Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Osvěžující citrónový páj

0.0
Osvěžující citrónový páj

Potřebné ingredience

Těsto: 250g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva (já použivám vinný kámen), 125g másla nebo Hery, 1 celé vejce, pravá vanilka, citronová kůra z biocitronu, 40g cukru (může být třtinový)

Náplň: 1 vanilkový puding (používám bio z DM nebo Amylon), 0,5 l vody, 1 bio vanilkový cukr, 2 vejce, šťáva a kůra z biocitronu, 2 lžíce cukru

Postup přípravy

Nejdříve vypracujeme těsto (je to vlastně klasické linecké), necháme v lednici odležet nejmíň hodinu, ale klidně i přes noc.
Odleželé těsto natlačíme do formy na páj nebo jiné kulaté pečící formy, propícháme vidličkou a pečeme cca na 150 stupňů dorůžova.
Mezitím si v 0,5l vody rozmícháme puding, přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z citronu a cukr a uvaříme, nakonec vmícháme 2 žloutky a ještě za stálého míchání povaříme, necháme vychladnout.

Ze zbylých 2 bílků ušleháme tuhý sníh (přidáme trochu moučkového cukru).

Vychladlý puding navršíme na těsto a potřeme sněhem, dáme do trouby spíše sušit, na velmi mírnou teplotu, cca 120-130 stupňů, až sníh zrůžoví a ztuhne. Vychladlý páj necháme uležet v lednici.

Zdravější verze - těsto lze udělat i půl na půl z celozrnné mouky.

Koláč je opravdu výborný, není moc sladký a je lehký, téměř dietní :-))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie