Zobrazit přihlášovací formulář

Vážení návštěvníci,
reagovat na příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé. Vyplňte krátký registrační formulář a staňte se naším členem.
Jste-li již u nás zaregistrovaní, přihlašte se prosím.

Těšíme se na vás.

Moučníky, poháry

Přidat recept

Alsaský jablkový koláč

0.0
Alsaský jablkový koláč

Potřebné ingredience

těsto křehké slazené:
300 g hladké mouky, 15 g krystalového cukru, 2 špetky soli, 150 g másla, 1 vejce, cca 50–60 ml studené vody
náplň:
600 g oloupaných a nakrájených jablek, 25 g cukru na posypání
2 vajíčka, 70 g cukru do přelivu, 20 g vanilkového cukru, 100 ml plnotučného mléka, 100 ml smetany na šlehání

Postup přípravy

1. Mouku smíchanou se solí a cukrem propracujeme s máslem (změklým při pokojové teplotě), vejcem a vodou v hladké těsto, které necháme alespoň 1 hodinu v lednici.
2. Z těsta vyválíme podle tvaru a velikosti formy cca 4 mm plát, kterým vyložíme formu (včetně postranních stěn) a těsto na pár místech lehce propíchneme vidličkou. Těsto ve formě necháme ještě půl hodiny v lednici. Okraj ve formě drží lépe tvar a neklouzá dolů, ale nemusí být. Forma má 30 cm průměr.

1. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky, poklademe je úhledně na těsto, posypeme cukrem a pečeme ve středně vyhřáté troubě 20 minut.
2. Metlou vyšleháme vajíčka s cukrem, mlékem a smetanou. Tímto přelivem rozpečený koláč zalijeme a pečeme ještě dalších 20 minut. Koláč se podává vlažný. Chutná lépe.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Bronze1 21. 8. 2007, 12:07
Ahojky Danko, tenhle koláč jsem dělala asi před měsícem, recept jsem měla s pořadu Kluci v akci. Je fakt výborný. měli jsme zrovna návštěvu a po koláči se pěkně zaprášilo. Je pravda, že je trošku pracnější, ale výsledek stojí za to. Všem vřele doporučuji. A vlažný je opravdu lepší. (Y) (Y) (Y) Lucka

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie