Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 11 návštěvníků)

MEDOVNÍK

0.0
MEDOVNÍK

Potřebné ingredience

TĚSTO:250g hladké mouky,100g cukru moučka,30g másla,1žloutek,2polévkové lžíce medu,1kávová lžička jedlé sody(dle potřeby trochu mléka) KRÉM:250g čerstvého másla,1plechovka slazeného kondenzovaného mléka(Salko) NA ZDOBENÍ:1šálek rozpustné uvařené vychladlé kávy,panák rumu,100g strouhaných vlašských ořechů,100g strouhaného perníku na strouhání

Postup přípravy

TĚSTO:V hrnci,ve vodní lázni rozehřejeme máslo,přidáme vejce,med,cukr,prosyjeme sodu,přidáme
mouku.Mícháme.Pak ,pořádně uhněteme,pokud se těsto drolí přikapeme trochu mléka.
Těsto rozkrájíme na 5ks(pokud vám těsto vyzbyde,můžete se pokusit vyválet šestou placku,bude pak dort o trochu vyšší),každý kus(který by měl být trochu teplý-dá se přihřát na chvilku v mikrovlnce,pak se lépe válí) rozválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme kola po přiložení spodku od dortové formy,někdo vykrajuje podle talíře.Přendáme si placky na pečící papír a každou zvlášť upečeme lehounce dozlatova.Stačí jen pár minut.Já pekla na horkovzdušný režim na 150stupňů.Určitě se dají upéct i bez horkovzdušného režimu.Necháme vychladnout.
KRÉM:Rozmixujeme máslo s celým obsahem plechovky kondenzovaného zkaramelizovaného mléka,které jsme si uvařili den předem-vaříme neotevřenou,celou ponořenou plechovku ve vodě cca 2-2,5hodiny.Já zapoměla uvařit dopředu,tak jsem ji dala chladit do hrnce se studenou vodou,je samozřejmě časově výhodnější uvařit předem.Otvírejte plechovku jen po vychladnutí,jinak by mohl obsah vystříknout.Pozor,nemusíte přidávat celou plechovku,udělejte si krém dle vlastní chuti,někomu může připadat krém dle mého receptu moc sladký.
ZDOBENÍ:Uvařte si rozpustnou kávu,přidejte do ní rum a nechte vychladnout.
Nastrouhejte si ořechy a perník-smíchejte tyto dvě suroviny dohromady.(Budeme tímto sypat, dort)

Vemte si první placku,potřete jí kávou,aby byl dort vláčnější.Naneste část krému,dávejte tak akorát,aby vám vyšel na celý dort,na to nasypte trochu směsi z perníku a ořechů.Přiložte na vrch další placku a postup opakujte.Pak přiklopte poslední plackou,potřete povrch celého dortu i po stranách krémem,vezměte si směs ořechů a perníku do ruky a sypejte na dort,i ze strany,aby byl celý obalený.Trochu přitiskněte,aby směs na něm hezky držela.
Je určitě dobré nechat dort nejméně den proležet v lednici.
DOPORUČENÍ:Pokud dort hned nezkonzumujete,zabalte ho do igelitové folie,mohl by jinak osychat.
PŘEJU,AŤ VÁM CHUTNÁ.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

r27b7 6. 5. 2010, 12:39
Dnes jsem dělala podle Vašeho receptu medovník k manželovo zítřejšímu svátku a musím recept moc pochválit. Ač nemám ráda "válecí" těsta, šlo všechno krásně,kousek už jsem ochutnala a je výborný, tak se těším na zítřek, až se rozleží :-)
NIONVL 12. 5. 2010, 0:50
@r27b7 Jsem ráda,že vám chutnal.I já jsem na tom stejně,nesnáším válecí těsta,ale tenhle recept jsem si moc oblíbila a jde to opravdu válet dobře.
Poličanda 14. 4. 2010, 19:12
Dnes jsem upekla, je výborný (L) (L) (clamp) (clamp)
NIONVL 14. 4. 2010, 20:32
@Poličanda To jsem ráda,že vám chutnal.I když napoprvé byl trochu tužší,i můj první výtvor medovníku šel naodbyt. (zajic)
Ilonáček 4. 4. 2010, 11:49
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie