Plněný dort

Potřebné ingredience
KORPUS viz aero-orion (ID 79855, recept http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=59036): 6 vajec, 6 lžic moučk. cukru, 6 lžic polohr. mouky, 4 PL oleje, 4 PL mletých ořechů, 1 ČL prášku do pečiva, 1 čokoláda na vaření (100g), NÁPLŇ: 2 zakysané smetany, 250g hustého jogurtu, 2 moučkové cukry, maliny, KRÉM á la galli (ID 23782 http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=4832): 250ml mléka, 1 vanilkový puding v prášku, 60g cukru, 1 van. cukr, 3/4 másla, kakao
Postup přípravy
Já jsem dort nepotahovala (omluvte nedbale elegantní zdobení :-)), chtěla jsem si to jen vyzkoušet.
Je dobré použít pružnější korpus, tento piškotový není úplně ideální, protože má tendenci se lámat, zato je v dortu výborný.

vajíčka - bílky a žloutky zvlášť, prosátá mouka s PDP a cukr, mleté ořechy, olej, strouhaná čokoláda

vyložení formy pečicím papírem - nejdřív mantinel

a pak dno formy

Nejdřív je třeba vyšlehat sníh z bílků pořádně dotuha

Za stálého šlehání vešlehat půlku cukru, žloutky po jednom, druhou půlku cukru a olej

smíchat mouku s práškem do pečiva a ořechy

opatrně vmíchat ušlehanou směs a nakonec strouhanou čokoládu

nalít do formy a upéct

Tady jsem se silně odchýlila od originálu, který nařizuje péct 40-50 minut při 180 stupních na horkovzduch - s mou troubou bych měla škvarek (jak jsem zjistila po 10 minutách pečení). Takže u nás bez ventilátoru, prostě než je dopečeno.
Ihned vyklopit vzhůru nohama.

A začíná příprava plnění - kdo má plynule nastavitelnou kulatou formu, vybere si poloměr sám, já jsem musela okopírovat vnitřní poloměr své formy, která je menší než ta, v níž jsem korpus upekla. Stěny jsou seříznuté, aby byly méně křivé (nejsem si jistá, čím to bylo způsobené).

Nově vyříznutý korpus a kolem něj úzké (řekněme) mezikruží

Vzniklou obruč opatrně přemístíme, aby byla zvlášť

Protože moje forma není rozevírací, vyložila jsem ji pro jistotu potrav. fólií

Teď je třeba rozkrojit kruhový korpus a jednou polovinou vyložit dno formy

Přidáme mantinel - nadbývající kousek uřízeneme tak, abychom vytvořili kruh

A můžeme začít plnit, čím je libo

jogurtu jsou čtyři velké lžíce (nádobí zděděné po babičce, takže opravdu velké), cca půlka půlkilového jogurtu - ono je to vlastně celkem jedno :-)

co jsme našli v mrazáku

maliny samozřejmě nutno zbavit ledu pod studenou vodou a nechat okapat

A plníme

až naplníme (kupodivu mi to množství vyšlo úplně tak akorát)

kulturní vložka - o osud případných odřezků není třeba vůbec se strachovat, uklidí se úplně samy

Na závěr připlácneme na naplněný dort druhou část korpusu coby víko

zatížíme něčím pokud možno rovným (to talířek tedy není, ale v průběhu chlazení jsem dílo obrátila, takže výsledek byl docela uspokojivě rovný), zatížíme a dáme chladit

Krém se vyrobí uvařením pudingu s oběma druhy cukru, po vychladnutí se vešlehá po lžičkách máslo, do našeho je přidané ještě kakao. Lepší fotky na řezu snad ještě vyrobíme, zatím jsme snědli jen půl dortu.
... Tak nic, nezbylo :-).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu





































































