(recept
si oblíbilo 17 návštěvníků)
Kynuté buchty (zůstávají vlahé až 3 dny)
Potřebné ingredience
40 g droždí (stačí i 20 g), 250 ml mléka, 50 g krupicového cukru, 500 g hladké mouky, lžička soli, špetka mleté vanilky, kůra z jednoho citrónu, 1 žloutek, 60 g rozpuštěného másla, 2 lžíce rumu + 2 lžíce teplé vody + 1 lžíce moučkového cukru na konečnou úpravu před podáváním, trochu rozpuštěného másla na vymazání pekáče a pomazání buchet
Postup přípravy
1/ Nechat vzejít kvásek: Rozdrobené droždí zalít cca 100 ml vlažného mléka, přidat lžičku cukru, promíchat a nechat stát v teple cca 15 minut, než se začnou dělat bubliny.
2/ Do mísy prosít mouku, přidat citronovou kůru, vanilku, špetku soli, zbytek cukru, žloutek, vychladlé rozpuštěné máslo, vzešlý kvásek a zbylé mléko. (Všechny přísady předem vyndat z lednice, aby měly při zpracování pokojovou teplotu.) Vypracovat hladké měkké těsto, poprášit ho moukou a nechat asi hodinu kynout do dvojnásobného objemu. (Pokud máte doma pekárnu, může tuhle fázi udělat za vás.)
3/ Předehřát troubu na 180°C.
4/ Vykynuté těsto rozdělit na 24 dílů (půlím a třetím bochánky dokola, žádné rozvalování všeho těsta), každý rozválet a zabalit do něj nádivku.
5/ Buchty ze všech stran smočit v troše rozpuštěného másla a spojem dolů skládat do pekáčku. Pak nechat ještě 15 minut kynout.
6/ Pekáč vložit do trouby a 10 minut péct bez otevírání trouby. Pak snížit teplotu a zhruba 15 minut dopékat.
7/ Ještě horké upečené buchty potřít směsí rumu, vody a cukru, eventuálně ještě pocukrovat (ale to opravdu už není nutné).
Pozn. Na fotce jsou buchty z poloviny dávky, z celé jich skutečně v pohodě vyjde 24 kousků.
2/ Do mísy prosít mouku, přidat citronovou kůru, vanilku, špetku soli, zbytek cukru, žloutek, vychladlé rozpuštěné máslo, vzešlý kvásek a zbylé mléko. (Všechny přísady předem vyndat z lednice, aby měly při zpracování pokojovou teplotu.) Vypracovat hladké měkké těsto, poprášit ho moukou a nechat asi hodinu kynout do dvojnásobného objemu. (Pokud máte doma pekárnu, může tuhle fázi udělat za vás.)
3/ Předehřát troubu na 180°C.
4/ Vykynuté těsto rozdělit na 24 dílů (půlím a třetím bochánky dokola, žádné rozvalování všeho těsta), každý rozválet a zabalit do něj nádivku.
5/ Buchty ze všech stran smočit v troše rozpuštěného másla a spojem dolů skládat do pekáčku. Pak nechat ještě 15 minut kynout.
6/ Pekáč vložit do trouby a 10 minut péct bez otevírání trouby. Pak snížit teplotu a zhruba 15 minut dopékat.
7/ Ještě horké upečené buchty potřít směsí rumu, vody a cukru, eventuálně ještě pocukrovat (ale to opravdu už není nutné).
Pozn. Na fotce jsou buchty z poloviny dávky, z celé jich skutečně v pohodě vyjde 24 kousků.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Svaťka M.
(upraveno)
6. 6. 2012, 15:49
Dělala jsem z nich makové a tvarohové, těsto prostě nemá chybu!!!! Pak jsem z těsta zkusila meruňkový táč, taky úžasný! Ruším veškeré kynuté těsta, Váš recept je famózní, buchta je opravdu vláčná ještě po třech dnech!!!
horama
(upraveno)
11. 6. 2012, 15:25
@Svaťka M.
Taky jsou to prababiččiny buchty. Přiznávám ovšem, že ona v dobách nejčastějšího používání toho těsta poněkud šidila vanilku.