Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

rýžový odvar nebo kroupový odvar (pomoc při průjmu u miminek)

0.0
rýžový odvar nebo kroupový odvar (pomoc při průjmu u miminek)

Potřebné ingredience

rýže nebo kroupy, voda

Postup přípravy

příprava 1/2 litru odvaru

Jednu polévkovou lžíci rýže nebo krup (25g) vaříme 1 hodinu v 1 litru vody. Pak zrna odcedíme a do tekutiny je protlačíme a doplníme převařenou vodou na konečné množství 1/2 litru odvaru. Ochladíme a uschováme přikryté v chladu. Odvar je hlenovitá, bělavě zbarvená tekutina.

Připravuje se k ředění mléka ¨

Jednou měl syn průjem a nemohla jsem nikde najít recept na odvar z rýže a teď ho někde vyhrabala babička v receptech vydaných v roce 1975 Ústavem zdravotní výchovy, proto dávám všem k dispozici. Určitě se bude hodit. Ještě tam jsou další dva recepty na dětský průjem, tak taky dodám.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Budlii 13. 8. 2012, 11:16
Díky za recept. Právě aktuálně hledám a když jsem narazila rovnou na recept z roku 1975, tak to bude poctivá klasika. (H)
imicek 11. 1. 2011, 23:21
Dělala jsem ho a zjistila, že pouhé rozmixování odvaru nestačí, pouhé propasírování také ne. Když jsem ho ale nejdřív 2x propasírovala přes jemné síto a pak ještě rozmixovala, tak byla konzistence dostatečně jemná na to, aby odvar prošel přes malou dírku kojenecké lahve. Sice to asi neteče tak snadno jako kojenecké mléko, ale malá se přesto v klidu najedla a nemusela se rozčilovat, že je ucpaná dírka nebo co to zavádím za novoty, že jí podávám Sunar po lžičkách.
petulisek 26. 3. 2010, 9:33
Já ho dělávala, jen jsem žíci rýže vařila v litru kojenecké vody asi stejnou dobu, pak jsem rýži s vodou důkladně rozmixovala, propasírovala, doplnila vodu do půl litru a vařila z toho třetinový sunar (byl mu necelý měsíc, sunar byl buď víc naředěný, tj. třetinový pro mladší 3 měsíců, nebo plný pro ty starší), neb syn měla hlad, po hodině chtěl jídlo a žaludek nestačil odpočnout a strávit, tak aby ho to víc zasytilo, Sunar byl hustý skoro jako kaše! Cca do půlroku jsem vařila Sunar jen z tohohle. Záviděla jsem kojícím maminám! :-$

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie