(recept
si oblíbilo 13 návštěvníků)
Hedvábný čokoládový dort - naprosto úžasný výborný ++++
Potřebné ingredience
260g másla 260g čokolády na vaření 40 ml silné kávy 1 lžička vanilkové esence 380 g přírodního cukru (stačí i o 100g méně) 4 vejce 260g hladké mouky 0,5 lžičky pr. do pečiva 0,5 lžičky jedlé sody 230ml zakysané smetany Krém - 90ml smetany ke šlehání 180g másla 200g moučkového cukru 120g čokolády
Postup přípravy
Postup
1. Troubu předehřejte na 160°C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem.
2. Máslo s čokoládou míchejte ve vodní lázni do úplného rozpuštění. Pak přidejte vanilku a kávu.
3. Vyšlehejte vejce s cukrem a pak postupně přimíchejte zakysanou smetanu. Smíchejte s čokoládovo máslovou směsí.
4. Pomalu přisypte prosátou mouku, kypřící prášek, sodu. Lehce promíchejte, aby směs byla jednolitá.
5. Nalijte do formy a pečte asi hodinu až hodinu a půl, až hezky vyběhne, zezlátne, a špejle vpíchnutá do dortu zůstane téměř suchá a neulpívá na ní těsto.
6. Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce. Nenaplněný a dobře zabalený vydrží na chladném místě až čtyři dny, zmražený i měsíc.
7. Krém: Utřete máslo s cukrem. V kastrůlku přiveďte smetanu k varu a přidejte čokoládu. Míchejte do rozpuštění. Nechte důkladně vychladnout. Zamíchejte do máslového základu.
8. Korpus dvakrát prokrojte a naplňte a potřete krémem. Buď rovnou ozdobte nebo postupujte dál.
9. Pokud chcete, hotový dort zabalte do fondánu nebo marcipánu. Zdobte dle vlastní fantazie zvířátky vymodelovanými z hmoty nebo okvětními plátky růží potřenými bílkem a obalenými cukrem. V této chvíli je dobré již dort neukládat do ledničky na dlouhou dobu, protože vlhkostí se může hmota orosit a dělat neplechy.
1. Troubu předehřejte na 160°C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem.
2. Máslo s čokoládou míchejte ve vodní lázni do úplného rozpuštění. Pak přidejte vanilku a kávu.
3. Vyšlehejte vejce s cukrem a pak postupně přimíchejte zakysanou smetanu. Smíchejte s čokoládovo máslovou směsí.
4. Pomalu přisypte prosátou mouku, kypřící prášek, sodu. Lehce promíchejte, aby směs byla jednolitá.
5. Nalijte do formy a pečte asi hodinu až hodinu a půl, až hezky vyběhne, zezlátne, a špejle vpíchnutá do dortu zůstane téměř suchá a neulpívá na ní těsto.
6. Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce. Nenaplněný a dobře zabalený vydrží na chladném místě až čtyři dny, zmražený i měsíc.
7. Krém: Utřete máslo s cukrem. V kastrůlku přiveďte smetanu k varu a přidejte čokoládu. Míchejte do rozpuštění. Nechte důkladně vychladnout. Zamíchejte do máslového základu.
8. Korpus dvakrát prokrojte a naplňte a potřete krémem. Buď rovnou ozdobte nebo postupujte dál.
9. Pokud chcete, hotový dort zabalte do fondánu nebo marcipánu. Zdobte dle vlastní fantazie zvířátky vymodelovanými z hmoty nebo okvětními plátky růží potřenými bílkem a obalenými cukrem. V této chvíli je dobré již dort neukládat do ledničky na dlouhou dobu, protože vlhkostí se může hmota orosit a dělat neplechy.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Ilonáček
(upraveno)
27. 4. 2010, 10:58