(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
Jáhlová bábovka
Potřebné ingredience
500 ml zeleninového vývaru / bujónu, 300 g jáhel, 1 cibule, 1 lžíce olivového / obyč oleje, 2 mrkve (nebo 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru), jakékoli čerstvé bylinky (nemusí být), 200 g měkkého tvarohu, 100 g tvrdého sýra (nemusí být), 4 vejce, sůl, máslo, strouhanka
Postup přípravy
1. uvaříme vývar, jáhly spaříme v horké vodě a přidáme do vývaru, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme 10-15 minut, až nasáknou veškerou tekutinu a jsou měkké, odstavíme,
2. cibuli nakrájímě nadrobno, osmahneme dozlatova na oleji,
3. kořenovou zeleninu a sýr nastrouháme na jemno, bylinky nasekáme,
4. vlažné nebo vychladlé jáhly dáme do větší mísy, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, sýr, bylinky, tvaroh a žloutky, sůl a pepř dle vlastní chuti, já nepřidávám, důkladně promícháme,
5. z bílků vyšleháme pevný sníh a zlehka po částech vpracujeme do směsi,
6. formu na bábovku nebo jakoukoli jinou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a naplnímě jáhlovou směsí,
7. pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 st. cca 40 min. dozlatova, ještě horké vyklopíme.
Dá se jíst horké, teplé i studené.
2. cibuli nakrájímě nadrobno, osmahneme dozlatova na oleji,
3. kořenovou zeleninu a sýr nastrouháme na jemno, bylinky nasekáme,
4. vlažné nebo vychladlé jáhly dáme do větší mísy, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, sýr, bylinky, tvaroh a žloutky, sůl a pepř dle vlastní chuti, já nepřidávám, důkladně promícháme,
5. z bílků vyšleháme pevný sníh a zlehka po částech vpracujeme do směsi,
6. formu na bábovku nebo jakoukoli jinou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a naplnímě jáhlovou směsí,
7. pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 st. cca 40 min. dozlatova, ještě horké vyklopíme.
Dá se jíst horké, teplé i studené.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé