(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
Několik dobrých rad,ještě než začneme péci
Potřebné ingredience
Jestli nemáte dnes náladu,bolí vás hlava,zlobí děti,zlobí manžel - nepečte! Pečte s láskou a v klidu - uvidíte,že se to vyplatí :o)
Postup přípravy
-Mouku vždy alespoň jednou přesíváme.Mouka se tak okysličí a zbaví možných nečistot.
-Kypřící prášek do pečiva vždy nejprve smícháme s moukou a potom teprve zamícháme do těsta.
-Těsta s kypřícím práškem dáme hned péci.
-Při šlehání bílkového sněhu můžeme přidat pár zrnek soli - lépe se našlehá.
-Nádobu na šlehání bílkového sněhu je nutné absolutně odmastit.
-Bábovky,chlebíčky,dorty a všechny vyšší moučníky pečeme při nižší teplotě trouby a při mírně pootevřené troubě - předejdeme tak prasklinám na povrchu korpusu.
-Plech vyndaváme z trouby opatrně,abychom s ním neklepli o stůl.Výrobky hlavně z kynutých těst by se mohly srazit.
-Dorty ani žádné jiné korpusy nedáváme příliš zprudka chladit - srazí se.
BÁBOVKY A CHLEBÍČKY
-Formu na chlebíček můžeme vyložit pouze pečícím papírem místo vymazávání.
-Bábovku před dopékáním můžeme přikrýt alobalem nebo pečícím papírem,aby se na povrchu nespálila.
-Stane-li se,že bábovka nejde vyklopit,položíme na formu mokrou utěrku.
-Bábovku i chlebíček rozkrajujeme až po vychladnutí - mohli by se srazit.
LISTOVÉ TĚSTO
-Na listové těsto používáme pouze máslo - rostlinné tuky nejsou vhodné.
-List. těsto zpracováváme vždy v chladu a co nejrychleji,aby se nerozpouštělo.
-Při rozvalování nesmíme těsto potrhat.
-Tvary vkládáme do vyhřáté trouby a první minuty,kdy těsto naskakuje,troubu neotvíráme
KYNUTÁ TĚSTA
-Při přípravě kynutých těst dbáme na to,aby přísady měly vhodnout teplotu ke kynutí.Mléko nahříváme a naopak rozpuštěný tuk necháme zchladnout.
-V horkém počasí dáváme do kyn. těsta o něco málo kvasnic.
PÁLENÉ TĚSTO
-Výrobky z páleného těsta necháme po upečení ještě v troubě dosušit při teplotě 150 - 180 °C.
-Výrobky z páleného těsta plněné žloutkovým máslovým krémem rychle podléhají zkáze,proto je uchováváme v chladu,a to ne déle,než 24 hodin.
-Samotné korpusy neskladujeme déle,než 3 dny-dochází snadno k jejich plesnivění.
ROLÁDY
-Na rolády používáme vždy jen čerstvá vejce-jenom ta se dobře našlehávají.
-Bílky vždy našleháme v hodně hustý sníh - těsto nesmí být řídké.
-Rolády pečeme vždy na pečícím papíře-papír sundáme až při plnění.
DORTY
-Formu na dort vždy velmi pečlivě vymažeme a vysypeme.
-Praktické řešení je,že formu bez dna položíme na peč. papír,vlijeme těsto,po upečení papír stáhneme a korpus pouze vyřízneme.Jednoduché a osvědčené.
-Před potahováním dortu čokoládovou polevou je dobré korpus potřít horkou marmeládou.Poleva se tolik nevsakuje a dort je i chutnější.
KRÉMY A NÁPLNĚ
-Tuk na krém necháme před šleháním v pokojové teplotě.
-Máslové krémy vždy hodně vyšleháme,aby nebyly těžké.
-Chceme-li krém rychle vyšlehat,přikapáváme horkou vodu,nebo mléko.
-Srazí-li se nám žloutkový krém,necháme ho za stálého míchání mírně nahřát a znovu vyšleháme.
-Pudinkem nastavujeme krém pouze v případě,že moučník budeme jíst ještě týž den.
-V letním období pudinkem nenastavujeme vůbec - rychle se kazí (v pudinku se v teple velice rychle namnožují bakterie)
-Cukr do šlehačky dáváme až těsně před došleháním.
POLEVY
-Aby byla čokoládová poleva tmavá a pěkně lesklá,použijeme místo polevy čokoládu na vaření a přidáme trošku kakaa.
-Na polevu nepoužíváme čokoládu DIA - špatně se rozpouští.
-Kypřící prášek do pečiva vždy nejprve smícháme s moukou a potom teprve zamícháme do těsta.
-Těsta s kypřícím práškem dáme hned péci.
-Při šlehání bílkového sněhu můžeme přidat pár zrnek soli - lépe se našlehá.
-Nádobu na šlehání bílkového sněhu je nutné absolutně odmastit.
-Bábovky,chlebíčky,dorty a všechny vyšší moučníky pečeme při nižší teplotě trouby a při mírně pootevřené troubě - předejdeme tak prasklinám na povrchu korpusu.
-Plech vyndaváme z trouby opatrně,abychom s ním neklepli o stůl.Výrobky hlavně z kynutých těst by se mohly srazit.
-Dorty ani žádné jiné korpusy nedáváme příliš zprudka chladit - srazí se.
BÁBOVKY A CHLEBÍČKY
-Formu na chlebíček můžeme vyložit pouze pečícím papírem místo vymazávání.
-Bábovku před dopékáním můžeme přikrýt alobalem nebo pečícím papírem,aby se na povrchu nespálila.
-Stane-li se,že bábovka nejde vyklopit,položíme na formu mokrou utěrku.
-Bábovku i chlebíček rozkrajujeme až po vychladnutí - mohli by se srazit.
LISTOVÉ TĚSTO
-Na listové těsto používáme pouze máslo - rostlinné tuky nejsou vhodné.
-List. těsto zpracováváme vždy v chladu a co nejrychleji,aby se nerozpouštělo.
-Při rozvalování nesmíme těsto potrhat.
-Tvary vkládáme do vyhřáté trouby a první minuty,kdy těsto naskakuje,troubu neotvíráme
KYNUTÁ TĚSTA
-Při přípravě kynutých těst dbáme na to,aby přísady měly vhodnout teplotu ke kynutí.Mléko nahříváme a naopak rozpuštěný tuk necháme zchladnout.
-V horkém počasí dáváme do kyn. těsta o něco málo kvasnic.
PÁLENÉ TĚSTO
-Výrobky z páleného těsta necháme po upečení ještě v troubě dosušit při teplotě 150 - 180 °C.
-Výrobky z páleného těsta plněné žloutkovým máslovým krémem rychle podléhají zkáze,proto je uchováváme v chladu,a to ne déle,než 24 hodin.
-Samotné korpusy neskladujeme déle,než 3 dny-dochází snadno k jejich plesnivění.
ROLÁDY
-Na rolády používáme vždy jen čerstvá vejce-jenom ta se dobře našlehávají.
-Bílky vždy našleháme v hodně hustý sníh - těsto nesmí být řídké.
-Rolády pečeme vždy na pečícím papíře-papír sundáme až při plnění.
DORTY
-Formu na dort vždy velmi pečlivě vymažeme a vysypeme.
-Praktické řešení je,že formu bez dna položíme na peč. papír,vlijeme těsto,po upečení papír stáhneme a korpus pouze vyřízneme.Jednoduché a osvědčené.
-Před potahováním dortu čokoládovou polevou je dobré korpus potřít horkou marmeládou.Poleva se tolik nevsakuje a dort je i chutnější.
KRÉMY A NÁPLNĚ
-Tuk na krém necháme před šleháním v pokojové teplotě.
-Máslové krémy vždy hodně vyšleháme,aby nebyly těžké.
-Chceme-li krém rychle vyšlehat,přikapáváme horkou vodu,nebo mléko.
-Srazí-li se nám žloutkový krém,necháme ho za stálého míchání mírně nahřát a znovu vyšleháme.
-Pudinkem nastavujeme krém pouze v případě,že moučník budeme jíst ještě týž den.
-V letním období pudinkem nenastavujeme vůbec - rychle se kazí (v pudinku se v teple velice rychle namnožují bakterie)
-Cukr do šlehačky dáváme až těsně před došleháním.
POLEVY
-Aby byla čokoládová poleva tmavá a pěkně lesklá,použijeme místo polevy čokoládu na vaření a přidáme trošku kakaa.
-Na polevu nepoužíváme čokoládu DIA - špatně se rozpouští.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé