(recept
si oblíbilo 30 návštěvníků)
Marcipán za sušeného mléka
Potřebné ingredience
Marcipán ze sušeného mléka 150 g sušeného mléka 270 g kvalitního moučkového cukru 30 g ztuženého tuku 50 g tekutého medu 1 lžička rumu několik kapek mandlového aroma 2-3 lžíce vody
Postup přípravy
Sypké přísady prosejeme, smícháme, přidáme rozehřátý tuk, med, rum a během zpracovávání přidáváme podle potřeby vodu (s tekutinami opatrně, hmota musí být dostatečně tuhá, i když tvárná).
Je-li hmota tuhá příliš, při rozvalování či zpracovávání praská. Tuto vadu odstraníme, když přikápneme malé množství vody, nebo hmotu přepracujeme navlhčenýma rukama.
Když je hmota naopak řidší, lepí se a nedrží tvar. Hmotu napravíme, když do ní zapracujeme prosátou směs moučkového cukru a sušeného mléka (v poměru 2:1).
Chceme-li hmotu obarvit, přidáme potravinářské barvivo rozpuštěné v nepatrném množství vody.
Hmotu můžeme skladovat i velmi dlouho. Je třeba ji zabalit do mikrotenu a uložit v chladnější místnosti. Hmota sice ztuhne, ale lze ji rozdrobit a znovu zpracovat. Druhý způsob je nahřát ji asi 20 sekund v mikrovlnce, hmota změkne a pak se s ní lépe pracuje. Pokud je zpracovávání obtížné, je dobré si navlhčit ruce.
MARCIPÁN MÁM NĚKOLIKRÁT VYZKOUŠENÝ A POKAŽDÉ BYL MOC DOBRÝ, DÁ SE OBARVIT A TVAROVAT
těsto si nechávám míchat v domácí pekárně na chleba :-) ulehčí práci a je to mnohem rychlejší
Je-li hmota tuhá příliš, při rozvalování či zpracovávání praská. Tuto vadu odstraníme, když přikápneme malé množství vody, nebo hmotu přepracujeme navlhčenýma rukama.
Když je hmota naopak řidší, lepí se a nedrží tvar. Hmotu napravíme, když do ní zapracujeme prosátou směs moučkového cukru a sušeného mléka (v poměru 2:1).
Chceme-li hmotu obarvit, přidáme potravinářské barvivo rozpuštěné v nepatrném množství vody.
Hmotu můžeme skladovat i velmi dlouho. Je třeba ji zabalit do mikrotenu a uložit v chladnější místnosti. Hmota sice ztuhne, ale lze ji rozdrobit a znovu zpracovat. Druhý způsob je nahřát ji asi 20 sekund v mikrovlnce, hmota změkne a pak se s ní lépe pracuje. Pokud je zpracovávání obtížné, je dobré si navlhčit ruce.
MARCIPÁN MÁM NĚKOLIKRÁT VYZKOUŠENÝ A POKAŽDÉ BYL MOC DOBRÝ, DÁ SE OBARVIT A TVAROVAT
těsto si nechávám míchat v domácí pekárně na chleba :-) ulehčí práci a je to mnohem rychlejší
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Ilonáček
(upraveno)
9. 3. 2010, 16:52
nahlásit
HHaannuullee
(upraveno)
9. 3. 2010, 14:52
nahlásit