(recept
si oblíbilo 6 návštěvníků)
Italské domácí těsto na Pizzu - základní recept
Potřebné ingredience
Ingredience: Na dvě 30cm velké pizzy: 1 lžíce supr jemného cukru 2 lžičky sušených kvasnic, nebo 15g čerstvých 170ml vlažné vody tělesné teploty (37-43°C) 450g nebělené pšeničné mouky na Pizzu (italská OO), nebo hladké pšeničné mouky 1/2 lžičky jemné mořské soli 3 lžíce panenského olivového oleje kukuřičná krupice
Postup přípravy
Příprava:
Vložit cukr a kvasnice do misky, vmíchat tam 5 1/2 lžíce vlažné vody a nechat na teplém místě bez průvanu vzejít. Jestli však kvasnice nebublají za 5min. tak začít znovu.
Smíchat mouku a sůl v míse, nebo v robotě s nádstavcem plastických nožů a přidat olej, zbytek vody a vzejité kvasnice. Míchat, až se těsto volně váže do hrudek. Přendat na tochu pomoučený vál a hníst těsto po 8min. Přidat pár kapek vody, nebo trochu mouky je-li zapotřeby, až vznikne měkké těsto, které se nelepí a je suché na dotek.
Olejem vymazat velkou mísu a vložit do ni těsto, ze kterého jsme vytvořili kouli. Několkrát těsto otočit tak, aby se olejem omastilo. Na povrchu těsta ostrým nožíkem nakrojit mělký kříž. Přikrýt mísu utěrkou a vše vložit do velkého plastického sáčku. Nechat na vlahém místě po 1 - 1 1/2hodiny nakynout, nebo do dvojitého objemu (Těsto se může vložit do chladničky a nechat pomalinku kynout asi po 8 hodin, tedy do druhého dne). Zbouchnout těsto pěstí dolů do původního objemu a rozdělit ho na dvě části (v tomto bodě se může těsto uschovat po 4 hodiny v chladničce, nebo se může zmrazit. V tom připadě se musí přivéct na pokojovou teplotu, před upotřebením.)
Pracovat s jednou částí. Vytlačit těsto od středu ven pomocí zavřené pěsti a zploštit těsto do kruhu. Stále pracovat od středu ven. Kruhová placka má být 30cm velká a její okraje mají být trochu vyvýšené (ale považujete-li to za složité, můžete placku vyválet pomocí válečku). Těsto na pizzu je nyní připraveno k použití dle receptu na různé náplně. Pizza se potře na povrchu olejem a na to se klade nápň. Rychle se položí na lehce poprášený plech kukuřičnou krupicí, který se nechá v horké troubě rozehřát. Peče se na nejspodnější možné mřížce v rozežhavené troubě.
TIP: Máte-li dřevěnou lopatu na pizza a pizza kámen, tak připravenou a ozdobenou pizzu položit na lopatu posypanou kukuřičnou krupicí a nechat ji sklouznout na rozehřátý pizza kámen. Pochopitelně nejlepší pizza je z pece. Italští kuchaři se svojí zručností nasypou mouku na vál a doprostřed nalijí tekutinu. Postupně do ni zapracovávají mouku. vyhnětené těsto roztahují tak, že placku hází do vzduchu nad hlavu a chytají ji na pěst. To opakují tak dlouho, až mají placku chtěné velikosti.
Vložit cukr a kvasnice do misky, vmíchat tam 5 1/2 lžíce vlažné vody a nechat na teplém místě bez průvanu vzejít. Jestli však kvasnice nebublají za 5min. tak začít znovu.
Smíchat mouku a sůl v míse, nebo v robotě s nádstavcem plastických nožů a přidat olej, zbytek vody a vzejité kvasnice. Míchat, až se těsto volně váže do hrudek. Přendat na tochu pomoučený vál a hníst těsto po 8min. Přidat pár kapek vody, nebo trochu mouky je-li zapotřeby, až vznikne měkké těsto, které se nelepí a je suché na dotek.
Olejem vymazat velkou mísu a vložit do ni těsto, ze kterého jsme vytvořili kouli. Několkrát těsto otočit tak, aby se olejem omastilo. Na povrchu těsta ostrým nožíkem nakrojit mělký kříž. Přikrýt mísu utěrkou a vše vložit do velkého plastického sáčku. Nechat na vlahém místě po 1 - 1 1/2hodiny nakynout, nebo do dvojitého objemu (Těsto se může vložit do chladničky a nechat pomalinku kynout asi po 8 hodin, tedy do druhého dne). Zbouchnout těsto pěstí dolů do původního objemu a rozdělit ho na dvě části (v tomto bodě se může těsto uschovat po 4 hodiny v chladničce, nebo se může zmrazit. V tom připadě se musí přivéct na pokojovou teplotu, před upotřebením.)
Pracovat s jednou částí. Vytlačit těsto od středu ven pomocí zavřené pěsti a zploštit těsto do kruhu. Stále pracovat od středu ven. Kruhová placka má být 30cm velká a její okraje mají být trochu vyvýšené (ale považujete-li to za složité, můžete placku vyválet pomocí válečku). Těsto na pizzu je nyní připraveno k použití dle receptu na různé náplně. Pizza se potře na povrchu olejem a na to se klade nápň. Rychle se položí na lehce poprášený plech kukuřičnou krupicí, který se nechá v horké troubě rozehřát. Peče se na nejspodnější možné mřížce v rozežhavené troubě.
TIP: Máte-li dřevěnou lopatu na pizza a pizza kámen, tak připravenou a ozdobenou pizzu položit na lopatu posypanou kukuřičnou krupicí a nechat ji sklouznout na rozehřátý pizza kámen. Pochopitelně nejlepší pizza je z pece. Italští kuchaři se svojí zručností nasypou mouku na vál a doprostřed nalijí tekutinu. Postupně do ni zapracovávají mouku. vyhnětené těsto roztahují tak, že placku hází do vzduchu nad hlavu a chytají ji na pěst. To opakují tak dlouho, až mají placku chtěné velikosti.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Ilonáček
(upraveno)
15. 4. 2010, 16:55
Kaňullka
(upraveno)
15. 4. 2010, 14:34
JE VELMI DOBRÁ