(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
Mřížkový koláč
Potřebné ingredience
2 hrnky hladké mouky, 2/3 hrnku mletého cukru, 2/3 rostlinného másla, 2 žloutky (1 do těsta, druhý na potření mřížky), 1 vejce, špetka soli, marmeláda - lépe pikantní, ovoce - jablíčka, jen tak na plátky nebo nastrouhaná se skořicí, švestky, třešně, rybíz, ostružiny, lze použít i zavařené ovoce (to nechat jen okapat od šťávy)
Postup přípravy
Z mouky, cukru, másla, 1 žloutku + 1 vejce, soli vypracujeme těsto, které dáme na 30min odpočinout do chladničky. Pak 3/4 těsta rozválíme a dáme do vymazané a vysypané formy (třeba kulaté na klasický koláč). Těsto potřeme marmeládou a poklademe ovocem. Zbylé těsto rozválíme a radýlkem vykrájíme proužky, ze kterých vytvoříme mřížku na povrch koláče. Mřížku a okraje koláče potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme 40 min ve vyhřáté troubě na 180°C do zlatova. Na závěr pocukrujeme.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé