(recept
si oblíbilo 104 návštěvníků)
Vařená potahovací hmota
Potřebné ingredience
150 ml vody, 70g másla, 150g hladné mouky, přibližně 1/2 kg močkového cukru ,mandlová tresť a potravinářské barvivo
Postup přípravy
Vodu s máslem dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Kápneme mandlovou tresť - já dala 1/2 kávové lžičky a pokud chceme jenom jednu barvu - jako já žlutou, můžeme rovnou přidat barvivo. Pokud chceme barev víc, dáme barvivo až do částí hotové hmoty.Vsypeme mouku. Mícháme tak dlouho, až se těsto přestane lepit na stěny kastrůlku. V podstatě tvoříme klasické odpalované těsto. Hotové těsto dáme vychladnout na vál a pak do něj pěkně ručně vpracováváme moučkový cukr. A je hotovo.
Tahle hmota je levná, rychlá a nádherně se s ní pracovalo. Netrhala se při válení, krásně se z ní dá vykrajovat a tvarovat figurky. Zkuste to a uvidíte !
Tahle hmota je levná, rychlá a nádherně se s ní pracovalo. Netrhala se při válení, krásně se z ní dá vykrajovat a tvarovat figurky. Zkuste to a uvidíte !
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Charouzka
(upraveno)
25. 4. 2015, 0:35
hmota je super, právě jsem jí potahovala tři menší dorty, krásně se s ní pracovalo, nelepí, netrhá se. Pro nás ideální, nevyžíváme se v marcipánem potažených dortech, tohle byl pokus a vyšel. Mouku jsem nasypala do vřícího másla s vodou a nechala cca 2 minuty po odlepení se od kastrůlku prohřívat. Cukr jsem přidávala od oka podle chuti, ale pozor, dávat až do studené hmoty, zde může být problém číslo dva.Za nás spokojenost
Inkakos
(upraveno)
27. 1. 2013, 15:37
také jsem zkoušela připravit hmotu dle vašeho návodu. po zpracování byla krásně hladká, šla i výborně rozválet a po podsypání moučkovým cukrem se ani nelepila, nicméně během potahování dortu mi hodně praskala . chuťově je výborná, sice hodně sladká, ale pokud se použije méně sladký korpus a krém, tak se to krásně vyrovná
PETANEK14
(upraveno)
30. 6. 2012, 21:40
těstíčko pěkné,vláčné a chuťově dobré,jen při válení na větší placku se mi trhá ,můžu to podsypat solamylem ?
petka1512
(upraveno)
25. 5. 2012, 8:22
Dobrý den, po přečtení recepu a všech komnářů jsem se pustila do práce a i když jsem vše dělala podle návodu, vyšlo mi bláto. Bohužel už nemám suoviny na pokus č.2, takže musím impovizovat. Vodu a máslo jsem svařila (opravdu se vařilo) přidala barvivo a mouku a odpalovala dle návodu, ale stejně to nevyšlo. Bláto se začlo dělat po přidání cukru.. Je tam ještě někde nějaký zádhel?
puda
(upraveno)
7. 2. 2012, 10:02
těsto jsem teď dodělala a je super jen se chci zeptat, jestli ho můžu dát do ledničky, jestli to pak půjde vyválet a znovu s tím pracovat??? děkuju
chadtovka
(upraveno)
8. 10. 2011, 17:33
Dobrý den, tak nevím, všem to teče a já tam dostanu maximálně 400g cukru a pak už se to úplně rozdrobuje a trhá. Jak slepujete ty figurky? Mě to u sebe vůbec nedrží. Ten cukr dáváte do úplně vychladlého nebo do vlahého jako vejce u klas. odpal. těsta? Nevím co dělám špatně.
marjanka1
(upraveno)
26. 6. 2011, 11:36
pěkný den...ta mandlová tresť ..to je mandlové aroma??? na ten dost co máte vy na fotce stačí to množství co máte v receptu??
Lujinka
(upraveno)
16. 5. 2011, 21:39
prvně jsem dělala a super!!! moc si chválím, teď jsem dělala podruhé, řekla bych že jsem všechno udělala uplně stejně, ale mám z toho bahno, dala jsem půl kila mouč. cukru ale asi by tam bylo potřeba o čtvrt kila více, je to možné?? nechci to vyhodit, nebo mám přidat mouku? Fakt jsem dělala vše podle postupu, nevím jak je to možné??
HBrzla
(upraveno)
26. 5. 2011, 19:37
@Lujinka
Lucko, tak dneska jsem si náhodně přečetla váš komentář a o hodinu později se mi stalo to samé . Tuto potahovku jsem dnes dělala už asi po páté a dnes toto. Zřejmě jsem ale přišla čím to je. Jelikož jsem chtěla mít hotovo za tu dobu do malý přes poledne spí, rozpustila jsem máslo ve vodě, ale nenechala jsem to projít varem a hned po rozpuštění másla jsem tam vhodila mouku. No a ejhle, vzniklo mi z toho hezké blátíčko a to hlavně až při zapracovávání cukru. První várka letěla do koše. Teď jsem dodělala druhou a už povedenou , dala jsem si opravdu jen pozor na to aby mi máslo s vodou probublalo
Lujinka
(upraveno)
20. 7. 2011, 14:31
@HBrzla
jéééé, děkujíí, já budu zkoušet pak až budu dělat tu mléčnou ale jste dobrý že jste na to přišla, mě letěli dvě várky do koše a nepřišla jsem na to co dělám špatně takže moc díííík
kopretina123
(upraveno)
16. 5. 2011, 21:57
@Lujinka
Syrovou mouku bych tam nedávala , leda udělat zase propařenou (odpalovanou), trochu víc hustější. Nebo přidat sušené mléko, aby to nebylo samý cukr.Nakonec ty hodnoty v tom jsou, tak to "bláto" můžou sníst jako pamlsek děti nebo manžel a uděláte si hmotu jinou, určitě už podařenou.
HBrzla
(upraveno)
18. 2. 2011, 14:32
Super Super Super Právě s ní pracuji - super tvárná, netrhá se, krásně se dá vyhladit vodou a navíc je chuťově opravdu dobrá. Petro, díky moc za recept
andol
(upraveno)
6. 8. 2010, 20:44
Snezenkakyticka
(upraveno)
7. 7. 2010, 14:20
Teda...vyzkouším,,,a jak chutná?...dá se z ní modelovat? netrhá se?...
Evík 11
(upraveno)
14. 6. 2010, 18:48
Jestli tomu dobře rozumím, pokud potřebuji více barev, barvivo přidávám v době, kdy přidávám mouč.cukr?Nebo až po zapracování cukru, těsto rozdělím jak potřebuju a pak si části obarvím?
korbelinda
(upraveno)
7. 7. 2010, 13:36
@Evík 11
Je to ta druhá možnost. Nejdříve zpracovat s cukrem, udělat zkrátka jednobarevné těsto a pak oddělovat a zapracovávat barvy dle libosti.
Ve.Ja
(upraveno)
12. 5. 2010, 22:06
Zajímavé určitě taky zkusím , doufám že budu šikovná
Pusinka M
(upraveno)
11. 5. 2010, 15:47
Tuto potahovací hmotu jsem použila o víkendu. Moc nám chutnala a dobře se mi s ní pracovalo. Jen bych se chtěla ujistit, že si ji můžu připravit dopředu a uchovávat v lednici v mikrotenovém pytlíku? Děkuji
korbelinda
(upraveno)
22. 5. 2010, 19:29
@Pusinka M
Já bych jí uvařila dopředu, ale šoupla jí do mrazáku. Dělala jsem jí v pondělí a dort potahovala ve čtvrtek, jedl se až v sobotu a už ta hmota začala jakoby řídnout (místy, ne všude), takže dopředu ano, ale uchovat v mrazáku a pak vyndat a nechat v lednici povolit.
PavliBP
(upraveno)
23. 4. 2010, 10:19
zajímavé ... a mouku přidáváme do vroucí vody s máslem? nějak to tam nemůžu najít
korbelinda
(upraveno)
23. 4. 2010, 10:33
@PavliBP
Už jsem to tam dopsala. Ano , nasypeme to do té vody s tukem a "odpalujeme"
Ilonáček
(upraveno)
23. 4. 2010, 9:49
darinka30
(upraveno)
22. 4. 2010, 21:17