Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Koláč brambory kypří každé těsto

0.0
Koláč brambory kypří každé těsto

Potřebné ingredience

25 dkg vařených studených brambor, 25 dkg polohrubé mouky, 15 dkg cukru, 7 dkg tuku, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva, ev. trochu citronové kůry
Náplň: 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink, 2 lžíce cukru,1 tvaroh nebo jablíčka, zavařenina apod.

Na fotce jsem dala jako náplň višňovou zavařeninu.

Postup přípravy

Brambory ustrouháme, prosejeme mouku s práškem, přidáme cukr a zaděláme vejcem a vlahým tukem. Zpracujeme těsto. Z poloviny uděláme do koláčové formy kolo, pomažeme je náplní a dáme druhé kolo. Nebo v případě, že použijeme zavařeninu, tak z druhé poloviny vyválíme mřížky, jimiž povrch koláče pokryjeme. Zvolna pečeme v předehřáté troubě.
Náplň, jak ji dělám: uvařím z 1/2 l mléka vanilkový pudink, do hotového pudinku vmíchám tvaroh - vzniklým krémem potřu těsto.
Asi bych měla ještě dodat, že já - jakmile přenesu vrchní díl těsta do koláčové formy - vidličkou ho pravidelně lehce propíchám, aby mohla odcházet pára.

Mám ráda zajímavé recepty - tento jsem objevila v jedné kuchařce - přidám ještě několik rad, které autorka k používání brambor do těst přidala.
1) chceme-li omezovat tuk a cukr v našich pokrmech v zájmu "štíhlé linie", neuškodí, vrátíme-li se k některému třeba i úspornějšímu předpisu na dobrou buchtu, koláč nebo závin - uvádí totiž, že je stará hospodyňská moudrost, že jemně nastrouhané brambory kypří a zvláční každé těsto - no já jsem to tedy neznala:-)
2) přidáváme-li do těsta brambory, musíme znát přesný poměr brambor k mouce a ostatním přísadám. Těsta musíme zadělávat o něco hustší než obvykle, hned je zpracovávat a brzo péci. Těsta stáním řídnou.
3) brambory na moučníky vaříme vždy omyté, ve slupce a loupeme je až druhý den. Pak je teprve jemně nastrouháme a rozprostřeme na vále, aby byly kypré a nelepily se. Brambory starší než 48 hodin do těsta nedáváme.
4) všechny výrobky z brambor pečeme v předtopené troubě, aby se rychle zapekly, a pak je pomaleji při sníženém teple dopékáme. Krájíme je, až vychladnou. Příliš zvolna pečené vysýchají, příliš zprudka zapečené dostávají tvrdý povrch.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

muchlanek 22. 2. 2009, 16:46
Vypadá to krásně. Jdu uvařit brambory a zítra vyzkouším. Díky za tip. (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie