(recept
si oblíbilo 5 návštěvníků)
Švestkový koláč se žmolenkou
Potřebné ingredience
200ml cukru krupice, 500ml polohrubé mouky, solamyl, vanilkový cukr, kypřící prášek, 4 vejce, smetanu ke šlehání (malá 250ml? 33%) a mléko, švestky v jakékoliv formě (mražené, kompot, povidla..), sůl. Na žmolenku: 100-150 ml moučkového cukru, 50-80 ml hladké mouky, půlka Hery.
Postup přípravy
Mouku, cukr, lžíce solamylu, půl lžičky soli, kypřící prášek, vanilinový cukr promícháme, přidáme celá vejce, šlehačku, dolijeme mléko podle potřeby, aby těsto skoro (ne)teklo. (Konzistence něco mezi tekutým těstem a těstem na buchty. Aby těsto teklo, ale muselo se po plechu roztáhnout.) Natlačíme do řad švestky, potřeme povidly zředěným kapičkou mléka..
Dáme do rozpálené trouby, kterou stlumíme tak na 150 - 100 °C.
Asi za 5-10 minut rozprostřeme žmolenku (smícháme cukr, mouku a heru a v dlaních mneme, až umneme žmolenku) a necháme dopéct.
Koláč se peče rychle, musí se hlídat po 5 minutách.
Doba přípravy cca 30 minut.
Dáme do rozpálené trouby, kterou stlumíme tak na 150 - 100 °C.
Asi za 5-10 minut rozprostřeme žmolenku (smícháme cukr, mouku a heru a v dlaních mneme, až umneme žmolenku) a necháme dopéct.
Koláč se peče rychle, musí se hlídat po 5 minutách.
Doba přípravy cca 30 minut.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Ilonáček
(upraveno)
18. 1. 2010, 11:22