(recept
si oblíbilo 11 návštěvníků)
Nejen Pouťové koláče
Potřebné ingredience
Na těsto: 1kg hladké mouky, 30dkg másla (Hery) rozpustit, 6ks žloutků, 20dkg cukru, 2ks vanilkové cukry, 2ks prdopeče, 10dkg droždí, 1/2 l mléka a sůl. Tvaroh: 1 1/2 kg tvarohu v alobalu, 1 Hera nebo máslo, 2ks šlehačky + 2 vejce a cukr moučka. Maková náplň: 1 pytlík maku (cca 30dkg), mléko,perník na zahuštění, povidla a med. Dále povidla a rum na rozředění. Rozinky a mandlové plátky na posypání. 3ks Kysaná smetana a moučkový cukr na polevu.
Postup přípravy
Předem se omlovám za "nepřesný recept - množství", je to recept předávány po několik generací a já mu říkám "tajný rodinný", protože každá pekařka si jej dle svých zkušeností poopravuje a já se zatím jen učím od přítelovo maminky, ale byla jsem zde na MMB požádána, zda bych recept nevložila, tak snad nebudu ukamenována.
Tato dávka by měla být cca na 20 koláčů o průměru 20cm, dáváme 2ks na klasický plech. Těsto si připravíme smícháním všech ingrediencí a udělaným kváskem. Necháme na teplém místě cca 1 hodinu kynout. Pak vytvoříme malé bochánky a pak je začneme vytahovat od středu na kolečka pečícího papíru, která jsme si předem vystříhali či vyřezali. Uprostřed musí být těsto tenoučké a okraj necháme větší, ten pomažeme rezkvrdlaným vejcem. Připravíme si náplně - nejlepší je den předem či při kynutí těsta.
Tvaroh smícháme se šlehačkou (přidáváme postupně, aby nebyl moc řídký) a pak přidáme rozehřátou, ale ne horkou Heru, cukr dle chuti, 2ks žloutků, ovoníme rumem a nakonec sníh z 2ks bílků.
Maková náplň: mák si nameleme a podusíme s mlékem (přidáváme taky podle oka). Pak přidáme mletý 1 perník (můžou být i rumové perníčky), povidla a med. Bohužel neuvádím množství, protože se vše dochucuje dle oka. Do studeného máku se přidá sníh (necháváme si bílky z 6ks vajec na těsto a pak sníh rozdělíme do maku i tvarohu - nemůžeme tím nic zkazit).
Povidla rozředíme malinko rumem.
Koláče pak dle vlastní fantazie zdobíme, na posyp rozinky a mandlové plátky a dáme péct (podle mých zkušeností) do trouby na 180°C - cca 25 minut, až prostě okraje zezlátnou. Zakysanou smetanu rozmícháme s cukrem (cca 3 vrchovaté lžíce, aby to bylo dost sladké) a koláče hned po sundání z plechů pocákáme na povrchu.
Tato dávka by měla být cca na 20 koláčů o průměru 20cm, dáváme 2ks na klasický plech. Těsto si připravíme smícháním všech ingrediencí a udělaným kváskem. Necháme na teplém místě cca 1 hodinu kynout. Pak vytvoříme malé bochánky a pak je začneme vytahovat od středu na kolečka pečícího papíru, která jsme si předem vystříhali či vyřezali. Uprostřed musí být těsto tenoučké a okraj necháme větší, ten pomažeme rezkvrdlaným vejcem. Připravíme si náplně - nejlepší je den předem či při kynutí těsta.
Tvaroh smícháme se šlehačkou (přidáváme postupně, aby nebyl moc řídký) a pak přidáme rozehřátou, ale ne horkou Heru, cukr dle chuti, 2ks žloutků, ovoníme rumem a nakonec sníh z 2ks bílků.
Maková náplň: mák si nameleme a podusíme s mlékem (přidáváme taky podle oka). Pak přidáme mletý 1 perník (můžou být i rumové perníčky), povidla a med. Bohužel neuvádím množství, protože se vše dochucuje dle oka. Do studeného máku se přidá sníh (necháváme si bílky z 6ks vajec na těsto a pak sníh rozdělíme do maku i tvarohu - nemůžeme tím nic zkazit).
Povidla rozředíme malinko rumem.
Koláče pak dle vlastní fantazie zdobíme, na posyp rozinky a mandlové plátky a dáme péct (podle mých zkušeností) do trouby na 180°C - cca 25 minut, až prostě okraje zezlátnou. Zakysanou smetanu rozmícháme s cukrem (cca 3 vrchovaté lžíce, aby to bylo dost sladké) a koláče hned po sundání z plechů pocákáme na povrchu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Vojtula
(upraveno)
25. 1. 2015, 16:50
tak ty určitě vyzkouším
Paluna
(upraveno)
29. 1. 2015, 9:31
@Vojtula
To budu moc ráda, je to recept po manželově babičce, ale přiznám se, že já musím mít "po ruce" tchýni, protože je to takový recept "od oka" - prostě je pro ženský, co se nebojí kynutého a to já (pokud nemám přesný recept) se bojím.... Ale koláče jsou výborné, vždy se po nich zapráší..
Ilonáček
(upraveno)
26. 3. 2010, 12:59
Paluna
(upraveno)
27. 3. 2010, 2:29
@Ilonáček
mon-cheeris
(upraveno)
26. 3. 2010, 11:09
děkuji za recept už jsem si ho vytiskla a budu zkoušet už se těším
Paluna
(upraveno)
27. 3. 2010, 2:29
@mon-cheeris
Tak držím palce, ať se povedou a hlavně chutnají...