(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
ŠVÝCARSKÝ ŠPÍZ - SMAŽENÝ SÝROVÝ ŠPÍZ
Potřebné ingredience
špejle, na obalování - vejce, hladká mouka a strouhanka; olej na smažení;
tvrdý sýr, sůl, paprika sladká
+ cokoliv, co máte v ledničce - klobáska, salám, cibule, paprika, zelenina .... (co je třeba spotřebovat a co máte rádi ... použít lze cokoliv, klobásku i salám můžete vynechat, pokud to nejíte)
Postup přípravy
Tvrdý sýr nakrájíme na středně silné plátky (jako na obalování) a pak na kostičky, osolíme ho a posypeme sladkou paprikou. Vše ostatní nakrájíme tak, aby se dalo napichovat na špejli.
Vše napichujeme na špejli tak dlouhou, aby se nám vlezla na pánev.
Nachystané špejle obalíme v trojobalu - hladká mouka, vejce, strouhanka; a pak ještě jednou jen ve vejci a strouhance.
A usmažíme na rozpáleném oleji, ale ne moc rozpáleném, aby nám sýr nevytekl.
Špíz podáváme teplý s vařeným bramborem (a usmaženou cibulkou) nebo bramborovou kaší.
Tento špíz je ale také dobrý studený ...
Vše napichujeme na špejli tak dlouhou, aby se nám vlezla na pánev.
Nachystané špejle obalíme v trojobalu - hladká mouka, vejce, strouhanka; a pak ještě jednou jen ve vejci a strouhance.
A usmažíme na rozpáleném oleji, ale ne moc rozpáleném, aby nám sýr nevytekl.
Špíz podáváme teplý s vařeným bramborem (a usmaženou cibulkou) nebo bramborovou kaší.
Tento špíz je ale také dobrý studený ...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
pipa
(upraveno)
23. 5. 2006, 21:36
Raduško, dnes jsme chrochtali blahem z vašeho receptíku.Fakt super rychlovka.
cicmoši
(upraveno)
16. 5. 2006, 9:00
Poznám to v trošičku inej úprave na špajlu sa napichuje kúsok eidamu, cibula, klobáska, hermelín, cibula, klobáska, cibula, eidam ..........a tak dokola a dokonca som to jedla čisto len zo syrov, bola tam tuším ešte niva,alebo tvargle a nedávala sa tam už klobása a cibula, ale medzi každý syr sa preložil plátok šunky a bolo to naozaj fantastické....... Ja to dojma robím s tou šunkou a syrmi / bez tvarglí/ a obalujem to v cestíčku a je to u nás velmi oblúbená mňamka............ , manžel si na to vždy napráska hromadu tatarky a potom, už len krochtá blahom...........
Nikis.
(upraveno)
15. 5. 2006, 19:47
Dneska jsem to dělala na večeři a obrovský úspěch Dělala jsem to teda v těstíčku, protože jsem neměla strouhanku a mňamka! Manžel chválil!
račík
(upraveno)
15. 5. 2006, 23:11
@Nikis.
Jasně V těstíčku je to eňo něňo Holky, zajímavé je - doufám, že se mnou souhlasíte - že často je to vlastně docela jednoduché, časově nenáročné, není to drahé, ale vynikající výsledek. To je typicky tento recept. Je dobře, že ho sem Radka napsala. Irena
R-K
(upraveno)
26. 9. 2006, 12:16
@račík
Irenko, děkuji moc za tip, konečně jsem ho nedávno vyzkoušela, špíz v těstíčku je fakt výborný
ednet
(upraveno)
14. 5. 2006, 8:50
Také jsme vyzkoušeli a bylo to ňam,ňam
Lampa
(upraveno)
7. 5. 2006, 17:57
Tak jsme to vyzkoušeli, bylo to fakt dobrý ! Vařil muž a povedlo se !
R-K
(upraveno)
9. 5. 2006, 10:30
@Lampa
Tak to jsem moc ráda, měla jsem strach, že jsem ten recept popsala hodně obecně, vařím totiž tak nějak od oka a taky podle toho, co je v lednici nutné spotřebovat . Mám takových rychlo-receptů víc, tak je postupně dodám ... jen co bude chvíle času. Krásný den Radka K.
račík
(upraveno)
7. 5. 2006, 16:28
Radko ahoj, já tenhle špíz znám již léta pod názvem "švýcarský špíz" - jediný rozdíl, který dělám je to, že já ho neobaluji v trojbalu, ale jen v těstíčku. Je opravdu vynikající, je to fakt dobrota mňam, mňam - zkus to někdy s tím těstíčkem, je to v y n i k a j í c í Fak že jo Irena
R-K
(upraveno)
9. 5. 2006, 10:35
@račík
Ahoj Irčo, moc děkuji za tip. Určitě to zkusím, tento špíz mě naučila partnerova máma a fakt si na něm vždycky pochutnám. Nazvala jsem si ho podle sebe , netušila jsem totiž správný název. To těstíčko myslíš tak, že to obalím ve vejci, pak ve strouhance a pak znova ve vejci a dám osmažit ? Dlouho jsem to nedělala, tak si tím nejsem zrovna dvakrát jistá. Díky R.
račík
(upraveno)
10. 5. 2006, 7:34
@R-K
Radko ahoj, to těstíčko se udělá tak, že se jen rozšlehají vajíčka s hladkou moukou a osolí se, případně trošku papriky nebo nějakého koření. Já to tedy jen solím. Ono se to snad opravdu jmenuje "švýcarský špíz" - recept mně dala sousedka již před nějakými roky a ona si ho přinesla z restaurace, kde to jedli, moc jim chutnal a kuchař jim prozradil, jak na to. V té restauraci tedy to obalovali v těstíčku, ona to takhle dělala po nich a mně to také předala Tak tedy rozšlehám to těstíčko a v tom to jakoby namočím a obalím - pomáhám si při tom vidličkou nebo lžící nebo prostě něčím, aby mi to nestékalo. Musí se s tím pracovat rychle - profesionální kuchař má samozřejmě určitě větší grif. No a když se to dá na pánev - já to tedy dávám na dobře rozpálený tuk - tak ono to těstíčko, tím že v tom jsou vajíčka, se tak jakoby nasufluje, nabyde nebo jak to vyjádřit - udělá kolem dokola (tím, jak špízy otáčíš) takový nabobtnalý osmažený "kabátek" Je to asi trochu jiného než trojbal - přiznám se, že mě zase už napadlo zkusit to v trojbalu - ještě než si recept sem dala. Já tedy v těstíčku nic jiného nedělám - ani jsem snad nedělala - než tyto špízy. Můj muž je má také za jedno z nejoblíbenějších jídel. Nechci radit, ale možná to za tu zkoušku s tím těstíčkem stojí - je to moc dobrý: Irena
R-K
(upraveno)
13. 5. 2006, 15:50
@račík
Ahoj Ireno, díky moc za vysvětlení a super tip. Chystám se vyzkoušet udělat špíz v těstíčku příští týden ... Určitě to bude moc dobré . Dám pak vědět Radka