Zobrazit přihlášovací formulář

Kuřecí maso a drůbež

Přidat recept
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

Grilované kuřecí špízy, podávané s křupavým kuskusem a rajtou

0.0
Grilované kuřecí špízy, podávané s křupavým kuskusem a rajtou

Potřebné ingredience

Na 4 porce potřebujeme:

Špízy:

4 kuřecí stehenní řízky,
1 balení baby banánů (případně 2 klasické),
2 naťové cibulky,
panenský olivový olej,
2 PL lžíce curry pasty červené (nemáme-li, použijeme kvalitní curry koření, asi 2-3 čajové lžičky),
šťávu ze dvou limetek,
sůl,
špetku chilli nebo Harissy,
2 lžičky sezamových semínek - nejlépe neloupaných,
lžíce medu,
pár kapek kvalitní sojové omáčky,
čerstvý koriandr nebo petrželku,
špejle či grilovací jehly,


Kuskus:

250g kuskusu(např.firma Bacchini),
250ml zeleninového bujonu,
mladou cuketku,
několik stonků řapíkatého celeru,
panenský olivový olej nebo máslo,

Rajta:

1 smetanový jogurt(ideální je řecký) - pro dietnější formu zvolíme např. Activii,
velkou salátovou okurku,
římský kmín,
mletý pepř,
sůl,
1 -2 stroužky česneku,
pár kapek limetkové šťávy nebo trošku nastrouhané kůry,
panenský olivový olej,
čerstvá máta, koriandr.

Postup přípravy

Jídlo vypadá složitě, ale je to velmi jednoduché, rychlé a hlavně ohromná dobrota!

Kuřecí maso si naložíme nejlépe přes noc.
Smícháme curry s olivovým olejem, špetkou soli, šťávou z limetky, sojovou omáčkou, nasekanou petželkou a do směsi vložíme maso nakrájené na kousky o velikosti cca 4x4cm a necháme odležet v chladu.

Banány také naložíme, stačí klidně tak na hodinku.
Limetkovou šťávu smícháme s medem, sezamovými semínky a chilli nebo Harrisou, do marinády vložíme banány nakrájené na silnější špalíčky a opatrně promícháme.

Rajtu si také můžeme připravit den dopředu, krásně se proleží a vychlazená chutná báječně.
Olupeme salátovou okurku a nastrouháme ji najemno.Necháme pořádně odkapat, vymačkáme co nejvíce šťávy, kterou vypijeme pro osvěžení.
V misce si rozmícháme jogurt, přidáme trochu olivového oleje, římský kmín(asi čajovou lžičku), sůl, mletý pepř, šťávu či kůru z limetky, prolisovaný česnek.Vše promícháme,Přidáme okurku a nasekané bylinky - koriandr s mátou.Znovu promícháme, dochutíme dle potřeby a povrch rajty zakapeme ještě olivovým olejem.Dáme do chladu.

Kuskus uvaříme dle návodu.
Já vařím takto:
250ml vývaru nebo zeleninového bujonu z kostky přivedeme k varu.Přidávám ještě asi polévkovou lžíci olivového oleje.
Vývar stáhneme ze sporáku, postupně do něj vmícháme 250g kuskusu a šleháme vidličkou tak dlouho, dokud se téměř všechna tekutina nevstřebá.Přidáme cuketku a řapíkatý celer, oboje nakrájené na kostičky.Kuskus přikryjeme a necháme tak 5 minut odpočívat.Výrobce dopručuje poté ještě chvilku promíchat na mírném plameni.Podle mé zkušenosti to není třeba, kuskus krásně "dojde" i bez dalšího vaření.Úplně nakonec vmícháme kousek másla nebo ještě trošku olivového oleje, promícháme a vidličkou jakoby načechráme.Zeleninka v kuskusu bude nádherně křupavá, odtud tedy název v titulku.

Vlastní špízy připravíme takto:

střídavě napichujeme kuřecí maso, banány a kolečka naťové cibulky na špejle či jehly, grilujeme ze všech stran do zlatova a potíráme zbytkem marinády.

Na talíři podáváme s křupavým kuskusem a vychlazenou rajtou.
Je to mana nebeská, návštěvy pravidelně vyžadují repete!


Několik poznámek:

Koriandr se dá nahradit petrželkou(ne každý ho má rád nebo je pro něj dostupný),
limetka citronem, ale už to pak není ono.
Harrisa se dá koupit jak ve formě pasty, tak sypké směsi, používám obojí.
Doporučuji zkusit baby banány, jsou aromatičtější než běžné.Ale i ty jsou pochopitelně prima.

Někdy dělám špízy z prsních řízků nebo krůtího masa, ale jak vědí zkušené kuchařinky, stehenní řízky jsou šťavnatější, byť tučnější.

Přeji dobrou chuť!!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie