Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 9 návštěvníků)

Nejlepší čokoládový dort

0.0
Nejlepší čokoládový dort

Potřebné ingredience

Je to hodně kaloricky i finančně náročný dort, protože jsou v něm mimo jiné 3 tabulky 70%-ní čokolády. Recept jsem použila z časopisu Apetit, dá se najít i na netu na stránkách Apetitu pod heslem Nejlepší čokoládový dort. Ingredience: 200 g tmavé čokolády s aspoň 60% podílem kakaové hmoty 200 g másla nakrájeného na kousky + na vymazání formy 1 lžíce instantní kávy 170 g hladké mouky 1 lžička prášku do pečiva ¼ lžičky sody 200 g přírodního cukru typu muscovado (stačí přírodní obyč.) 200 g přírodního krupicového cukru 25 g tmavého kakaa holandského typu 3 středně velká vejce 75 ml (5 lžic) podmáslí strouhaná čokoláda nebo čokoládové hoblinky na ozdobu Na polevu: 200 g kvalitní tmavé čokolády (viz výše), nalámané 280 ml smetany ke šlehání 2 lžíce přírodního krupicového cukru

Postup přípravy

Dort jsem vylepšila promazáním marmeládou a kakaovým krémem, protože se mi zdálo, že ho plnit pouze tou polevou, bude divné. Nahoru jsem přidala kuličky oříšků v čokoládě na ozdobu.
Upozorňuji, že při pečení dort hoooodně vyskočí nahoru díky kombinaci soda-prdopeč-podmáslí, takže bacha na to, jinak vám těsto přeteče přes formu a zasviní celou troubu, jak se to stalo mně...

Tady uvádím postup, jak byl napsán v receptu:
Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.
2. Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím.
3. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu vpíchněte špejli, neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Praskliny na povrchu nevadí –zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.
4. Vychladlý korpus podélně rozřízněte na tři díly. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem.
5. Ozdobte nastrouhanou čokoládou nebo hoblinkami, nakrouhanými z chladného kousku čokolády škrabkou na zeleninu. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny.

pohled shora

detail na nastrouhané čokolády, doporučuji dát čokoládu na 20 s do mikrovlnky, pak se krásně strouhá

detail 2

pro milovníky kvalitní čokolády

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

darinka30 28. 5. 2010, 15:50
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
HHaannuullee 28. 5. 2010, 14:46
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ev71 28. 5. 2010, 11:35
Písněte recept - uričtě by se hodil i pro ostatní. Díky
beckovka 28. 5. 2010, 9:45
(clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie