(recept
si oblíbilo 457 návštěvníků)
POtahovací hmota od ARIELL
Potřebné ingredience
20 dkg sušeného polotučného mléka, 20 dkg moučkového cukru, 3-4 lžičky oleje (kdo chce hmotu měkčí dá 3-4 lžíce oleje), 3-4 lžíce pšeničného sirupu (lžíce nestírat prstem, ale nechat volně stéct a znovu nabrat). Mandlové aroma.
Postup přípravy
Dá se použít i jiný sirup např. kukuřičný nebo ječný. (Pokud nepečete často a sirup vám zbyde, tak je to skvělé a zdravé sladidlo do čaje.)
Kdo by sirupy nesehnal, může je nahradit medem. Hmota pak není tolik elastická a ozdoby z ní mají tendenci vysychat a praskat.
Trochu teplé vody (asi 30-50 ml) ale s vodou velmi pomalu a opatrně. Určitě nelít všechnu vodu najednou.
Můžete přidat různé aroma. Dle chuti.
Zadělávám v pekárně nebo v robotu s hnětacími metlami, ale jen tehdy, pokud máte výkonný stroj. Jinak by se mohl zavařit motor. Hmota je dost tuhá. Ručně ho uděláte také, ale víc se nadřete. Pekárnu nastavuji na program Těsto. 45 minut hnětení a pak přijde kynutí. Tehdy program ukončuji a hmotu vyndavám. Dlouhodobé nahřívání by způsobilo vysychání vody a hmota by okorala.
Hmota je po zadělání zahřátá a proto je vždycky měkká a lepí. Dejte jí do sáčku a nechte tak 2 hodiny vychladnout. Pokud je stále měkká, zahustěte stejným dílem sušeného mléka a cukru. Pokud lepí, potřete si ruce olejem a propracujte.
Jelikož hodně záleží na poměru surovin (hlavně těch tekutých a vody nejspíš dáme každá trošku jiné množství) zkontrolujte druhý den konzistenci marcipánu. Pokud se vám bude zdát, že tuhne, opět namočte ruce a znovu propracujte.
Hmotu klidně udělejte dopředu. Určitě se nezkazí, protože má trvanlivost stejně dlouhou jako má sušené mléko, které použijete, ale musí být vždy dobře zabalená v igelitu a v plastové misce. Igelitem myslím ten silný. Ne mikroten. Pokud jí celou nespotřebujete, tak skladujte v lednici.
V lednici hmota ztuhne. Proto jí před použitím nahřejte v mikrovlnce a mokrýma rukama znovu rozpracujte. Když ani to nepomůže přidejte pšeničný sirup.
Pod marcipán v ŽÁDNÉM případě NEPATŘÍ krém s vysokým obsahem vody (šlehačkový, tvarohový nebo ze zakysané smetany). To samé platí i pro jakýkoliv krém, do kterého dáte málo másla (alespoň 250g másla na jeden pudink nebo kaši uvařenou z 250ml mléka. Marcipán se na něm začne roztékat.
Je možno použít krém z pudinku, másla a cukru nebo nastavovaný kaší.
Dort před potažením nepotíráme velkou vrstvou krému, ale jen tolik, abychom zadělali nerovnosti a dáme ztuhnout do lednice. Korpus pomazaný krémem nechte v lednici tak dlouho než krém ztuhne. Lépe se potom potahuje, potahovací hmota po něm neklouže a dort nesesedá. Tudíž vám nebude krém dělat po potažení na bocích boule.
Hotový dort skladujte v lednici, ale zvyšte její výkon. Tudíž v ní snížíte teplotu.
Potah vyválejte minimálně 3 – 4 mm silný. Pak se nemusíte bát, že by vám dort tekl. Podsypávejte kukuřičný škrobem Gustinem. Můžete i moučkovým cukrem, ale nesmí se ho do hmoty dostat moc, protože pak by začala být tuhá a drolila by se.
Na střední kulatý dort si udělejte raději dávku z 30dkg mléka a z 30dkg cukru. O jednu třetinu zvyšte i ostatní suroviny. S vodou velmi opatrně.
Pokud potřebujete hmotu obarvit jen jednou barvou, tak jí přidejte před zaděláváním. Pokud potřebujete více barev, nechte hmotu přírodní a pak nabarvěte požadované množství.
Nevýhodou hmoty je, že má nažloutlou barvu od sušeného mléka
Kdo by sirupy nesehnal, může je nahradit medem. Hmota pak není tolik elastická a ozdoby z ní mají tendenci vysychat a praskat.
Trochu teplé vody (asi 30-50 ml) ale s vodou velmi pomalu a opatrně. Určitě nelít všechnu vodu najednou.
Můžete přidat různé aroma. Dle chuti.
Zadělávám v pekárně nebo v robotu s hnětacími metlami, ale jen tehdy, pokud máte výkonný stroj. Jinak by se mohl zavařit motor. Hmota je dost tuhá. Ručně ho uděláte také, ale víc se nadřete. Pekárnu nastavuji na program Těsto. 45 minut hnětení a pak přijde kynutí. Tehdy program ukončuji a hmotu vyndavám. Dlouhodobé nahřívání by způsobilo vysychání vody a hmota by okorala.
Hmota je po zadělání zahřátá a proto je vždycky měkká a lepí. Dejte jí do sáčku a nechte tak 2 hodiny vychladnout. Pokud je stále měkká, zahustěte stejným dílem sušeného mléka a cukru. Pokud lepí, potřete si ruce olejem a propracujte.
Jelikož hodně záleží na poměru surovin (hlavně těch tekutých a vody nejspíš dáme každá trošku jiné množství) zkontrolujte druhý den konzistenci marcipánu. Pokud se vám bude zdát, že tuhne, opět namočte ruce a znovu propracujte.
Hmotu klidně udělejte dopředu. Určitě se nezkazí, protože má trvanlivost stejně dlouhou jako má sušené mléko, které použijete, ale musí být vždy dobře zabalená v igelitu a v plastové misce. Igelitem myslím ten silný. Ne mikroten. Pokud jí celou nespotřebujete, tak skladujte v lednici.
V lednici hmota ztuhne. Proto jí před použitím nahřejte v mikrovlnce a mokrýma rukama znovu rozpracujte. Když ani to nepomůže přidejte pšeničný sirup.
Pod marcipán v ŽÁDNÉM případě NEPATŘÍ krém s vysokým obsahem vody (šlehačkový, tvarohový nebo ze zakysané smetany). To samé platí i pro jakýkoliv krém, do kterého dáte málo másla (alespoň 250g másla na jeden pudink nebo kaši uvařenou z 250ml mléka. Marcipán se na něm začne roztékat.
Je možno použít krém z pudinku, másla a cukru nebo nastavovaný kaší.
Dort před potažením nepotíráme velkou vrstvou krému, ale jen tolik, abychom zadělali nerovnosti a dáme ztuhnout do lednice. Korpus pomazaný krémem nechte v lednici tak dlouho než krém ztuhne. Lépe se potom potahuje, potahovací hmota po něm neklouže a dort nesesedá. Tudíž vám nebude krém dělat po potažení na bocích boule.
Hotový dort skladujte v lednici, ale zvyšte její výkon. Tudíž v ní snížíte teplotu.
Potah vyválejte minimálně 3 – 4 mm silný. Pak se nemusíte bát, že by vám dort tekl. Podsypávejte kukuřičný škrobem Gustinem. Můžete i moučkovým cukrem, ale nesmí se ho do hmoty dostat moc, protože pak by začala být tuhá a drolila by se.
Na střední kulatý dort si udělejte raději dávku z 30dkg mléka a z 30dkg cukru. O jednu třetinu zvyšte i ostatní suroviny. S vodou velmi opatrně.
Pokud potřebujete hmotu obarvit jen jednou barvou, tak jí přidejte před zaděláváním. Pokud potřebujete více barev, nechte hmotu přírodní a pak nabarvěte požadované množství.
Nevýhodou hmoty je, že má nažloutlou barvu od sušeného mléka
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
ala1970
(upraveno)
15. 10. 2015, 13:10
Holky recept dobrý, ale nedá se nějak poladit to mandlové aroma? Pořád, když se kouknu na pravý marcipán http://marcipan-vyskov.cz/11-pravy-marcipan je tam těch mandlí hodně. Kdybych chtěla tedy použít pravé mandle? jak to zpracovat? To dát na prášek nebo jak?
Jitiska
(upraveno)
13. 9. 2013, 9:05
Dobrý den,chci zkusit vaší hmotu jen nevim jak to mám pak obarvit,když to budu mít zadělaný a budu chtít více barev
B.Tumka
(upraveno)
30. 8. 2011, 22:19
Petruško přesně tento marcipán také používám a je suprovej aby nebyl marcipán nažloutlý použijte bělobu výborná je od WILTON
petra.l
(upraveno)
30. 8. 2011, 22:34
@B.Tumka
děkuju není to mů recept. Je od Ariell .-) Já teď zkoušela potahovat Smartflexem a to je nebe a dudy. Smart krásně pruží, nepraská - pohádka. Chuťově ujde, ale lepší je tenhle Ariell, takže na figurky asi budu dál používat tenhle a na potahování Smart a ještě chci zkusit potahování pravým marcipánem. Tu bělobu už mám koupenou, jen jsem jí ještě nevyzkoušela ale taky na ní dojde
kocon
(upraveno)
27. 8. 2011, 21:43
Petro, ještě vám v receptu chybí mandlové aroma...s tím je to mnohem lepší
petra.l
(upraveno)
30. 8. 2011, 21:53
@kocon
pravda, opravím. Také ho tam dávám
danapos
(upraveno)
19. 8. 2011, 13:23
Jak dlouho vydrží hmota zabalená v lednici? A hotové "postavičky" se pak skladují také zabalené v ledcici či jinak? Díky moc za odpovědi - hmotu jsem vyzkoušela - je perfektní i chuťově. Dana
petra.l
(upraveno)
23. 8. 2011, 20:10
@danapos
Danuš, já dávám hmotu do igeliťáku a navíc ještě do plastové krabičky a vydrží opravdu hodně dlouho. Koukněte na datum spotřeby mlíka, ze kterého ji děláte a tak dlouho by i měla vydržet Figurky taky uchovávám v sáčku nebo jen v krabičce. Modeluji si je klidně i týden předem, než je dávám na dort a nikdy se jm nic nestalo
danapos
(upraveno)
12. 9. 2011, 11:27
@petra.l
Díky. problém se nakonec vyřešil - pořád mi ji někdo z lednice ujídá Tak vydrží, než bude snězena...
luccap
(upraveno)
18. 5. 2011, 11:40
vyzkoušíme taky
katho
(upraveno)
14. 2. 2011, 9:32
Díky za recept, právě jsem na zkoušku upatlala svůj první potahovaný dort a vypadá hezky . Musím ale někde schrastit ty barvy, u nás neměli, tak jsem zkusila obarvit marmeládou a vyšel z toho šedý hnus, musela jsem to vyhodit a udělat novou dávku Ještě jsem se chtěla zeptat zkušených cukrářek na několik věcí: - může se podsypávat při práci i sušeným mlékem? - při potahování dortu, jak řešíte spodní okraje, zahrnujete je pod dort? A jak to udělat, aby hmota sedla přesně na dort? Mám pocit, že mi v určitých místech trošku odstává, já jsem si představovala, že sedne dortu jako druhá kůže - jak to udělat, aby ozdoby z dortu nepadaly? Slepovat vodou?
petra.l
(upraveno)
14. 2. 2011, 9:41
@katho
Kačko, marcipán jde lepit tvrdým alkoholem (třeba slovovicí) po třít štětečkem - já většinou pracuji s měkkým marcipánem a ten pěkně drží a ani nemusím potírat, ale občas se stane, že něco odpadne a to pak vyspravím tím alkoholem. Jinak jak kdy - většinou marcipán dole pod dort podhrnu, někdy obkrojím kolem a dole nechám nezahrnutý rantlík - jak se to víc hodí. A suš. mlékem podsypat jde, ale ono pak hrozí, že na povrchu maripánu zůstane bílý nepěkný povlak, který zbazí barvu.... lepší je podsypat Gustinem - kukuřičným škrobem, ale jde podsypat i obyč. Solamylem (bramb. škrob) - taky poslouží stejně. Ale podsypýávat opravdu jen málo a jen když je to nutné. Někdy je dobré válet mezi igelity. Zas tam moc zkušená nejsem, ale tohle se osvědčilo mě
Marie44
(upraveno)
3. 2. 2011, 23:02
přidávám do hmoty hned při zadělávání bělidlo a marcipán je krásně bílý
petra.l
(upraveno)
3. 2. 2011, 22:48
@Marie44
Maruško, díky za tip, to bělidlo také zkusím. už testuju geové barvičky a jsem moc spokojená
Marie44
(upraveno)
3. 2. 2011, 23:04
@petra.l
Petruš určitě vyzkoušejte.Nejdříve jsem měla práškové,to došlo a teď mám tekuté.S tím zatím nemám žádné zkušenosti. Ale s tím práškovým jsem byla velice spokojená
Sonia666
(upraveno)
2. 2. 2011, 18:52
Díky moc za skvělý recept!!!! Dělala jsem dnes poprvé potahovaný dort a tahle hmota je skvělá Fakt DÍKY
andol
(upraveno)
6. 8. 2010, 20:45
DÍKY ZA RECEPTÍK
marjanka1
(upraveno)
3. 7. 2010, 13:57
můžu se zeptat jak dlouho před tím než budu dělat dost můžu hmotu nebo postavičky skladovat?? a kde seženu alespon jeden z těch sirupů???
jitkaad
(upraveno)
3. 7. 2010, 14:05
@marjanka1
sirup se dá sehnat nejlíp ve zdravé výživě. Hmotu dělám v den pečení, nebo jeden den předem, ale to jen pokud s ní potahuju a co se týče postaviček, ty si můžete udělat hooodně dopředu
dandy28
(upraveno)
26. 5. 2010, 13:04
super hmota, já ji našla na jiném servru a můžu vřele doporučit!!!!
Dadia
(upraveno)
12. 4. 2010, 23:28
Peti, to jste zlatíčko, že jste recept našla Já už potahovacá hmotu dělala a je opravdu výborná a teď hledám recept a on se nějak ztratil a Arielll taky! Tak ještě že Vás máme
wictorie
(upraveno)
26. 5. 2010, 13:17
@Dadia
Podívejte se na d o r t o m a n i e . c z tam je
andol
(upraveno)
20. 2. 2010, 18:25
děkuji moc , pořád sem si říkala každý mluví o hmotě od ariel kde je , ale ted jí konečně mám a to díky Vám moc díky snad se mě taky povede
petra.l
(upraveno)
20. 2. 2010, 21:58
@andol
Určitě povede, ale bacha, je fakt dobrá - já jí měla předem připravenou v lednici a pozorovala zajmavý úkaz - nějak se ta koule zmenšovala a zmenšovala a manžel nějak podezřele často lezl do lednice
andol
(upraveno)
21. 2. 2010, 18:36
@petra.l
tak to známe taky , já dělávám sušené mléko, cukr med a aroma , ale někdy teče není to vždy super hmota a tady tu od ariel každý chválí tak ju zkusíme
ev71
(upraveno)
12. 2. 2010, 18:34
tato hmota je naprosto vynikající
petra.l
(upraveno)
1. 2. 2010, 17:25
Protože tu hodně maminek , kam se poděly recepty od Ariell a obzvláště její oblíbená potahovací hmota, vypátrala jsem jí a vložila, tak snad Vám pomůže . Já jsem dnes poprvé připravila hmotu a je tedy vážně naprosto vynikající Miluju vše marcipánové, takže se bojím, zda v lednici vydrží, než budem potahovat dort k Valentýnu
Lesja77
(upraveno)
5. 2. 2010, 11:36
@petra.l
Lenicenka
(upraveno)
10. 5. 2014, 21:04
@Lesja77
ten med se muze misto sirupu?chapu dobre?