Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 48 návštěvníků)

valašský frgál s tvarohem a jablky - recept z kuchařské pohotovosti - VÝBORNÝ

0.0
valašský frgál s tvarohem a jablky - recept z kuchařské pohotovosti - VÝBORNÝ

Potřebné ingredience

(cca 3 ks) na těsto: * 500 g polohrubé mouky * 35 g droždí * 75 g cukru moučky * 1/4 l teplého mléka * 125 g másla * 2 žloutky * špetka soli * 2–3 citrony - na tvarohovou náplň: * 500 g měkkého tvarohu * 100 g cukru * 3 žloutky * 2 lžíce pudinkového prášku * citronová kůra - na ovocnou náplň: * jablka * rozinky v rumu * skořicový cukr - na drobenku: * 500 g polohrubé mouky * 250 g másla * 500 g cukru krupice - na dokončení: * máslo * rum (slivovice) * cukr moučka

Postup přípravy

Droždí třeme s trochou cukru dokud nezřídne. Poté přilijeme většinu teplého mléka, zahustíme částí mouky, promícháme a na vzniklý kvásek opatrně navrstvíme všechny zbylé suroviny, tedy zbytek mouky a cukru, máslo nakrájené na kousky, žloutky, špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru. A pozor, už nemícháme. Necháme v teple a až kvásek vystoupí na povrch, uhněteme ručně nebo ve strojku vláčné těsto, do kterého podle potřeby doléváme zbylé mléko. Hotové těsto necháme ještě chvíli vykynout, pak jej důkladně prohněteme, tedy „přetužíme“, a to zopakujeme nejméně třikrát. Teprve potom z něj vyválíme tenký plát, ze kterého vyřízneme kulatý koláč. Zvedneme mu okraje, naplníme ho tvarohovou náplní, kterou připravíme smícháním měkkého tvarohu, cukru, žloutků, pudinkového prášku a citronové kůry.
Poté přidáme strouhaná jablka a rozinky naložené v rumu. Ty zasypeme další vrstvou nastrouhaných jablek, skořicovým cukrem a nakonec drobenkou, kterou připravíme z mouky, cukru a povoleného másla. Naplněný frgál necháme v teple asi 20 minut naposledy vykynout a pečeme v troubě předehřáté na 180 až 200 stupňů zhruba čtvrt hodiny do zlatova. Upečený frgál pomašlujeme rozpuštěným máslem, do kterého můžeme přidat trochu rumu nebo, chceme-li být styloví, domácí valašské slivovice, pocukrujeme ho a pak už nezbývá, než se do něj zakousnout!Rady:Do kynutého těsta přidávejte teplé mléko.Citron před použitím důkladně opláchněte.Při přípravě drobenky se lépe pracuje s povoleným máslem.Těsto vyválejte od středu ke krajům.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jusinka 12. 10. 2013, 22:43
Opravdu výborný (Y). Udělala jsem z poloviční dávky, takže 2 koláče a jen se po nich zaprášilo (pl) (L)
Werun 2. 6. 2012, 9:50
(Y) (Y)vynikající,je lepší,jak kupovaný,sklidila jsem u rodiny veliký úspěch,doporučuji všem,chystám se ho zrovna znovu udělat,mňam mňam (clamp) (clamp) (clamp)
adriM 11. 5. 2011, 10:35
Luci váš recept musím vyzkoušet. Už jsem párkrát frgály dělala, ale zrovna nedávno je měli u nás ve stáncích a byly fakt úžasné. Já teda vždy těsto měla tenké, byly výborně ochucené, ale čeho jsem nikdy nedocílila je to, že když je koupím opravdu ty pravé valašské, tak se to těsto dá ohýbat, rolovat, jak je měkkoučké. A já třeba ty kraje nikdy tak měkké neměla, i když byly výborné, tak to nebylo úplně ono jak ve stáncích. Nevíte čím to může být?
trala 11. 5. 2011, 9:50
(Y) (Y) (Y) :-) (clamp) (clamp) (clamp)hned si tisknu (F) (F) (F)
lidare 11. 5. 2011, 9:48
(Y) :-) (C) (clamp) (clamp) (clamp)
SILVIK1 11. 5. 2011, 9:08
(C) (Y) (Y) (Y) (C)
Ilonáček 9. 2. 2010, 18:04
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
calexaci 8. 2. 2010, 19:08
;-) ;-) ;-) halooooooo já bydlííím tady ;-) ;-) ;-) vypadají nádherně jen si tak pěkně sednout ke (C) (C) (C) a všechny je (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie