Polský řez
Potřebné ingredience
Těsto: 1/2kg hladké mouky, 20dkg mletého cukru, 7dkg medu, 7dkg másla, 3lžíce mléka, 1lžička jedlé sody, 2 vajíčka
Krém: 25dkg másla a 20dkg cukru
Kaše. 5 vrchovatých lžic dětské krupice uvařit s 3/4l mléka, 20minut
Postup přípravy
Ze všech přísad zpracujeme těsto, rozdělíme na 4 části. Ustřihnu si 4pečící papíry na velikost velkého plechu bez krajů a na každý rozválíme těsto. POZOR: těsta je málo, je trošku tužší a tak dá práci, než se rozválí. Bude to velmi tenoučké těsto, nelekněte se toho. Toto rozválení je nejhorší část na receptu. Jak mám rozválené na velikost papíru, tak přendám na plech. Rozehřát horkovzdušnou troubu na 250C, péci chviličku, trošku ztmavne. Po upečení je měkkoučké, ale jak vychládne, tak placka je tvrdá jak beton!
Krém: nejdříve uvařím kaši, nechám vychladit, pak vymíchám máslo s cukrem a postupně přišlehávám kaši. Přidám trochu mandlové tresti (doporučuji, dostane to tu správnou vůni).
Teď je to již skoro hotovo, na první vrstvu dám 1/3krému, položím druhou placku (nezapomeňte sundat pečíčí papír!) dám 2/3krému, 3placku a poslední část krému a na ni položíme poslední placku. Pořádně přitlačíme a necháme odležet, minimálně 24hodin!!!
Placky natáhnou krém a celkově je to dost dobrý řez ani moc sladký a přitom zajímavá chuť. Kdo u nás ochutnal, pochutnal si a chtěl recept, ale málo kamarádek mělo trpělivost s vyválením těsta....
Krém: nejdříve uvařím kaši, nechám vychladit, pak vymíchám máslo s cukrem a postupně přišlehávám kaši. Přidám trochu mandlové tresti (doporučuji, dostane to tu správnou vůni).
Teď je to již skoro hotovo, na první vrstvu dám 1/3krému, položím druhou placku (nezapomeňte sundat pečíčí papír!) dám 2/3krému, 3placku a poslední část krému a na ni položíme poslední placku. Pořádně přitlačíme a necháme odležet, minimálně 24hodin!!!
Placky natáhnou krém a celkově je to dost dobrý řez ani moc sladký a přitom zajímavá chuť. Kdo u nás ochutnal, pochutnal si a chtěl recept, ale málo kamarádek mělo trpělivost s vyválením těsta....
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
račík
(upraveno)
15. 5. 2006, 23:06
Jak jsem si přečetla tento recept, hned mi byl povědomý a přitáhla jsem si svoje recepty, kde ho mám pod názvem "medové řezy". A teď - já jsem tento recept dostala před lety v jižních Čechách od sestřenice mojí maminky, je to již paní stará přes osmdesát let a peče je, co si pamatuji. Já mám tento recept takto: Do hrnku dáme 6 Dkg másla a 6 Dkg medu, 20 Dkg cukru a 2 celá vejce a kávovou lžičku jedlé sody. Necháme svařit a vychladlou hmotu smícháme s 1/2 kg hladké mouky a uděláme tři placky a pečeme. Náplň do medových řezů: 20 Dkg cukru, 2 vanilkové pudinky, 2 žloutky a 1/2 l mléka, vše povařit. Studené utřít s kostkouk másla. Lišíme se jen o 1 Dkg másla a medu a já vyvaluji tři placky, Vy čtyři. Zajímavé, jak se ty recepty šířily, když já jsem ho dostala v jižních Čechách u Prachatic a Vy jste z Frýdku-Místku Samozřejmě tohle je stará paní, takže ta nepoužívá žádné pečící papíry, ale klasicky vymazat a vysypat plech - ale to je asi jediný rozdíl. Jinak musím říct, že řez není "dost dobrý", jak uvádí autorka - myslím, že je v y n i k a j í c í Fakt mooóóc dobrý. Jinak skláním se v obdivu nad vyválením 4 placek - já dělám 3 a stačí mi to bohatě Tradičně peču tyto řezy na vánoce - to je u nás klasika. Jednou se mi stalo, že mi už upečené placky - které jsou tenoučké jak papír a tvrdé jako beton a samozřejmě křehoučké - odložené v mojí miniaturní kuchyňce spadly na zem. To mě omejvali u vidiny opakování té práce Je to opravdu zajímavé, jak se šířily recepty opisováním a jak se předávaly přes celou republiku. Irena
Sindy
(upraveno)
25. 6. 2006, 23:28
@račík
Dobry vecer, tak jsem srovnala ty recepty a mate pravdu. Jelikoz jsem je na vikend pekla, tak jsem udelala i fotky, behem tydne je vlozim. Vyvalet 4placky zvladnete i Vy, pokud budete casteji peci! Me rodine to tak chutna, ze je pecu 2x do mesice a pak jiz clovek vychyta chybicky. Take hodne pomuze ten pecici papir, nebot je dost volna kolem toho a muzete pouzit velky valek, kdezto poprve jsem to delala take na vymazane plechy a bylo to o zivot! Tak hodne stesti pri dalsim peceni a mejte se!