Máslová pletýnka
Potřebné ingredience
Těsto:1 kostka droždí, 2,5dl vlažného mléka, 2 vejce, 100ml cukru krupice, 1 lžička mletého kardamonu (dala jsem koriandr), 11dl hladké mouky (2dl jsem dala celozrnné špaldové), 175g změklého másla, špetka soli Náplň: 100g změklého másla, 3/4dl cukru krupice, vanilka nebo část cukru nahradit vanilkovým, 1 vejce na potření
Postup přípravy
Do mísy rozdrobíme droždí a rozpustíme s malou částí mléka. Pak přidáme zbytek mléka, vejce, cukr, kardamon a 8dl mouky (já dala 2dl celozrnné špaldové).
Vypracujeme vařečkou těsto a chvíli ho hněteme, aby bylo hladké a vláčné.
Zakryjeme utěrkou a necháme kynout cca 40 minut.
Poté do těsta zapracujeme změklé máslo, špetku soli a zbytek mouky. (Nevím, proč je to takto na etapy, možná zbytečné, já to tak udělala).
Necháme kynout dalších 20-30 minut.
Těsto krátkce propracujeme a rozdělíme na dva díly. Z každého vyválíme dva obdélníky o rozměru 25x40cm.
Na náplň utřeme vařečkou máslo s cukrem a potřeme tím pruh uprostřed těsta.
Po stranách uděláme zářezy podél náplně směrem ven. Potom jednotlivé proužky překládáme střídavě přes sebe.
Hotové pletýnky necháme ještě cca 30minut kynout. Potřeme vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 25 minut.
Náplně se dají jistě použít různé, máslová je trochu zvláštní a moc dobrá.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé