(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
Kachna pečená
Potřebné ingredience
Suroviny: 1 kachna o váze asi 2 kg
sůl
kmín (majoránka)
50 g másla
vývar na podlévání
Postup přípravy
Kachnu dobře opláchneme zevnitř i na povrchu, necháme okapat a osušíme. Potom ji uvnitř i na povrchu osolíme a posypeme kmínem. Aby při pečení nevysychala, je dobré naříznout břišní stěny, do vzniklého otvoru prostrčit nohy a zašít nebo uzavřít jehlou či špejlí břišní dutinu. Na pekáči rozpustíme tuk, vložíme na něj kachnu prsíčky dolů, dáme do horké trouby a zvolna pečeme. Když je kachna na hřbetě dost opečená, obrátíme ji a již prudčeji ji dopečeme. Při pečení ji občas poléváme vypečenou šťávou, ke které podle potřeby přiléváme vývar. Prsíčka můžeme při dopékání potírat máslem. Pečení kachny trvá asi třičtvrtě hodiny nebo hodinu, záleží to na její velikosti a na prudkosti pečení. Upečenou kachnu vyjmeme z pekáče a dáme na prkénko a pak ji podélně rozpůlíme tak, aby na jedné půlce zůstala celá páteřní kost. Tu pak vcelku odsekneme. Každou z půlek rozdělíme napříč asi na 4 díly - záleží to na velikosti kachny. Ze šťávy z pod kachny odstraníme přebytečný tuk a je-li jí málo, přilijeme k ní trochu vývaru. Krátce povaříme a přelijeme jí porce kachny...
Příloha:houskový knedlík,bramborový salát podle chuti...
Příloha:houskový knedlík,bramborový salát podle chuti...
a je hotovo
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé