(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
Jablkový koláč

Potřebné ingredience
Forma o průměru 26cm, 750g jablek , 160g měkkého másla, 125g ml cukru, 1 balíček van cukru, špetka soli, 1 lžička nastrouhané cit kůry, 3 vejce, 250g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1-2llžíce mléka a dále tuk na vymazání formy moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
Jablka oloupeme,rozčtvrtíme, odstarníme části jadřinců a nakrájíme na tenké plátky.Pokapeme citronovou šťávou.V pánvi rozpustíme tři lžíce másla a plátky jablek na něm krátce do zlatova opečeme.Potom je vyjmeme a necháme vychladnout. V misce ručním šlehačem rozšleháme zbytek másla.Přitom postupně přidáváme cukr,van cukr,sůl a citronovou kůru.Po jednom přidáváme vejce a dobře je rozšleháme. Troubu mezitím předehřejeme na 200C Pak smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva a mlékema vmícháme do vajec,až získáme polotuhé těsto. Koláčovou formu vymažeme tukem, do ní nalijeme těsto a špachtlí je shora urovnáme.Plátky jablek klademe na povrch tak,aby se částěčně překrývaly.V troubě pečeme asi 40-50minut plyn-3-4 s cirkulací vzduchu 180C Pak vyjmeme koláč z trouby,necháme trochu zchladnout na drátěné mřížce a pak jej vyndáme z formy.Povrch koláče hojně pocukrujeme a rozkájíme na 12kousků.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé