(recept
si oblíbilo 30 návštěvníků)
Domácí jogurt bez jogurtovače
Potřebné ingredience
1litr plnotučného nebo polotučného mléka, 1-2 lžíce bílého jougrtu pro základ startovací biokultury
Postup přípravy
1. V hrnci zahřejeme na středním plameni mléko, dokud se kolem okraje nezačnou tvořit bublinky a z povrchu nezačne stoupat pára.
2. Vlijeme mléko do velké misy a necháme zchladnout na 45-50stupňu, pokud nemáte teploměr teplotu poznáte tak, že v mléce udržíte prst po dobu 20 sekund. :o)
3.Do další misky dejte jogurtový základ, přidáme trochu ohřátého mléka a dobře promícháme. Po té po třetinách vlijeme směs zpět do velké misy a pokaždé dobře zamícháme, zejména po poslední dávce. Dáme do skleniček a ponecháme na teplém místě po dobu 6-8 hodin.
4.Hotový jogurt dáme na 8 hodin vychladit. Pokud chceme hustší konzistenci, scedíme přes plátýnko.
2. Vlijeme mléko do velké misy a necháme zchladnout na 45-50stupňu, pokud nemáte teploměr teplotu poznáte tak, že v mléce udržíte prst po dobu 20 sekund. :o)
3.Do další misky dejte jogurtový základ, přidáme trochu ohřátého mléka a dobře promícháme. Po té po třetinách vlijeme směs zpět do velké misy a pokaždé dobře zamícháme, zejména po poslední dávce. Dáme do skleniček a ponecháme na teplém místě po dobu 6-8 hodin.
4.Hotový jogurt dáme na 8 hodin vychladit. Pokud chceme hustší konzistenci, scedíme přes plátýnko.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
puntikcek
(upraveno)
2. 10. 2013, 11:58
Je božský a hrozně jednoduchý nechápu, proč jsem kupovala za drahé peníze v obchodě díky moc za recept!!!!
andreapil
(upraveno)
2. 10. 2012, 18:29
Moc děkuju za recept, začala jsem dělat tak před dvěmi měsíci a od té doby děti jiný nechtějí, dávají si ho nejčastěji s grankem a jedly by ho pořád, za mě - je výborný s müsli. Osvědčilo se mi mléko z automatu a Holandie. super!
senava
(upraveno)
22. 4. 2011, 9:54
Dělala jsem před 4 mi dny a musím říct,že až na výjimky jogurty už kupovat nebudu. NEMUSÍM Udělám si je sama.Jogurt zhoustnul až asi po 4 hodinách pak trochu zřídnul,ale ke konci (po 8 mi hodinách bylo vše ok a hned jsem je dala do lednice.Zrání proběhlo na radiátoru,peřině jsem nevěřila ač jsem to nezkoušela.Dělala jsem z plnotučného mléka a Olma bílý.Zkusím ještě ze smetanou. Za recept k nezaplacení děkuji, děkuji,děkuji
Peny
(upraveno)
21. 7. 2011, 11:02
@senava
hallo
(upraveno)
1. 3. 2010, 19:59
Co jsou to prosím startovací biokultury a kde je seženu (případně jak jsou balené).Děkuji
Peny
(upraveno)
5. 3. 2010, 11:59
@hallo
je to bílý jogurt, nelepe v bio kvalitě, brzy přidám fotku pro další várku můžete jako základ použít Váš domací jogurt ale né víc jak 3x
lenta
(upraveno)
1. 3. 2010, 20:08
@hallo
je toobyč.í bílý jogurt,ale lepší je hustější-hollandia,jihočeský -ve skleničce,a i choceńský je hustý.
lenta
(upraveno)
1. 3. 2010, 19:50
Jé super-,já akorát dneska pracně lovila v hlavě na kolik se to má zahřívat Dělala jsme jej naposled tak před +-3 lety(když prostřední dcera najížděla na jogurty),tak že už jsme zapoměla tu teplotu.JInka-já na to zahuštění používala suš.mléko-2 lžíce. chystám se na domácí jogurt v týdnu,malé ty čistě bílé jogurty v platu nějka přestaly chutnat,ale ve skleničce-ten jihočeský od madety-snědla Zdá se mi njemín kyselý a ty domácí taky byly sladší než klasické jogurty
Miluš
(upraveno)
23. 2. 2013, 11:32
@lenta
prosím o radu, proč se mi jogurty srazily???postup jsem dodržela.dokonce jsem dělala z domásího mléka a druhý den vše zdrclé.dáváte tam ovoce před, nebo po???díky Míla
Peny
(upraveno)
29. 4. 2014, 19:18
@Miluš
určitě až ovoce až do hotového jogurtu