Domácí sýr

Potřebné ingredience
4 l čerstvého mléka, 8 lžic kyšky (může se použít i bílý jogurt s živou kulturou), syřidlo
Postup přípravy
Na těchto stránkách najdete zajímavé rady a recepty na různé sýry http://jaknato.webpark.cz/HTML/Index.html
Tady je video postup. Skládá se ze 3 dílů http://www.youtube.com/watch?v=i7SlwZH8mDY&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=dfocJK1nPSU&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=h75iEv4NrR4&feature=related
z 4 l je cca 650 g sýra

mám dva druhy syřidla. Mě se víc osvědčilo syřidlo v levo. Rychlej se po něm mléko srazí a i chuťově je sýr pro mě lepší. Kyška se dává do mléka, kvůli tzv. zaočkování mléka, aby lépe reagovalo na syřidlo. Dá se koupit i speciální směs na zaočkování mléka, ale proč kupvat drahou směs, když tu samou práci udělá i kyška, jogurt nebo zakysaná smetana. Mně se nejvíc osvědčila kyška. Sýr má pak lahodnou chuť

forma na vylisování sýru. Udělala jsem si z kelímku, který jsem provrtala hřebíkem z vnitřní strany, aby vnitřek byl hladký. Forma se dá koupit, ale na co utrácet :) Sýr jde dělat i bez formy. Jenom se scedí do plachetky, vymačká se syrovátka a nechá se přes noc vykapat.

ještě ze vnitř

Mléko na výrobu sýrů se nepřevařuje. Zahřeje se jen cca na 30 stupňů, přidá se na každý litr cca 2 lžíce kyšky. Zamíchá se to a mléko se nechá 45 minut zaočkovat. Zatím si nachystám do trochy vody na každý litr 1 kapku syřidla. Po těch 45 minutách, vleji syřidlo s vodou do mléka, pořádně rozmíchám a už s tím nehýbu a nechám syřidlo pracovat cca 1 hod.

Po cca hodině zkusím trošku nahnout hrnec a vidím, že mléko už má pudikovou konzistenci. Poznáte to také tak, že do hmotý strčíté prst a po tažení prstu vám hmota praskne

sýřeninu nakrájím velkým nožem na čtverečky a pak ještě jednou na menší

takhle to vypadá

pak metličkou rozmíchám směs na drobné zrnka. Může se použít i vlastní ruka a mačkavou technikou rozmělňujeme zrno

nebojte se toho, že je to taková divná směs

:)

scedíme část syrovátky a do sýřeniny přidáme asi 60 % horké vody asi 80 stuňů, z odebrané syrovátky. Musíme pořád míchat, jinak se nám zrno slepí a není to dobré

po 45 minutách zkusím, jak zrno drží tvar, když ho zmáčknu v dlani. Drží, tak ho můžu buď scedit do plachetky nebo dát do formy lisovat

sýr ve formě před lisováním

přeložím přes sýr jednu stranu utěrky a dám pevné kolečko, kvůli tomu, aby byl sýr rovný. Já jsem použila tácek pod svíčku :) Zabalíme.

zatížíme např. sklenkou s vodou. Já jsem využila syrovátku, kterou já už nevyužívám. Někdo ji rád pije. Necháme asi 20 minut lisovat, aby se ze sýru dostalo co nejvíc syrovátky

po 20 minutách rozbalím sýr a vytáhnu z formy

jelikož nemá sýr ještě hezký tvar, musí se dát opět do formy střeapatou stranou dolů.

zatlačí se do formy a opět se nějakou dobu lisuje

Takhle vypadá sýr po vylisování z formy. Sýr je potřeba ještě nasolit. Já si připravím solnou lázeň. Do 1 litru vody dám asi 3- 4 lžíce soli. Sůl musí být rozpuštěná, dám do ní sýr a nechám přes noc v lednici nasolit.

Sýr se dá jíst už další den. Ale daleko lepší je ho nechat v lednici uležet, aby se hezky sůl dostala až do středu, pak nemá sýr chybu. Je to lahůdka.
Nelekejte se prvních nezdarů. Mě se sýr povedl až na 4 pokus :) učený z nebe nespadl

Tenhle sýr jsem nechala v solném roztoku při pokojové teplotě a sýr byl pak hezky lesklý :)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu























































