(recept
si oblíbilo 16 návštěvníků)
SACHER DORT
Potřebné ingredience
na korpus:
* 180 g bílků
* 100 g žloutků
* 180 g cukru krystal
* 70 g hladké mouky
* 40 g hrubé mouky
* 50 g kakaa
* 75 g oleje
na čokoládovou polevu:
* 180 g cukru krystal
* 180 ml vody
* 140 g čokolády
* lžička másla
na dokončení:
* cca 200 g meruňkového džemu
* těžká pařížská šlehačka (nebo džem)
* našlehaná smetana
Postup přípravy
Postup
Bílky vyšleháme se dvěma třetinami cukru a postupně spojíme se žloutky vyšlehanými s cukrem, který zbyl. Do hmoty po částech vmícháme směs hladké a hrubé mouky s kakaem a na závěr i olej. Vzniklé těsto musíme takzvaně „utáhnout“, tedy míchat ho tak dlouho, dokud se na povrchu nezačne lesknout. Pak bude totiž korpus hutný a šťavnatý. Dort pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 45 minut, ale je dobré ho hlídat, protože každá trouba peče jinak. Upečený korpus poprášíme hladkou moukou, obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout.
Mezitím si můžeme připravit polevu. Vodu s cukrem rozmícháme a uvedeme k varu. Pomocí teploměru kontrolujeme teplotu. Jakmile vystoupí na 103 stupňů, stáhneme cukrový roztok ze sporáku a necháme mírně zchladnout. Poté ho smícháme s čokoládou, kterou jsme si předem rozpustili s máslem, a poleva je hotová.
A můžeme začít s plněním dortu. Korpus na sacher dort rozřízneme na tři pláty, které spojíme meruňkovým džemem. Drobné nerovnosti na povrchu zarovnáme opět džemem, nebo těžkou pařížskou šlehačkou. Dort zalijeme čokoládovou polevou a případně podle vlastní fantazie ozdobíme, a pokud ho na talířku doplníme našlehanou smetanou, iluze prvorepublikové kavárny bude dokonalá.
Bílky vyšleháme se dvěma třetinami cukru a postupně spojíme se žloutky vyšlehanými s cukrem, který zbyl. Do hmoty po částech vmícháme směs hladké a hrubé mouky s kakaem a na závěr i olej. Vzniklé těsto musíme takzvaně „utáhnout“, tedy míchat ho tak dlouho, dokud se na povrchu nezačne lesknout. Pak bude totiž korpus hutný a šťavnatý. Dort pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 45 minut, ale je dobré ho hlídat, protože každá trouba peče jinak. Upečený korpus poprášíme hladkou moukou, obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout.
Mezitím si můžeme připravit polevu. Vodu s cukrem rozmícháme a uvedeme k varu. Pomocí teploměru kontrolujeme teplotu. Jakmile vystoupí na 103 stupňů, stáhneme cukrový roztok ze sporáku a necháme mírně zchladnout. Poté ho smícháme s čokoládou, kterou jsme si předem rozpustili s máslem, a poleva je hotová.
A můžeme začít s plněním dortu. Korpus na sacher dort rozřízneme na tři pláty, které spojíme meruňkovým džemem. Drobné nerovnosti na povrchu zarovnáme opět džemem, nebo těžkou pařížskou šlehačkou. Dort zalijeme čokoládovou polevou a případně podle vlastní fantazie ozdobíme, a pokud ho na talířku doplníme našlehanou smetanou, iluze prvorepublikové kavárny bude dokonalá.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
malmar
(upraveno)
4. 3. 2015, 18:14




nahlásit

miazmije
(upraveno)
2. 3. 2013, 12:47
můžu poprosit o přepočet vajec na kusy? díky
nahlásit

blazken
(upraveno)
5. 3. 2013, 13:51
@miazmije
odpovídá zhruba 6 vajíčkům velikosti M

nahlásit

Ilonáček
(upraveno)
3. 1. 2010, 13:41






nahlásit

honina
(upraveno)
2. 1. 2010, 19:47
Jé ten sem dnes dělala podle kuchařské pohotovosti


nahlásit

blazken
(upraveno)
2. 1. 2010, 20:48
@honina
právě ho mám tam od tud. Já jsem si ho dala sem, protože co jsem měla recepty v PC tak mi je holky omylem vylazaly. Tak doufám, že tady vydrží a nic se mi z receptama tady nestane



nahlásit