(recept
si oblíbilo 8 návštěvníků)
Beránek,jidášky,větrníčky,mazanec - loňské Velikonoce :o)
Potřebné ingredience
1) Ořechový beránek: - 30 dkg polohrubé mouky, 30 dkg moučkového cukru, 15 dkg másla (tuku), 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1,5 dl smetany, 10 dkg mletých vlašských ořechů. Citronová a čokoládová poleva na polití. Žloutky,cukr a máslo utřeme,vmícháme smetanu,mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a ořechy. Formu vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou (strouhankou). Zvolna pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1 1/4 - 1 1/2 hodiny při 150-170 stupních.
Postup přípravy
2) Mazanec (vánočka,jidáše):
1/2l mléka,
1 kostka droždí,
15dkg krystalového cukru,
4 žloutky,
20dkg tuku (10dkg másla + 10dkg Hery),
sůl,
1kg polohrubé mouky,
20dkg hladké mouky,
hrozinky,vlašské ořechy,mandle
Ve vlažném mléce rozpustíme cukr a přidáme kvasnice a necháme vykvasit. Potom nalijeme do připravené mísy,přidáme žloutky,sůl a rozpuštěný tuk. Zaděláváme polohrubou a hladkou moukou. Vypracujeme tuhé těsto,necháme 10 minut kynout,pak přidáme hrozinky a nasekané vlašské ořechy. Necháme 3/4 hodiny kynout. Uděláme mazance (vánočky,jidáše),potřeme vejcem a posypeme sekanými mandlemi a ořechy. Znovu necháme kynout 1/4 hodiny. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 3/4 hodiny - po 1/4 hodině ztlumíme na 160 stupňů. Pokud se nám zdá,že je nahoře už tmavší a ještě stále není upečený,tak na něj dáme alobal.
3) Kynuté těsto:
-
1/2l mléka,
1 kostka droždí,
12 kostek cukru,
sůl,
2 žloutky,
1 sklenička oleje,
hladká mouka dle potřeby
Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 stupních.
4) Větrníčky:
-
Těsto - 1/4l vody
9 dkg sádla (oleje)
14 dkg polohrubé mouky
4 vejce
Vodu se sádlem přivedeme do varu a za stálého míchání přidáváme tenkým pramínkem mouku a vaříme na slabém ohni (stupni) dokud se těsto nelepí. Necháme vychladnout a postupně vmícháme vejce. Naplníme zdobící sáček a stříkáme na pečící papír větrníčky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů.
Žloutkový krém - 5 dl mléka
6 dkg vanilkového pudinku
7 dkg cukru
6 dkg másla
lžíce rumu
Z mléka,vanilkového pudinku a cukru uvaříme kaši a po vychladnutí vmícháme máslo a rum.
1/2l mléka,
1 kostka droždí,
15dkg krystalového cukru,
4 žloutky,
20dkg tuku (10dkg másla + 10dkg Hery),
sůl,
1kg polohrubé mouky,
20dkg hladké mouky,
hrozinky,vlašské ořechy,mandle
Ve vlažném mléce rozpustíme cukr a přidáme kvasnice a necháme vykvasit. Potom nalijeme do připravené mísy,přidáme žloutky,sůl a rozpuštěný tuk. Zaděláváme polohrubou a hladkou moukou. Vypracujeme tuhé těsto,necháme 10 minut kynout,pak přidáme hrozinky a nasekané vlašské ořechy. Necháme 3/4 hodiny kynout. Uděláme mazance (vánočky,jidáše),potřeme vejcem a posypeme sekanými mandlemi a ořechy. Znovu necháme kynout 1/4 hodiny. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 3/4 hodiny - po 1/4 hodině ztlumíme na 160 stupňů. Pokud se nám zdá,že je nahoře už tmavší a ještě stále není upečený,tak na něj dáme alobal.
3) Kynuté těsto:
-
1/2l mléka,
1 kostka droždí,
12 kostek cukru,
sůl,
2 žloutky,
1 sklenička oleje,
hladká mouka dle potřeby
Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 stupních.
4) Větrníčky:
-
Těsto - 1/4l vody
9 dkg sádla (oleje)
14 dkg polohrubé mouky
4 vejce
Vodu se sádlem přivedeme do varu a za stálého míchání přidáváme tenkým pramínkem mouku a vaříme na slabém ohni (stupni) dokud se těsto nelepí. Necháme vychladnout a postupně vmícháme vejce. Naplníme zdobící sáček a stříkáme na pečící papír větrníčky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů.
Žloutkový krém - 5 dl mléka
6 dkg vanilkového pudinku
7 dkg cukru
6 dkg másla
lžíce rumu
Z mléka,vanilkového pudinku a cukru uvaříme kaši a po vychladnutí vmícháme máslo a rum.
Jidáše
Větrníčky
Mazanec
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
vevercak78
(upraveno)
19. 4. 2011, 13:16
SimonaV.
(upraveno)
19. 4. 2011, 21:34
@vevercak78
Veru díky
28Lenca
(upraveno)
26. 4. 2010, 10:06
SimonaV.
(upraveno)
5. 5. 2010, 20:08
@28Lenca
zdenallicka
(upraveno)
2. 3. 2010, 19:02
MOhla byste dat recept na Jidase, prosim? Mame je moc radi, ale loni jsem je mela jako podesev.. Dekuji...
SimonaV.
(upraveno)
3. 3. 2010, 21:40
@zdenallicka
Zdeni receptík jsem přidala....jinak Jidáše na fotečce jsou udělané ze stejného těsta jako mazanec,ale dělám je i z klasického kynutého těsta
zdenallicka
(upraveno)
5. 3. 2010, 9:23
@SimonaV.
Dekuju moc, hned valim opisovat...
zdenallicka
(upraveno)
5. 3. 2010, 9:26
@zdenallicka
A jeste mi prozradte, jak ty jidasky stacite...
SimonaV.
(upraveno)
5. 3. 2010, 19:42
@zdenallicka
Zdeni,tak to nevím jestli Vám to dokážu popsat Každopádně zkousku těsta si vyválím váleček. Jeden konec chytnu a druhý obtočím kolem ruky a proplítám dokola...asi to není moc k pochopení,ale fakt to neumím popsat
Hnědovláska
(upraveno)
2. 3. 2010, 18:55
To jste všechno pekla? To je nádhera Bych si něco dala Vypadá to lákavě
SimonaV.
(upraveno)
3. 3. 2010, 21:38
@Hnědovláska
Jani juju pekla a děkuji za pochvalu
Ilonáček
(upraveno)
2. 3. 2010, 9:44
SimonaV.
(upraveno)
2. 3. 2010, 10:59
@Ilonáček
kika55556
(upraveno)
1. 3. 2010, 22:18
baranček je nádherný, aj ostatné koláčiky, chcem sa opýtať, ako pečiete barančeka, či je forma zakrytá, alebo sa pečie osobitne v obidvoch polovičkách ďakujem
SimonaV.
(upraveno)
2. 3. 2010, 10:59
@kika55556
Emi děkiji za pochvalu a jinak beránka peču tak,že do jedné půlky formy naliju těsto a druhou ji přiklopím a jen průbežně kontroluju,jinak je to celou dobu přiklopené
kika55556
(upraveno)
3. 3. 2010, 23:04
@SimonaV.
ďakujem za radu, ja som totiž vlani takto piekla už neviem podľa akého receptu, ale dopadlo to katastrofálne, polovička cesta vytiekla a ta druhá bola ako placka. Myslím, že tam bola hladká múka, ja hladkú používam na cestá, ktoré sa vyprážajú, palacinky, lievance, langoše a pod. Možno to bolo tou múkou. Chcela by som aj tohto roku skúsiť, veľmi sa mi páči baranček pri veľkonočnom menu, skúsim podľa Vášho receptu, diki