sypeme solí a makem.
5. Přibližné pečení: asi 35 - 45 minut (z toho většinu pouze na horní a dolní ohřev, až na posledních pár minut horkovzduch), záleží na typu trouby.
Pokud tímhle receptem pomůžu nějaké začínající pekařce jako jsem já, budu ráda.
Pokud máte nějaké osvědčené tipy na "posypový materiál", sem s nimi :-) Díky.
2. V míse smíchám: asi půl kila mouky (zbytek dosypávám až na konec podle potřeby), cukr, sůl, 2 celá vajíčka, zbylé vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Přidám kvásek a pořádně promíchám, mouku dosypávám podle potřeby. Nechám kynout dokud těsto "nekouká z mísy", jak říká naše Adélka.
3. Vykynuté těsto si rozdělím asi na 16 kousků - je to dávka na 1 plech - trošku prohnětu, zakulatím na bochánky a nechávám kynout ještě chvíli na dobře vymaštěném plechu.
4. Těsně před vložením do trouby vdolky potřeme vajíčkem (stačí i troška mléka) a sypeme solí a makem.
5. Přibližné pečení: asi 35 - 45 minut (z toho většinu pouze na horní a dolní ohřev, až na posledních pár minut horkovzduch), záleží na typu trouby.
Pokud tímhle receptem pomůžu nějaké začínající pekařce jako jsem já, budu ráda.
Pokud máte nějaké osvědčené tipy na "posypový materiál", sem s nimi :-) Díky.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
hrdlicka1
(upraveno)
26. 4. 2015, 11:04
ahojky jsou bezvadné
Kafčo
(upraveno)
4. 4. 2015, 11:31
Moc děkuji za super recept Přesně takový jsem hledala, výborné vdolky Marta
AndrejV
(upraveno)
19. 1. 2013, 6:24
paráda,přesně tohle jsem hledala,dnes bude premiéra ,tak pak písnu. Děkuji
Ledura
(upraveno)
16. 10. 2010, 23:08
lidare
(upraveno)
6. 10. 2010, 14:19
Vypadají skvěle
Rza25
(upraveno)
6. 10. 2010, 13:51
Vdolečky jsme vyzkoušeli a jsou přesně takové jako dělá moje mamka a babička Děkujeme moc!!!! Radka
veronininka
(upraveno)
6. 6. 2010, 10:04
Super! Ráda zkusím Nedávno jsem je zkoušela, ale nějak to nebylo ono. Tento recept vypadá i snadně...
Adíšek
(upraveno)
6. 6. 2010, 15:24
@veronininka
Verčo, vyzkoušejte, není to nic složitého, jinak bych to nedělala a písněte potom, jak chutnalo
veronininka
(upraveno)
27. 8. 2010, 13:58
@Adíšek
Dobrý den Zdeni, jsou super!!!!! Zítra je budu dělat znovu
calexaci
(upraveno)
5. 6. 2010, 21:34
Zdeňko jsou mooooc pěkné určitě vyskoušííím
Adíšek
(upraveno)
6. 6. 2010, 15:21
@calexaci
Katko, díky určitě vyzkoušejte a nezapomeňte se pochlubit výsledkem
Cyrka
(upraveno)
5. 6. 2010, 16:22
Dělám podobné a jsou oblíbenější jak plněné. Ale udělám si válečky a pak zatočím do šneku. Posýpám mákem nebo sezamovým semínkem. Přidejte vanilkový cukr a trošku citr. kůry, budou krásně vonět. Cyrka
Adíšek
(upraveno)
5. 6. 2010, 20:30
@Cyrka
Hani, díky za tip, určitě příště vyzkouším U nás jsou taky moc oblíbené, manža má radši suché pečivo než plněné