Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

Domácí housky

0.0
Domácí housky

Potřebné ingredience

500g polohrubé mouky, 60g sádla, 1,25dl mléka, 1 dl vody (tu originál receptu nedává, ale těsto je jinak moc tuhé), 2 žloutky (dle originál receptu, já nedávám, ale na barvu přidávám kurkumu), 20g droždí, 1lžička cukru, sůl, vejce na potření, sypání (mák, kmín, sezam, hrubá sůl - dle chuti), mouka na vál. Pokud chcete zdravější variantu, nahraďte část mouky moukou celozrnnou, nejlépe půl na půl, ale pak musíte přidat více vody, protože celozrnná jí dost vezme.

Postup přípravy

Prosít mouku do mísy, doprostřed dát cukr s droždím, zalít mlékem, po stranách (ne do začínajícího kvásku) sůl, kurkumu příp. žloutky, sádlo. Asi po pěti minutách řádně zpracovat v bochánek,ten přikrýt utěrkou. Těsto se nesmí lepit. Kyne asi hodinu.

Po vykynutí těsto nakrájet na kousky a na pomoučeném válu (stole) z nich uválet tenké válečky. Ze tří uplést krátký copánek - pletýnku.

Pletýnky přendat na vymaštěný plech nebo plech s pečícím papírem, nechat znovu vykynout, potřít rozšlehaným vejcem a sypat sypáním podle chuti.

Péct při 200 stupních 10 minut a poté při 175 stupních také 10 minut dozlatova (dle originál receptu se má péct 10 minut při 220, pak 10 minut při 180 - držte se své zkušenosti s troubou!).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Pesinka 7. 5. 2010, 8:36
Vypadáji nádherně,co nejdříve vyzkouším :-) (Y) |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie