(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Lavash resp. lavaš - Armenska chlebova placka pro janu b.(savena)
Potřebné ingredience
Opsane z netu: 1 balíček droždí (2 lžíce) , 1 1/2 šálku teplé vody , 1 lžíce cukru (můžeme vynechat) , 1-2 lžice soli , 2 šálky hladké mouky , 2 šálky celozrnné žitné mouky (nebo také hladkou) , 2 lžíce rostlinného oleje , 1/4 šálku pražených sezamových/makových semínek
Postup přípravy
Do přiměřeně velké mísy s teplou vodou rozdrobíme kvasnice a necháme je rozpustit. Přidáme sůl a promíchané prosáté mouky. Vypracujeme tuhé těsto, které přendáme na pomoučenou pracovní desku, pak hněteme až je hladké a elastické, což trvá asi 8 až 10 minut. Z těsta uděláme kouli a umístíme ji v tukem vymazané míse a její povrch pomažeme tukem. Těsto zakryjeme utěrkou a počkáme až nakyne na dvojnásobek původního objemu (asi 30 minut). Těsto rozdělíme na 8 dílů. Každý z těchto dílů rozválíme na mírně pomoučené pracovní desce na placku o průměru 23 cm. Placky klademe na pečící plech, povrch propícháme vidličkou a mírně zvlhčíme poprášením vodou. Povrch posypeme sezamovými semínky nebo mákem nebo jejich kombinací. Pečeme při 200 °C po dobu 4-6 minut, až se jsou placky suché, mírně nahnědlé a pokryté puchýřky. Pak je můžeme bledší stranou nahoru ještě vložit na chvíli pod gril, aby pěkně zhnědly. Placky "lavaš" udržujeme poskládané na sebe v chladu a na suchém místě. Před použitím je jen mírně pokropíme vodou. Podáváme např. s polévkou.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
meggienka
(upraveno)
13. 8. 2007, 11:34
savena
(upraveno)
13. 8. 2007, 9:19
mocmocmoc vám děkuju,jste zlatíčko