Jahodový skřítek
Potřebné ingredience
Rozpis na 12.řezů/ forma 21 cm/: 6 vajec 220 g cukru krystal 260 g hladké mouky ½ sáčku PRDOPEČe 30 ml vody 40 ml oleje Tuk a hrubá mouka na formu Na náplň a dohotovení: 400 ml smetany ke šlehání 150 g másla 200 g čokolády na vaření 60 g cukru moučky 300 g jahod 1 sáček dortového želé 220 g marcipánu Zelené potrav.barvivo Cukr moučka na vál 120 g hoblinek z vílé čokolády /dělala jsem na struhadle/ 2 borůvky
Postup přípravy
Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte ve středně vyhřáté troubě při 180°C, zhruba 40 minut. Hotový korpus uvolněte z formy a nechte vychladnout.
Zatím připravte náplň. 250 ml smetany nalijte do rendlíku a svařte. Odstavte ji z plotny a vložte do ní nalámanou čokoládu na vaření. Míchejte, dokud se nerozpustí a krém mírně nevychladne. Uložte jej do chladničky a nechte aspoň 3-4 hodiny tuhnout.
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a opatrně k ní přimíchejte vychladlý čokoládový krém.
Korpus seřízněte do tvaru srdce a vodorovně rozkrojte na tři části. Slepte je připravenou náplní a nechte ztuhnout.
Očištěné, omyté jahody nakrájejte na plátky a naskládejte na dort. Potřete je dortovým želé připraveným dle návodu na obalu. Zbylou smetanu /150ml/ vyšlehejte a potřete strany dortu.
Uložte jej do chladu.
Malý kousek marcipánu dejte stranou. Do zbylého marcipánu zapracujte zelené barvivo a na pracovní desce posypané moučkovým cukrem jej rozválejte na plát silný asi 4mm. Vykrojte tvar zelené čepičky /okvětní lístky jahody/, položte přes širší stranu dortu a přitiskněte ke stranám. Přidělejte marcipánovou stopku.
Strany dortu potřete šlehačkou, posypejte čokoládovými hoblinkami. Nakonec skřítkovi vytvarujte ze zbylého marcipánu bílé oči do kterých vtiskněte borůvky.
Dort nechte ztuhnout.
Tento recept je z časopisu od paní Bradáčové z Vrbky a je skutečně moc dobrý.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé