Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

Na výročí svatby-první pokus s želatinovou potahovkou

0.0
Na výročí svatby-první pokus s želatinovou potahovkou

Potřebné ingredience

Korpus mramorový,ale jen světlý,tiramisu krém,ananas,ananasová šťáva na polití korpusů,želatinová potahovací hmota,ozdoby falešný marcipán od Marcelky.Dortík dělaný manžílkovi k včerejšímu 12-letému výročí svatby.Byly na něm tři premiéry:-).Za prvé jsem si hrozně chtěla vyzkoušet želatinovou potahovou hmotu a jsem nadšená.Je nádherně sněhově bílá,super se s ní pracuje i chuťově je dobrá.Dělalo se mi s ní lépe,než s hmotou z pěnových bonbónů.Za druhé jsem si vyzkoušela silikonové formovače a odlévací formu na srdíčka,kterou jsem si konečně pořídila a do třetice jsem poprvé barvila gelovkou od Wiltonu a je to super a rozdíl oproti potravinářských barviček v sáčku.Byla jsem opravdu překvapena,jak málo barvy stačí k obarvení hmoty.

Postup přípravy

ŽELATINOVÁ POTAHOVACÍ HMOTA-receptík mám z jiného serveru,tak doufám,že nebude vadit,že recept tady uvedu.Budeme potřebovat 15ml glycerinu(1 lžíce)-koupíte v lékárně nebo např.u Malátků,15g čiré žalatiny,1 lžička mandlového nebo jakéhokoli aroma dle chuti,115 ml glukózy nebo světlého kukuřičného sirupu,60ml vody,cca 900g moučkového cukru a kousek 100%ztuženého tuku na potření podložky a rukou při zpracování,event.trošku citonové šťávy(můj tip,ta v původním receptu není).
Postup-želatinu smícháme s vodou a nechat asi 2 minutky odstát-nabobtná.Dáme na chvíli(asi 30 sec.)do mikrovlnné trouby a po vytažení vymícháme do hladka.Pak do želatiny přidáme sirup nebo glukózu(já dávala glukózu),glycerin a aroma a míchat do hladké konzistence.Potřeme podložku ztuženým tukem( i ruce trochu)a dáme na podložku(vál)polovinu moučkového cukru a do důlku vlejeme želatinovou směs,do které zapracováváme cukr a postupně přisypáváme druhou polovinu cukru dle potřeby.Ale pozor,po pár hodinách hmota ještě zhoustne.Hmota by měla být nelepivá a elastická.Potřeme ji trochu olejem nebo tukem a necháme ji pár hodin při pokojové teplotě odpočívat a pak se můžeme vrhnout na potahování:-).
Na potažení tohohle kulatého dortíku průměru 25cm mi stačila poloviční dávka a ještě mi kousek zbylo.Tvarovat ozdůbky jsem nezkoušela,ale půjdou myslím taky.Moc se mi líbí,že je hmota opravdu krásně bílá,je teda docela dost sladká,ale zkusila jsem ještě pak do kousku zapracovat pár kapek citronové šťávy,tak,jak se dává do hmoty z Marschmelow bonbonů a byla podle mě lepší.Přebilo to tu sladkost a myslím,že musí být dobré dát třeba místo mandlového aroma,které je v původním receptu např.aroma citronové nebo pomerančové a přidat té citronové šťávy třeba i více a potahovka bude zas jiná.

TIRAMISU KRÉM-Suroviny:2 smetany na šlehání,2 pomazánkové másla (větší 200gramová) a 150g cukru
Vyšleháme si šlehačky do tuha,v druhé míse vyšlehat pomazánkové másla s cukrem a pak postupně přišlehávat ušlehané smetany.Krémík je lehoučký,není moc sladký,v kombinaci s ananasem byl super.
S touto dávkou jsem prokrajovala dort jen jednou,na dvojité prokrojení by bylo třeba asi krémíku více.Ale obmazala jsem tímto krémem i korpus a potahovka na něm super držela.

Trošku zblízka.

Pohled zvrchu.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

pipinkajana 8. 5. 2010, 21:14
(Y) (Y) krásný (^) Evi, jak jsi vytvořila ty srdíčka?.. :-)
evka 8. 5. 2010, 21:52
@pipinkajana Jani,děkuju (L)Ty srdíčka jsou z odlévací formy.Měla jsem ji objednanou tady z MMB od jedné paní,ale koukala jsem nedávno,že už je v albíčku vůbec nemá, sháněla je i sestřenka *-)Zkusím je někde dohledat a napsala bych ti vzkazík.
pipinkajana 9. 5. 2010, 22:47
@evka Evi, to bys byla úplně ta nejzlatější!!! vypadají naprosto skvěle!!! už jsem je zahlídla na různých dortech a fakt jsem koukala :-o moc díky za ochotu!! (L)
gonzar 11. 4. 2010, 22:58
Jéé Evi, krásný (^) i srdíčka. (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp) (F) Hmotu určitě vyzkouším, díky. (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp) (F)
akin77 17. 3. 2010, 21:55
(Y) (Y) |:o) |:o) (L)
peťulee 16. 3. 2010, 14:28
(Y)
Ančáre 16. 3. 2010, 14:18
Opravdu nádherná kombinace barev. Ta bílá je prvotřídní, také zkusím. Díky (F) (F)
p5m3 16. 3. 2010, 13:15
(Y) (Y) (Y) o této hmotě ( ŽELATINOVÁ POTAHOVACÍ HMOTA )jsem ještě neslyšela. jE TO ZAJÍMAVÉ A JISTĚ V BUDOUCNU ZKUSÍM. dÍKY :-) :-) :-)
cherba 16. 3. 2010, 12:38
(Y) (^) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
trala 16. 3. 2010, 7:53
(Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
HHaannuullee 16. 3. 2010, 7:38
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
žabada 16. 3. 2010, 6:52
Tak o tom jsem ještě neslyšela :-o :-o určitě vyzkouším, díky (hello) (hello)
Ivuli 2 15. 3. 2010, 23:08
tak to je úžasné: Díky moc za návod i inspiraci. (Y) |:o) (F) (F)
evka 15. 3. 2010, 22:14
Jó holky,jste rychlejší ,-).Je to fakt jiné než marcipán,ale my už jsme nějak přemarcipánovaní :-),takže je to trochu změna.
samucha 15. 3. 2010, 21:49
Ahojda holki, já mám tenhle recept na žel.potah.hmotu : http://cook.blog.cz/0907/snehobile-potahovaci-a-modelovaci-hmota , zkoušela jsem jí jednou, potahuje se s ní dobře, ale chuťově vůbec nečekejte marcipán, mě to připomíná cukrovou polevu (takovou tu citronovou),...ale je krásně bílá.. (Y)
tetinka 15. 3. 2010, 21:34
Našla jsem zde taky jednu: http://dorty.artmama.cz/zelatinova-potahovaci-hmota |:o) taky ji chci vyzkoušet :-$ :-$ :-$
evka 15. 3. 2010, 22:23
@tetinka Eliško,to je přesně ona (Y).Už se tu trochu bojím dávat odkazy na jiné stránky,tak snad nevadí,že jsem ji teda napsala k receptu.Zkuste a dejte vědět,jak se vám s ní pracovalo.Já co chci ještě vyzkoušet je Varna,na tu jsem taky zvědavá ,-)
tetinka 16. 3. 2010, 11:03
@evka Evi,jesně že navadí :-)To byla čistě jen náhoda,že jsem ji chvilku před tím četla,když jsem něco hledala na jiných stránkách :-$ tu varnu chci taky někdy zkusit,někde jsem četla,že je dobrá na patchvork,že dobře vypadává z těch vykrajovátek (K) no, ještě že tu jsou samé šikulky,že poradí.... Holky ,díky (L) (L) (L) (L)
Ilonáček 15. 3. 2010, 21:32
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)receptíček na želatinovou potahovku????prosím a děkuji (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
evka 15. 3. 2010, 22:18
@Ilonáček Iloni,děkuji,už jsem přidala k receptu i postup |:o).Mě se s ní fakt dělalo super a ta bílá barva je úžasná (Y).
Ilonáček 15. 3. 2010, 22:24
@evka děkujeme děkujeme (L) (L) (L) (L) (L) (L) (hello) (hello) (hello) (hello)
branča 15. 3. 2010, 21:30
Hezký dortík (Y) (Y) (Y). Mohla bych poprosit o recept na želatinovou potahovku. (L)
jeremy 15. 3. 2010, 21:17
Super (^) (^) (^)a jen mne zajímá, jak se dělá potahovka ze želatiny a tiramisu krém, dívala jsem se k Vám na recepty, ale nenašla :-(Všechny dortíky máte úžasné, klobouk dolů ,-)
evka 15. 3. 2010, 22:20
@jeremy Jarmilo,děkuji moc (L),jsem teprve začátečník,ale moc mě to baví.Recepty jsem přidala,pokud by jste se chtěla na cokoli zeptat,písněte |:o)
jeremy 18. 3. 2010, 20:57
@evka Super,moc děkuji (F)
fikuska 15. 3. 2010, 21:01
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie