(recept
si oblíbilo 12 návštěvníků)
Pradědův perník
Potřebné ingredience
1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku oleje, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do perníku, 1 kávová lžička skořice, 1 lžíce kakaa, mléko
(rozinky, jablka...)
Postup přípravy
Nejdříve promícháme všechny sypké suroviny, pak přidáme tekuté (nedělají se hrudky). Mléko přidáváme tak, aby těsto bylo nakonec úplně tekuté a dobře se na plechu rozlilo. (Většinou mi to vyjde na cca 300ml, ale může to být víc i míň). Klidně to stačí i takto, ale pro ozvláštnění přidávám rozinky nebo nastrouhaná jablka (v tom případě vymačkat šťávu a přidat ještě prášek do pečiva, preník by jinak nevyběhl).
Peču na polovinu v plynové troubě, v elektrické se dá na 190 stupňů. Je to hotovo za cca 15-20min, poznáme díky špejli :-) Perník vám nabude cca dvojnásobně.
Dobrou chuť!
Peču na polovinu v plynové troubě, v elektrické se dá na 190 stupňů. Je to hotovo za cca 15-20min, poznáme díky špejli :-) Perník vám nabude cca dvojnásobně.
Dobrou chuť!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
MíšaC
(upraveno)
18. 1. 2017, 15:53
Včera jsem udělala z dvojité dávky a už je skoro pryč Je vynikající
VeruD
(upraveno)
22. 3. 2012, 9:05
super super super, no prostě vynikající. Úplná pohádka, jen dávám do perníku celou skleničku marmelády, aby byl ještě vláčnější.
smatanka-mona
(upraveno)
5. 2. 2011, 11:05
Leni,dávám do oblíbených dlouho jsem tady vybírala nějaký rychlý perník,ten váš je vynikající
Eillee
(upraveno)
18. 5. 2010, 21:21
Leni, právě jsem dopekla Váš perník a souhlasím s ostaními - je opravdu vynikající a hlavně nenáročný na čas, suroviny a nádobí . Navrch jsem naházela jablíčko na kostičky. Perník nijak zvlášť nemusím, ale tento je opravdu moc dobrý.
buši
(upraveno)
14. 10. 2009, 22:10
Milá Lenko, vyštrachla jsem tady na MMb Váš recept a musím říct že je , rychlý, jednoduchý a neskutečně kyprý. Já jsem ještě přidala jablka a půlku těsta narvala do mufinků a jsem doma za hvězdu! Díky Jitka
LendyK
(upraveno)
23. 5. 2008, 12:34
Milá Lenko, chtěla bych Vám poděkovat za jednoduchý recept na výborný perník , od té doby, co jsem narazila na recept od Vás, jsem jiný nedělala....má obrovský úspěch a jen se po něm zapráší.... za celou rodinku zdravím Lenka
lendulinkcha
(upraveno)
11. 6. 2008, 8:48
@LendyK
Lenko, hlavně, že jsme v kuchyních za hvězdu, co? Mějte se a ať vám chutná!
duduk
(upraveno)
11. 8. 2007, 10:52
Leni děkujeme za príma receptík . Perník je úžasně nadýchaný a jemňoučký . Opravdu mňamka, takže a posíláme .
lendulinkcha
(upraveno)
23. 8. 2007, 18:42
@duduk
Jsem ráda, že slaví úspěch Včera mi ho pochválila kamarádka, která perníky nejí prý už u nich taky není Tak jen ať vám chutná i nadále!!! Dobrou chuť!
Gaabinka
(upraveno)
4. 3. 2007, 8:58
Dlouho jsem nepekla a tak jsem měla strach, aby se mi teď buchta povedla. Váš perník se mi zdál ideální a taky že jsem s ním sklidila úspěch - děli i manžel pochvalně mlaskali a dnes je už půl plechu pryč (včera večer upečený). Přiřadím ho ke svým oblíbeným receptům a určitě budu péci častěji.
ajaf
(upraveno)
25. 11. 2006, 19:18
taky já se přidávám ke spokojeným konzumentům,dala jsem navíc ještě do toho povidla,ořechy,nahoru postříkalal čokoládou aposypala mletými ořechy a je to moc dobré!! a to nejsem na perník!!fakt rychlovka a dobrotka
lendulinkcha
(upraveno)
27. 11. 2006, 21:40
@ajaf
Aleno, jj, je to fakt velmi univerzální rychlovka.... Jsem ráda, že chutná! Mějte se pěkně!!!
vcelka
(upraveno)
10. 11. 2006, 12:46
Leni, dnes jsem dělala vaši dobrůtku a opravdu vynikající ... Zatím jsem sama doma s mimi,ale až dorazí manžel, tak buchta zmizí... Chci se zeptat má to být cca 1,5cm tlusté nebo víc a já udělala něco špatně ?
lendulinkcha
(upraveno)
10. 11. 2006, 17:33
@vcelka
Agáto, mělo by to být víc, je to hodně nadýchaná buchta... A nebo máte opravdu velikánksý plech... Ale jednou jsem měla taky nizoučký a až pak mi došlo, že jsem zapomněla na kypřicí prášek do perníku... pokud jste dávala i strouhaná jablka, tak ta mohla pustit šťávu a tím to nevyběhlo - proto v receptu doporučuji pr do peč při použití jablek... Když peču já, mívá kolem 3cm určitě.... Ne-li víc.... Zkuste zavzpomínat, jestli jste opravdu přihodila to kypřidlo Jinak chuťově by to nemělo mít vliv, akorát nebude tak nadýchaný.... Jsem ráda, že vám chutná a pokud zmizí, znamená to, že jste dobrá pekařka Přeju hodně úspěchů , Lenka
cicmoši
(upraveno)
30. 10. 2006, 20:58
úúžasný, dala som do neho aj nastrúhaný zázvor a sušené ovocie a zaprášilo sa po ňom.......... takže dávam 1 s a určite radím do mňam fondu.....
lendulinkcha
(upraveno)
2. 11. 2006, 10:24
@cicmoši
Kataríno, tak zázvor jsem fakt ještě nezkusila! No, ale jako nápad to zní dobře! A mňam fond taky, to mě těší
cicmoši
(upraveno)
2. 11. 2006, 19:32
@lendulinkcha
Lenka ja som ho ešte vyladila do celozrnnej az dravšej podoby, vložím ho do dietiek...ak dovolíte......... je to fantastické a amanža zjedol pol plechu a to on celozrnné nemusí........ takže skutočne úúúžasný recpetík a mmoc za neho ďakujem.......
Dagísek
(upraveno)
24. 10. 2006, 10:02
Paní Lenko v sobotu jsem upekla perník dle vašeho receptu ,přidala oříšky jablíčko,rozinky . Přijela sestra a mohla se utlouct ,jakou to mám super buchtu.Tak už jsem jí recept opsala .Je opravdu super.Od nás máte za 1s Děkuji Dáša
lendulinkcha
(upraveno)
24. 10. 2006, 10:04
@Dagísek
Děkuju za chválu! Jen tak dál, šiřte ho, vždyť je jednoduchý, rychlý a dobrý L.
hheellaa
(upraveno)
16. 10. 2006, 21:17
Perník nepatří mezi mé favority, ale přesto jsem dneska tenhle zkusila. Přidala jsem sušené švestky,meruňky,rozinky a ořechy, navrch jsem slabě mázla malinovou zavařeninu a polila čokoládou a jedním slovem lahůdka. Chuť vynikající, příprava jednoduchá, no prostě Díky za recept! Helena
lendulinkcha
(upraveno)
17. 10. 2006, 14:19
@hheellaa
Heleno, jsem ráda, že můj perník je pro Vás výjimkou. Určitě objevíte další drobné úpravy, které Vám budou chutnat. Přeju dobrou chuť a šťastnou ruku při výběru dalších ingrediencí!
pet
(upraveno)
13. 10. 2006, 12:11
Vynikající!! Dnes jsem upekla, dala jsem tam teda trošku jablíček a navíc prášek do pečiva. Jen nevím trošku se mi drolí, to má tak být? Ale chutově bomba!!
lendulinkcha
(upraveno)
17. 10. 2006, 14:17
@pet
Petro trochu to drobí, to je pravda. Ale chuť to vynahrazuje Dobrou chuť a ať vám krátce vydrží (jen tak se pozná, že opravdu chutnal )
Ivanicka
(upraveno)
11. 10. 2006, 22:20
Dnes jsem perník dělala a je výborný díky za receptík.Ivana
lendulinkcha
(upraveno)
17. 10. 2006, 14:16
@Ivanicka
Ivano, těší mě Dobrou chuť!
salina
(upraveno)
11. 10. 2006, 22:05
Ted jsem ho dodelala.uz se moc tesim az vychladne.strasne to tu voni a vite co ja jdu hned
lendulinkcha
(upraveno)
17. 10. 2006, 14:16
@salina
Leni, nebylo Vám špatně, jestli byl ještě teplý? Jinak je pravda, že vlažý už e u nás taky nakrájený, moc to v plechu nevydrží
dodysek
(upraveno)
11. 8. 2007, 12:50
Leni, moc děkuji za rychlý a skvělý perník. U nás je teď pořád i 3x týdně Dělám jej na větší hluboký plech, z dvojnásobný dávky(je pak pěkně vysokej)+pšeničné klíčky sušené, někdy ořechy, místo kaka dávám carob a je to super.
lendulinkcha
(upraveno)
17. 10. 2006, 14:15
@dodysek
Donno, to by mě asi nenapadlo, je pravda, že klíčky u nás moc nefrčí, na to mám až moc zmlasnýho chlapa Ale asi by to mohlo být dobré... Je to paráda, co všechno vyleze z jednoho receptu, když se dá vplén Dobrou chuť
kytka74
(upraveno)
10. 10. 2006, 11:15
Leni, díky za recept je rychlej a výbornej Jitka
lendulinkcha
(upraveno)
10. 10. 2006, 15:05
@kytka74
Jitko, jsem ráda, že dělá radost Není náročný ani na čas a v podstatě ani na nádobí, vše v jené misce Přeju pěkný den!
ria
(upraveno)
2. 9. 2006, 23:17
Leni, dnes jsem pekla Váš perník, a protože jsem měla broskve a švestky, nakrájela jsem je do těsta. Perník byl perfektní . Díky za recept.Mája
lendulinkcha
(upraveno)
10. 10. 2006, 15:06
@ria
Maruško, to mě ještě nenapadlo, obměnit to s tímhle ovocem. Ale až dokojím (resp dokončíme třetí měsc, aby to dcerku moc nenadýmalo), tak si ho určitě upeču a něco podobného zkusím Mějte se krásně!
Jindřík
(upraveno)
29. 5. 2014, 7:53
Leni, moc se omlouvám, perník je samozřejmě pradědův,ale podle takovéhleho receptu by ho vzládl určitě i každý děda. Jindřiška