(recept
si oblíbilo 40 návštěvníků)
Domácí pampeliškový med
Potřebné ingredience
400 plně rozvitých květů pampelišek, 2 citrony, 1 pomeranč, 2kg cukru krupice, nebo krystal
Postup přípravy
Květy opláchneme ve vodě, dáme do hrnce, přidáme pokrájené citrony a pomeranč (i s kůrou), zalijeme 2 litry vody, dáme vařit, od bodu varu povaříme 20 minut. Poté vypneme a necháme louhovat 24 hodin.
Po vylouhování přecedíme přes plátno, přidáme 2kg cukru a dáme vařit. Vaříme od bodu varu asi 2 hodiny, při vaření promícháváme. Při míchání dávejte pozor, med hodně pění, tak ať se nespálíte, nebo zbytečně nevybryndáte :-), míchejte pomalu.
Po uvaření nalijeme do sklenic, které zašroubujeme a obrátíme dnem vzhůru, aby se víčko zatáhlo. Konzumujeme, kdykoli je potřeba :-).
Po vylouhování přecedíme přes plátno, přidáme 2kg cukru a dáme vařit. Vaříme od bodu varu asi 2 hodiny, při vaření promícháváme. Při míchání dávejte pozor, med hodně pění, tak ať se nespálíte, nebo zbytečně nevybryndáte :-), míchejte pomalu.
Po uvaření nalijeme do sklenic, které zašroubujeme a obrátíme dnem vzhůru, aby se víčko zatáhlo. Konzumujeme, kdykoli je potřeba :-).
Pampelišky zalijeme 2 litry vody.
Přidáme nakrájené citrony a pomeranč
Vaříme 20 minut, poté necháme louhovat 24 hodin
Po vylouhování přecedíme a přidáme 2kg cukru a dáme vařit
Po uvaření nalijeme do sklenic. Po vychladnutí mlsáme, kdykoliv je potřeba :-)
Moje dnešní várka
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
jikre1
(upraveno)
3. 5. 2015, 13:35
vendulin1
(upraveno)
25. 4. 2014, 19:01
Paní Helenko , dnes jsem dokončila výrobu vašeho medíku a musím se vyjádřit .. Medík není vůbec dobrý , ale je FAMÓZNÍ ... Dělala jsem medík úplně poprvé a jak jsem se bála tak teď spokojeně pomlsávám ... Děkuji za váš receptík A medík krásně zhoustnul , jsem mocinky spokojená ..
studeny.cumacek
(upraveno)
22. 4. 2014, 18:56
medík hotov, dětem mooc chutná, díky za recept
Sfings
(upraveno)
6. 5. 2013, 20:29
Dobrý večer, taky jsem se nechala inspirovat, právě jsem nasypala cukr a to tedy bude cukrová bomba. Pomalu se to táhne i bez vaření, tak jsem zvědavá na výsledek.
Kecka76
(upraveno)
8. 5. 2013, 14:13
@Sfings
tak bomba to je, to je jasný, ale je to dobré, syn i já ho máme moc rádi, dávám do čaje, nebo na chleba, na rohlík, nebo jen smlsnem lžičku
nejmilejsimedvidek
(upraveno)
5. 5. 2013, 13:51
Dobrý den včera mi známá doporučila váš recept na medík tak jsem dnes vyrazila s dcerou na pampelišky k nám za barák na louku a nazbírli jsme hned na dvojtou dávku medíka už máme uvaříno a nechávám louhovat tak uvidím jak to dopadne přítelovi přišlo divné že tam je pomeranč a citron tak pak dám vědět jak to zítra dopadlo a dyžtak bych zadělala ještě nějakou dávku :D
Kecka76
(upraveno)
8. 5. 2013, 14:13
@nejmilejsimedvidek
Dobrý den, se zpožděním píšu, medík už máte určitě hotový jak s epovedl? A chutná? My ho mlsáme i jen tak na lžičku, nebo do čaje
nejmilejsimedvidek
(upraveno)
18. 5. 2013, 9:56
@Kecka76
dobrý den medík je hotový a v týdnu jsem udělala ještě tři dávky nějak jsem nasbírala hodně pampelišek a obdarovala jsem jednou malinkou skleničkou každého z rodiny a chutově dobrý a krásně zhoustnul
Kecka76
(upraveno)
23. 5. 2013, 18:48
@nejmilejsimedvidek
Tak to je super, že se povedl a chutná
delicz
(upraveno)
8. 5. 2012, 18:05
Ahoj, muj pritel dela pampeliskovy medik kazdy rok, a vydrzi nam krasne celou zimu. Dava do nej trtinovy nebo hnedy (prirodni) cukr. Ziskate tim krasnou barvu a lepsi chut. Jinak ho dela uplne stejne. Prave jsme prisli z venku s letosnimi pampeliskami, a jsem na nej vazne zvedava, protoze byly plne pylu, uplne lepkave, .. Uz se vari!
zumas
(upraveno)
6. 5. 2012, 11:45
Dobrý den,Paní Helenko.klikla sem na Váš receptík a zaujal mne,tak jsme sa vyb rali na louku a zbýrali jsme pampelišky.Moje dcerky byli tak , nadčené že sme přišli domu a pustily sa do sladké dobrutky,ale recept sem si nezapsala a internet byl nepřistupny tak ted co,vsponmela sem si co mate napsano a zašli ho dělat, ovšem špatně,,,,, začatek by šel ale pak sme ,vařily asi tak 30.min a dala sem tam curk.. nechavi sme medik louhovat 24.hod .pak přecedily a vařili poctivě 2.hodky a ejhle ,,medik sa povedl.. ..děkujem za skvělí recept a už ho mam zapsaní ve svem kuchařskem notísku...
Kecka76
(upraveno)
7. 5. 2012, 9:21
@zumas
Tak super, to je dobře, že se povedl, dělám každý rok a fakt nám moc chutná
bboženkaa
(upraveno)
2. 5. 2012, 17:43
Teď jsem se ségrou dodělala.. Takže louhujem, jsem zvědavá, jakej bude
Kecka76
(upraveno)
7. 5. 2012, 9:20
@bboženkaa
Doufám, že vám bude chutnat tak jako nám
Šárík52
(upraveno)
12. 5. 2011, 20:25
Dobrý večer Helenko, už ho také vařim podle Vás.....jsem zvědavá. Ráda bych se zeptala, nevadí když se budou pamplišky louhovat o cca 12 hodin déle???? díky za info Šárka
Kecka76
(upraveno)
17. 5. 2011, 19:48
@Šárík52
Dobrý večer Šárko, asi už je pozdě s odpovědí, ale bohužel, dřív jsem si nevšimla nevadí, že je necháte delší čas, taky je nechávám někdy delší dobu, když zrovna nemám čas, třeba až do druhého dne
Šárík52
(upraveno)
23. 5. 2011, 13:45
@Kecka76
Helenko, díky za info....nakonec jsem to vše zvládla a med je opravdu výborný...super recert .Šárka
souseda
(upraveno)
4. 5. 2011, 18:10
med je super,boužel jsem neměla pomeranč tak jen citron ale i tak nám moc chutná příští rok ho budu dělat podruhé tak už to bude kompletní jen jsem si nějak nevšimla a vařila jsem hodinu a je to hřitke tak jsem otevřela sklenice a vařím teť další hodinu aˇž to víc zhoustne proč to neudělat komplikovanější ne jen jsem se chtěla zeptat jak dlouho vydrží pokud se teda nesňí mužu se zásobit na zimu a skladujete normálně jak zavařeniny děkuji
Kecka76
(upraveno)
17. 5. 2011, 19:47
@souseda
Markétko, omlouvám se, že píšu až teď, dřív jsem si nevšimla, moc děkuji za komentík a jinak pokud jde o úschovu, tak já se normoš na zimu zásobuju medík vydrží nemám tedy přesně vyzkoušeno jak dlouho vydrží, ale ten rok-dva určitě
RosMar
(upraveno)
11. 5. 2010, 21:12
Ahoj Helenko,dělali jsme medík dle Vašeho receptu .Je opravdu výborný .Všem nám moc moc chutná a dokonce není tak řídký,jak se zde píše .Máme dvě dávky a ještě musíme uvařit další do zásoby .Přeji krásné dny
Kecka76
(upraveno)
11. 5. 2010, 23:10
@RosMar
Martí, jsem moc ráda, že vám chutná také mi nepřijde tak řídký, ale je to asi věc názoru někdo je zvyklý na med, kde stojí lžička, v tomhle stát nikdy nebude ale je tak výborný, já už mám také 2 dávky a přemýšlím ještě nad třetí, ale to záleží na pampeliškách, jestli ještě budou po víkendu Také přeji hezké dny
mácam
(upraveno)
11. 5. 2010, 10:10
Milá Helenko , moc děkuji za super receptík včera jsme med s manžílkem dodělali a je moc dobrý a hlavně a z toho mám radost i hustý dcerky dnes dlabaly až jim po bradě tekl také jsem jej vařila 2,5 hodiny,mohu jen doporučit! Děkuji Vám a mějte se nádherně! Martina a holky
Kecka76
(upraveno)
11. 5. 2010, 12:40
@mácam
Martí, jsem moc ráda, že vám medík chutná já už dělala druhou várku, abych se zásobila na zimu Moc děkuji za pochvalu mějte se hezky Helča a Vojtíšek
fofík
(upraveno)
4. 5. 2010, 10:10
Ahoj. Včera jsem ho dodělala a je super . Kluci ujídali už při vaření. A mám ho krásně hustý . Vařila jsem ho raději 2,5 hodiny.Opravdu moc dobrý. Děkuji
Kecka76
(upraveno)
4. 5. 2010, 12:00
@fofík
Ahojky, tak jsem ráda, že se povedl, a že chutná
zacharova.jirina
(upraveno)
4. 5. 2010, 6:12
dneska ho budu delat tak sem zvedava
Kecka76
(upraveno)
4. 5. 2010, 11:59
@zacharova.jirina
tak pak napište, jak se povedl a jestli chutná
zacharova.jirina
(upraveno)
5. 5. 2010, 8:40
@Kecka76
tak se povedl..je vynikajici
Kecka76
(upraveno)
5. 5. 2010, 13:17
@zacharova.jirina
super, to jsem moc ráda
Rejža
(upraveno)
28. 4. 2010, 20:05
tak já ho také dělala, sice od jiné maminky ale chutově je výýýýýbornej ale asi zkusím ještě Váš s pomerančem
Kecka76
(upraveno)
28. 4. 2010, 20:38
@Rejža
Vyzkoušejte, fakt je to lahůdka i jen tak na mlsání až si ho uděláte, dejte mi vědět, jak vám chutná my už ho děláme od mala, když jsem byla ještě já dítě a teď ho dělám i svému synkovi
čačka
(upraveno)
28. 4. 2010, 20:04
Ten je výborný - loni jem ho dělala poprvé, letos se taky chystám, jen čekám až budou pampelišky
Kecka76
(upraveno)
28. 4. 2010, 20:39
@čačka
Tak u nás už pampelišky jsou, dokonce jsme ho už dělali s babičkou 3x, já jednou a babička 2x děda má hroznou spotřebu potom v zimě, takže si dělá babička zásobu
čačka
(upraveno)
28. 4. 2010, 20:47
@Kecka76
u nás teprve začínají, tady je vždycky všechno pozdě
Kecka76
(upraveno)
28. 4. 2010, 20:49
@čačka
dočkáte se, nebojte
PavliBP
(upraveno)
28. 4. 2010, 14:35
Prosím o radu, jak odhadnout 400 květů
Kecka76
(upraveno)
28. 4. 2010, 19:14
@PavliBP
jedině spočítat to neodhadnete
PavliBP
(upraveno)
29. 4. 2010, 11:33
@Kecka76
Včera jsem už na ně vyrazila , myslela jsem, že jich budu mít tak cca 100 kvítků a bylo jich 280 , ... jen mi při vaření docela vadil ten zápach
Kecka76
(upraveno)
29. 4. 2010, 13:36
@PavliBP
Tak já když vyrazím na pampelišky, tak poctivě počítám někdy jich tam hodím víc, nějaké jsou malé a ten "zápach" jak píšete, mě krásně voní je to cítit po tom medu, ale asi jde o zvyk, příště třeba už nic neucítíte a bude vám to také vonět, tak ať se vám med povede a chutná vám
PavliBP
(upraveno)
29. 4. 2010, 13:55
@Kecka76
smrdělo to ze začátku vaření, ke konci to už trochu po medu vonělo. Možná to ale bylo i tím, že jsem těch 20 minut vařila jen ty pampelišky, citron a pomeranč musím dnes koupit a med dodělám, určitě bude moc dobrý , už se na něj těším
Kecka76
(upraveno)
29. 4. 2010, 14:05
@PavliBP
a to tam chcete ten pomeranč a citron dávat až teď to nevím, mělo se to natáhnout tím vylouhováním a krátkým povařením, tak nevím, jak to bude chutnat, teď už se vlastně bude ten med jen jakoby karamelizovat tím vařením no, ale zase nové recepty vznikají zkoušením nových postupů, tak třeba to bude taky v pohodě
PavliBP
(upraveno)
29. 4. 2010, 15:00
@Kecka76
já právě koukala i na jiné recepty a tam citron přidávali také až druhý den s cukrem, a bude se to 2 hodiny vařit, to se tam to aroma musí dostat , uvidíme, teď zkusím takto a další dávku přesně dle Vašeho receptu ... pampelišek je zatím dostatek a vcelku rychle se to sbírá ... např.tady http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=35641
Ilonáček
(upraveno)
27. 4. 2010, 22:56
Simonecek
(upraveno)
27. 4. 2010, 21:10
Vypada to zajimave. Zitra vyzkousim, dokud jsou pampelisky. A musim to cedit pres to platno...?? A je to typicky med...??
Kecka76
(upraveno)
27. 4. 2010, 21:56
@Simonecek
Je to lepší, když to přecedíte, stačí utěrka, nebo klasický kapesník, aby tam nebylo nic z těch pampelišek a jinak je to klasický pampeliškový medík, pomáhá při kašli, dávám ho do čaje, nebo mlíka, i na chleba je trochu řidší, ale fakt vynikající, děláme ho každý rok
Simonecek
(upraveno)
28. 4. 2010, 20:01
@Kecka76
Heli, prosim vas, ja to dneska uvarila. Nechavam to louhovat do zitra jak prijedu z prace tak to zcedim. Chci se zeptat ten cukr, to je moucka nebo krystal nebo jaky vlastne je piskovy cukr???? Diky za info. Pisnete mi co nejdriv. Mam doma asi zhruba od vseho tak kilco...diky...moc a jsem na ten medik zvedava. Krasne to voni. Prikryla jsem to skridilkou. Snad to nevadi...
Kecka76
(upraveno)
28. 4. 2010, 20:35
@Simonecek
Jarmilko, je to cukr krystal, nebo krupice, to je jedno, já používám zrovna, který mám doma, většinou krupici, moučku jsem do toho nepoužila nikdy. A nevím, co je skridilka, ale jestli to je poklička tak to nevadí, také jsem to měla přikryté .
Simonecek
(upraveno)
30. 4. 2010, 11:24
@Kecka76
Tak mam medik hotovy. Rekla bych, ze je celkem dobroucky, ale silene moc ridky.. Ale do cajicka je idealni. Jak dlouho vydrzi? Udelala jsem jen tri velke sklenice. Kdyby to vydrzelo trosku vic dele, udelala bych jeste vic, kdyz jsou ty pampelicky..A Heli jojo skridylka je poklicka. Jsem z moravy, promin.. Nekdy se tomu nareci nevyhnu. Toz tak....Mej se hezky a moc dekuji za bezva receptik.. chvalim..papa
Kecka76
(upraveno)
30. 4. 2010, 13:18
@Simonecek
super, ono to řídký je, na hustotu klasického medu se to nedostane, ale skladováním to trochu ještě zhoustne a jinak vydrží, měla jsem ho ve sklenici i dva roky ale spíš nevydrží, protože ho sníme za nářečí se neomlouvej, si poradím já budu po víkendu dělat ještě jednu, možná dvě dávky, jestli bude nastávající zima krutá jako teď, tak se bude hodit díky za pochvalu