Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

ŠVÝCARSKÝ ŠPÍZ - SMAŽENÝ SÝROVÝ ŠPÍZ

0.0
ŠVÝCARSKÝ ŠPÍZ - SMAŽENÝ SÝROVÝ ŠPÍZ

Potřebné ingredience

špejle, na obalování - vejce, hladká mouka a strouhanka; olej na smažení;
tvrdý sýr, sůl, paprika sladká
+ cokoliv, co máte v ledničce - klobáska, salám, cibule, paprika, zelenina .... (co je třeba spotřebovat a co máte rádi ... použít lze cokoliv, klobásku i salám můžete vynechat, pokud to nejíte)

Postup přípravy

Tvrdý sýr nakrájíme na středně silné plátky (jako na obalování) a pak na kostičky, osolíme ho a posypeme sladkou paprikou. Vše ostatní nakrájíme tak, aby se dalo napichovat na špejli.
Vše napichujeme na špejli tak dlouhou, aby se nám vlezla na pánev.
Nachystané špejle obalíme v trojobalu - hladká mouka, vejce, strouhanka; a pak ještě jednou jen ve vejci a strouhance.
A usmažíme na rozpáleném oleji, ale ne moc rozpáleném, aby nám sýr nevytekl.
Špíz podáváme teplý s vařeným bramborem (a usmaženou cibulkou) nebo bramborovou kaší.
Tento špíz je ale také dobrý studený ...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

pipa 23. 5. 2006, 21:36
Raduško, dnes jsme chrochtali blahem z vašeho receptíku.Fakt super rychlovka. (Y) :-) :-)
cicmoši 16. 5. 2006, 9:00
Poznám to v trošičku inej úprave na špajlu sa napichuje kúsok eidamu, cibula, klobáska, hermelín, cibula, klobáska, cibula, eidam ..........a tak dokola a dokonca som to jedla čisto len zo syrov, bola tam tuším ešte niva,alebo tvargle a nedávala sa tam už klobása a cibula, ale medzi každý syr sa preložil plátok šunky a bolo to naozaj fantastické....... (Y) Ja to dojma robím s tou šunkou a syrmi / bez tvarglí/ a obalujem to v cestíčku a je to u nás velmi oblúbená mňamka............ :-P :-P, manžel si na to vždy napráska hromadu tatarky a potom, už len krochtá blahom........... ;-) :-P (Y)
Nikis. 15. 5. 2006, 19:47
Dneska jsem to dělala na večeři a obrovský úspěch :-P Dělala jsem to teda v těstíčku, protože jsem neměla strouhanku a mňamka! (*) (*) (*) (Y) Manžel chválil! :-D
račík 15. 5. 2006, 23:11
@Nikis. Jasně :-) :-) V těstíčku je to eňo něňo :-) Holky, zajímavé je - doufám, že se mnou souhlasíte - že často je to vlastně docela jednoduché, časově nenáročné, není to drahé, ale vynikající výsledek. To je typicky tento recept. Je dobře, že ho sem Radka napsala. Irena
R-K 26. 9. 2006, 12:16
@račík Irenko, děkuji moc za tip, konečně jsem ho nedávno vyzkoušela, špíz v těstíčku je fakt výborný (Y) :-) (F)
ednet 14. 5. 2006, 8:50
Také jsme vyzkoušeli a bylo to ňam,ňam :-) (PL) (Y)
Lampa 7. 5. 2006, 17:57
Tak jsme to vyzkoušeli, bylo to fakt dobrý ! Vařil muž a povedlo se !
R-K 9. 5. 2006, 10:30
@Lampa Tak to jsem moc ráda, měla jsem strach, že jsem ten recept popsala hodně obecně, vařím totiž tak nějak od oka a taky podle toho, co je v lednici nutné spotřebovat :-). Mám takových rychlo-receptů víc, tak je postupně dodám ... jen co bude chvíle času. Krásný den Radka K.
račík 7. 5. 2006, 16:28
Radko ahoj, já tenhle špíz znám již léta pod názvem "švýcarský špíz" - jediný rozdíl, který dělám je to, že já ho neobaluji v trojbalu, ale jen v těstíčku. Je opravdu vynikající, je to fakt dobrota mňam, mňam - zkus to někdy s tím těstíčkem, je to v y n i k a j í c í :-) Fak že jo :-) Irena
R-K 9. 5. 2006, 10:35
@račík Ahoj Irčo, moc děkuji za tip. Určitě to zkusím, tento špíz mě naučila partnerova máma a fakt si na něm vždycky pochutnám. Nazvala jsem si ho podle sebe ;-), netušila jsem totiž správný název. To těstíčko myslíš tak, že to obalím ve vejci, pak ve strouhance a pak znova ve vejci a dám osmažit ? Dlouho jsem to nedělala, tak si tím nejsem zrovna dvakrát jistá. :-P Díky R.
račík (upraveno) 10. 5. 2006, 7:34
@R-K Radko ahoj, to těstíčko se udělá tak, že se jen rozšlehají vajíčka s hladkou moukou a osolí se, případně trošku papriky nebo nějakého koření. Já to tedy jen solím. Ono se to snad opravdu jmenuje "švýcarský špíz" - recept mně dala sousedka již před nějakými roky a ona si ho přinesla z restaurace, kde to jedli, moc jim chutnal a kuchař jim prozradil, jak na to. V té restauraci tedy to obalovali v těstíčku, ona to takhle dělala po nich a mně to také předala :-) Tak tedy rozšlehám to těstíčko a v tom to jakoby namočím a obalím - pomáhám si při tom vidličkou nebo lžící nebo prostě něčím, aby mi to nestékalo. Musí se s tím pracovat rychle - profesionální kuchař má samozřejmě určitě větší grif. No a když se to dá na pánev - já to tedy dávám na dobře rozpálený tuk - tak ono to těstíčko, tím že v tom jsou vajíčka, se tak jakoby nasufluje, nabyde nebo jak to vyjádřit - udělá kolem dokola (tím, jak špízy otáčíš) takový nabobtnalý osmažený "kabátek" :-) Je to asi trochu jiného než trojbal - přiznám se, že mě zase už napadlo zkusit to v trojbalu - ještě než si recept sem dala. Já tedy v těstíčku nic jiného nedělám - ani jsem snad nedělala - než tyto špízy. Můj muž je má také za jedno z nejoblíbenějších jídel. Nechci radit, ale možná to za tu zkoušku s tím těstíčkem stojí - je to moc dobrý: :-P Irena
R-K 13. 5. 2006, 15:50
@račík Ahoj Ireno, díky moc za vysvětlení a super tip. Chystám se vyzkoušet udělat špíz v těstíčku příští týden ... Určitě to bude moc dobré ;-). Dám pak vědět Radka (*)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie