Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Rychlý potahovaný dort...můj první!!!!

0.0
Rychlý potahovaný dort...můj první!!!!

Potřebné ingredience

3 piškotové korpusy (koupené hotové)
rybízový džem
krém dr.Oetkera-vanilkový , vylepšený máslem,z 1/3přidáním kakaa-čokoládový
broskvový kompot
Na marcipán:(přísady dle kuchařinek MMB)
krabice sušeného mléka
lžička mandlové esence
1/2 sáčku moučkového cukru
med
voda
krabice sušeného mléka,kakao na obarvení

Postup přípravy

Připravím krém dle návodu,do 1/3 hotového krému přimíchám asi 3 lž.kakaa nebo polorozpušt.hořké čokolády,oba druhy krému nechám vychladit.
Mezitím si připravím korpusy-spodní namažu rybíz.džemem,a dostatečnou vrstvou světlého krému,nato pár kousků pokrájených broskví.Přikryji dalším korpusem a ten naplním čokoládovým krémem stejným způsobem,vrchní korpus bude opět namazaný světlým krémem ale už bez broskví (až budete pokládát marcipán.může se stát,že se někde trhne,a tmavý krém by byl moc vidět,proto dávám tmavý doprostřed)
Krémem pomažu středy korpusů více,jelikož mají zvednuté okraje,tudíž se musí vyplnit prostor mezi nimi.Kdo si upeče korpusy sám,tohle řešit samozř.nemusí..o)
Celý pomazaný dort dám vychladit nejlépe do mrazáku! Hlavně žádnou paniku,když vršek nebude úplně rovný,po přetažení marcipánem se srovná..
Cca po hodině potahuji.
Všechny ingredience na marcipán smíchám,(lze si pomoci mikrovlnkou,pokud je hmota tuhá,ale opatrně),pokud se vám bude moc lepit,stačí přisypávat mouč.cukr.Tvarujeme namočenýma rukama do vody!
Pomocí válečku vyválíme větší placku,cca o 10cm než je průměr korpusu a opatrně přetáhneme přes vychlazený dort.Doporučuji mít dort na podložce,která je stejně velká jako korpus i o něco menší,lépe se hmota podsouvá pod dort.
Ozdoby opět mokrýma rukama tvaruji a hned zdobím.
Povrch,který je moc zaprášený od cukru ometu štětcem a když pak štětec namočím a lehce potřu vodou-velmi malo a opatrne,bude se krásně lesknout,tam kde potřebujeme.
Byl to můj první potahovaný dort,a musím říct,že nejsem žádná přebornice v pečení,spíš jsem líná dělat složitější věci (s 2 dětmi to ani nejde,pokud se jim mám zároveň věnovat)ale dalo se to zvládnout během odpoledne,kdy malej spal a zbytek večer,když spaly obě..)
Hlavně se nebojte,že ta lepivá hmota vás nikdy neposlechne,nakonec stejně zvítězíte vy! Přeji hodně zdaru,hlavně všem,kteří to zatím nezkusily,a mají obavy,že to je moc pracné,já si to myslela také a vidíte,i z kupovaných korpusů lze udělat zázrak pro babičku..

ozdoby lze vytvořit např.smotáním dvou barevně odlišných provázků z marcip.hmoty..(delší se trhá,ale pokud se podaří podajná hmota,stačí vyválet tenké nudličky)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

gabsa 16. 4. 2010, 15:52
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)na poprvé super (Y) (Y) (Y) (Y)
Rezedaa 15. 4. 2010, 16:53
No tak to teda zkusím. :-$Potahované dorty vypadají luxusně. |:o)Chystáme (svatba)takže snad se ten dort povede.Nejsem ale žádnej umělec ,-)Díky
Paya 15. 4. 2010, 23:16
@Rezedaa Terko,doporučuji ale na tak slavnou událost korpus a krém vlastní výroby..ten můj je nouzovka,když není čas :-p
fikuska 15. 4. 2010, 15:56
(clamp) (clamp) (clamp) (^) (clamp) (clamp) (clamp)
petatrn 15. 4. 2010, 13:01
Dortík je moc pěkný (Y) ale přidávám se k Peťi K. Musím s ní souhlasit, také se mi tvé některé rady nepřipadají příliš dobré, a to jak v receptu tak ve způsobu potahování. Též prosím, smaž recept, fotku nech, dortík vypadá opravdu pěkně. [A] (F)
Paya 15. 4. 2010, 23:14
@petatrn Péťo,odpověď je u Péti K.,tak kdyžtak mrkni,každopádně děkuji za reakci,více už níže.. (D) (F)
Ilonáček 15. 4. 2010, 10:42
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
lajdák007 15. 4. 2010, 9:39
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
helša 15. 4. 2010, 8:58
Pavli, tvůj dort napoprvé vypadá pěkně,ale prosím tě vymaž ten recept. To co píšeš jsou někdy dobré nesmysli.Promiň,ale marcipán potřený vodou,aby se leskl ??? Maximálně se ti rozteče. Buď olejem nebo alkoholem,aby se leskl. Podívej se , jak holky , které tady pečou dorty dokola a mají zkušenosti , píšou rady a nepiš takové hlouposti.A další věc : asi bych se tady moc nechlubila tím,že kupuji dělaný korpus a krém ze sáčku. Podívej se na jiné maminy, které tady pečou a mají 2 malé děti a pečou každý den nebo obden i na zakázku. Dort se musí péct s citem a né plácat a plácat a rychle .. fuk ho na hodinu do mražáku. Co na to říkala babička ??? Fuj nechtěla bych takový dort jíst.Promiň,ale můj názor je pěkný dort napoprvé, ale fuj takový recept,ať se na mně nikdo nezlobí. *-)
madamecrazy 27. 4. 2010, 20:36
@helša Tedy já jsem v šoku z toho, jak může někdo reagovat na recept :-o (N) Citace: "Fuj nechtěla bych takový dort jíst." už je dost troufalá. Pokud s receptem a názorem nesouhlasíte, dá se to napsat trošku slušněji, nemyslíte? Já jsem do receptů na MMB zabrousila dnes poprvé, jelikož hledám nějaký lehký dortík, který upeču dceři k 1. narozeninám, ale zřejmě jsem tu naposledy, protože Vaše reakce mě, jemně řečeno, šokovala :-|
Paya 15. 4. 2010, 23:10
@helša Milá Péťo,děkuji za reakci,jen na vysvětlenou-třeba i pro ostatní :rady v receptu jsem čerpala právě od maminek zde na mmb!,Marcipán se leskne i když ho potřeš vodou (jen to zkus a uvidíš,samozřejmě se nesmí polít hrnkem vody ,),a rozhodně se nechlubím kupovaným korpusem,naopak přiznávám,a v textu to uvádím,že jsem byla líná dělat svůj a přitom výsledek nebyl o nic horší. Ještě musím odpovědět na tvůj dotaz, co babička? Dort ji chutnal a byla překvapená,že lze i z kupovaných surovin udělat ve velmi krátkém čase odpovídající dezert.Jasně,že doma dělaný korpus i krém je lepší,nicméně tento dort je pro ty,kterým se nechce trávit tolik času v kuchyni a přitom chtějí udělat někomu radost a tom to přece je.. Takže přeji více radosti a méně předsudků... i Tobě . (flower) (flower) (flower)
helša 16. 4. 2010, 8:25
@Paya Ahoj Pavlinko,děkuji ti za rychlou odpověď na vysvětlenou. Chápu to,že je při dětech málo času,taky mám dvě malé děti školního věku a každý den jezdím 35 km za prací,tak si to dokážu představit. Ale víš tady na mmb chodí maminy,které jsou začátečnice a moc péct neumí,taky jsem tak začínala a čerpala rady tady a radila se jak na to. A proto se mi zdá,že tvoje rady pro začínající maminy , které tomu ještě nerozumí jsou dost zavádějící ( to je tak na zkažení každé radosti ).Nechala bych raději radit ty zkušenější děvčata. Můžeš si být naprosto jistá,že já to nebudu potírat vodou, protože moc dobře vím co to udělá , jelikož už pár dortů jsem potahovala.Toť můj názor.Raději ,ať se začínající děvčata podívají na rady potahování , o kterých tady jiné zkušenější děvčata diskutují a radí.Jinak ti přeji hodně zdaru v dalším pečení . (D)
debža 30. 8. 2010, 20:26
@helša Dobrý večer,dnes jsem si přečetla váš recept a budu reagovat jen na tu vodu na dortu... (^) Je to opravdu velký nesmysl (N) (N) (N) ten marcipán se rozteče pokud to potřete vodou. Na kulatym to nemusíte hned poznat,ale kdyžbudete dělat složitějšá tvary,tak je to pak masakr.Taky se mi to jednou stalo,tak vím o čem mluvím. :´( Jinak hodně zdaru při dalších dortech (D). Hanka (C)
hanys77 15. 4. 2010, 8:44
(Y)parádní (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie