Poctivá ღ♥ SVÍČKOVÁ ♥ღ s domácími knedlíky - poděděný recept po babičce!!!
Potřebné ingredience
SVÍČKOVÁ: 1kg masa (hovězí nebo zvěřina), mrkev asi 3/4 kg v neoškrábaném stavu, petržel asi 40Dg a celer asi 1/2kilový, 1 cibule, 15Dg špeku, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, 2 bobkové listy, 2 hřebíčky, 1 kysaná smetana, dále sůl, cukr, ocet, polohrubá mouka, máslo na pomazání masa. KNEDLÍKY: hrubá mouka, sůl, kvasnice, vajíčko, mléko, včerejší rohlíky
Postup přípravy
TO JE PROSTĚ BÁSEŇ, KDO NEOCHUTNAL, TAK SVÍČKOVOU NIKDY NEJEDL :-)))
1.DEN VEČER:
1/2kg oškrábané mrkve, 1/4kg oškrábané petržele, 1/4 kg celeru - nakrájíme na kostičky, 1 nakrájená cibule, 10Dg špeku, ze kterého jsme seřízli kůži a nakrájíme ho na malé kostičky
- tohle všechno mícháme v hrnci cca. 30minut, dokud to "nezhadrovatí". Špek to omastí, takže nic jiného nepřidáváme, nepřipálí se to.
- odložíme a necháme do rána
- 1kg masa (hovězí nebo zvěřina, tenhle recept je focený s daňkem) potřeme roztajeným máslem a uložíme do lednice
2.DEN RÁNO:
- Zapneme sporák a znovu trochu opečeme zeleninu, protože to máme všechno ztuhlé.
- Zeleninu odsypeme stranou do mísy a do hrnce dáme maso, které opečeme ze všech stran.
- K opečenému masu nasypeme zpět zeleninu a přidáme koření:
8 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, 2 bobkové listy, 2 hřebíčky, sůl
- Zalijeme horkou vodou, aby bylo maso zakryté, mě to vychází kousek pod okraj hrnce a zaklopíme poklicí. Na mírném plameni vaříme cca. 2 hodiny, podle kvality masa.
- Vyndáme maso a rozkrájíme na plátky. Odložíme stranou.
- Vyndáme všechno koření, kuličky počítáme, aby byly opravdu všechny.
- Nic se nestane, když ještě dolijeme trochu horké vody a necháme chvíli ještě povařit, pokud chceme víc omáčky a vyndáním masa samozřejmě ubylo :-)
- Připravíme si mixér (nástavec s noži) a omáčku důkladně rozmixujeme dokud není hladká.
- Připravíme si do misky 1 kysanou smetanu a rozmícháme ji se 4 lžícemi polohrubé mouky. Dáme to do omáčky a opět důkladně rozmixujeme.
- Do omáčky přidáme také 1 lžíci octa.
- Do pekáčku si dáme 8 kostek cukru nebo 8 hodně plných lžiček cukru krupice a za stálého míchání necháme zkaramelizovat, jakmile je cukr měkký, má krásně zlatavou barvu, už ho déle na sporáku nenecháváme a hned ho nalijeme do omáčky, karamel je hodně horký, hned mixujeme, rychle tuhne.
Pozor! Pokud by vám karamel přešel až do tmavé barvy a nehezky smrděl, udělejte ho znovu, zničili byste si omáčku, byla by hořká, to se ale stane jen když ho přepálíte, nemícháte, zapomenete na něj...
- Omáčku ochutnáme, můžeme dosolit, přidat ocet.
HOTOVO!!!
Výtečné jsou k ní brusinky, na hlavní fotce je nemám, fotila jsem talíř pro děti, ty je nechtějí.
KNEDLÍKY VAŘENÉ V PÁŘE (fantasticky nadýchané):
!!!Recept s postupem mám u receptu na houbovku!!!
1.DEN VEČER: Připravíme si základ - mrkev, petržel, celer, cibule, špek
1/2 hrnce i víc - na kostičky nakrájená mrkev, petržel, celer, cibule na menší kousky a špek taky na menší
Orestovaný základ.
Maso pomažeme roztajeným máslem.
2.DEN RÁNO: Zeleninu přesypeme do mísy.
Maso opečeme ze všech stran v hrnci od zeleniny.
K opečenému masu nasypeme zpátky zeleninu.
Přidáme koření - nové koření, celý pepř, bobkový list, hřebíčky
Zalijeme horkou vodou. Osolíme. Vaříme cca. 2hodiny, podle kvality masa.
Po cca. 2 hodinách vyndáme maso, rozkrájíme a dáme stranou někam do dózy. Máme připravenou omáčku, teď ji dokončíme.
Pečlivě vybereme všechno koření, nesmí zůstat ani kulička. Mixérem (nástavec s noži) důkladně rozmixujeme omáčku bez koření. Přidáme kysanou smetanu smíchanou s polohrubou moukou a opět rozmixujeme. Na závěr přidáme karamel a zase důkladně rozmixujeme. Ochutíme ještě octem.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé