(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
Vodový dort
Potřebné ingredience
Základní recept na dortové těsto:
10 vajec
1/2 kg mletého cukru
1/2 kg polohrubé mouky
10 PL vody
4 PL krystalového cukru
4 hrstě mletých ořechů (100g)
Krém:
2 vanilkové pudinky
800ml mléka
1/2 kg másla
1/2 kg cukru
Postup přípravy
Žloutka, cukr a vodu utřeme (vodu přidáváme postupně). Přidáme mouku, ořechy a s krystalem ušlehaný sníh z bílků. Pomalu a opatrně zamícháme. Dort peču v kulaté formě (vymazané sádlem a vysypané hrubou moukou) o vnitřním průměru 28cm, ale vždy na 2x z pěti a z pěti vajec. Do druhého těsta zamíchám trochu kakaa aby po upečení bylo tmavší. Po upečení každou placku rozkrojím a při slepování krémem střídám světlou a tmavou. Ještě mezi vrstvy mažu marmeládu a buchtu kapu rumem s rozředěnou marmeládou nebo sirupem.
Postup krém:
V mléce uvaříme pudink a necháme vychladnout. Pak si někde bokem v kuchyni k vychládlému pudinku postavíme máslo a cukr a necháme cca 1 hodinu spolu stát aby všechny přísady měly stejnou teplotu. V dnešní době (můj názor) je máslo dost nekvalitní a lehce se při přípravě krému srazí. Já používám docela s úspěchem máslo TATRA. Máslo rozmícháme s cukrem a po troškách vmícháváme pudink. Pokud se mám krém přece jen srazí rozehřejeme si trošku másla a vmícháme do sraženého krému až se zase pěkně vyhladí.
Postup krém:
V mléce uvaříme pudink a necháme vychladnout. Pak si někde bokem v kuchyni k vychládlému pudinku postavíme máslo a cukr a necháme cca 1 hodinu spolu stát aby všechny přísady měly stejnou teplotu. V dnešní době (můj názor) je máslo dost nekvalitní a lehce se při přípravě krému srazí. Já používám docela s úspěchem máslo TATRA. Máslo rozmícháme s cukrem a po troškách vmícháváme pudink. Pokud se mám krém přece jen srazí rozehřejeme si trošku másla a vmícháme do sraženého krému až se zase pěkně vyhladí.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé