Pravidla sušení hub
Potřebné ingredience
Hlavně teda ty houby :-)))
Postup přípravy
K sušení vybírejte jen houby zcela zdravé, nepřezrálé, nerozmoklé.
Nakrájené houby rozložte v jedné vrstvě na rošt vyložený čistým papírem (NE NOVINAMI) nebo na dno nízké bedýnky.
Houby můžete sušit v létě na slunci (ale na noc je ukliďte do teplé místnosti), na čisté půdě, nad kamny, v elektrické sušárně nebo v pootevřené troubě při teplotě cca 50°C - houby potřebují teplo a proudící zduch.
Sušení by nemělo trvat déle než 5 dnů.
Správně usušené houby šustí a snadno se lámou.
Usušené houby uchovávejte v dobře uzavřené nádobě, aby k nim nemohla vlhkost.
K sušení se hodí bedly, hříbky, kozáci, křemenáče, pevné klouzky, masáky, lišky, holubinky a žampiony.
Nezapomínejte na to, že sušíme jen ty houby, o kterých víme, že jsou stoprocentně jedlé.
Správně sušené houby nádherně voní, jejich aroma je mnohem intenzivnější než u čerstvých hub. Také proto se z nich vyrábí houbové koření - suché houby se rozemelou na jemný prášek.
Velice dobré jsou sušené houby s bylinkami - umleté sušené houby smíchejte s rozemletými sušenými bylinkami (celerová nať, saturejka, bazalka, libeček). Tuto směs přidejte do polévky několik minut před ukončením varu, polévka tak získá vynikající chuť. Tuto směs lze přidat i do guláše, sýrových omelet, do omáček na těstoviny apod.
Sušené houby lze využít při vaření rizota, gulášů, omáček apod., před použitím je však musíme namočit do dostatečného množství vody.
NESUŠTE!!! Ryzce, václavky, podzimní čirůvky a větší babky.
TIP: malé hříbečky navlékněte na režnou nit a zavěste do průvanu na teplé místo (takto se houby sušily v dobách našich babiček). Houbové "korálky" jsou roztomilé.
Nakrájené houby rozložte v jedné vrstvě na rošt vyložený čistým papírem (NE NOVINAMI) nebo na dno nízké bedýnky.
Houby můžete sušit v létě na slunci (ale na noc je ukliďte do teplé místnosti), na čisté půdě, nad kamny, v elektrické sušárně nebo v pootevřené troubě při teplotě cca 50°C - houby potřebují teplo a proudící zduch.
Sušení by nemělo trvat déle než 5 dnů.
Správně usušené houby šustí a snadno se lámou.
Usušené houby uchovávejte v dobře uzavřené nádobě, aby k nim nemohla vlhkost.
K sušení se hodí bedly, hříbky, kozáci, křemenáče, pevné klouzky, masáky, lišky, holubinky a žampiony.
Nezapomínejte na to, že sušíme jen ty houby, o kterých víme, že jsou stoprocentně jedlé.
Správně sušené houby nádherně voní, jejich aroma je mnohem intenzivnější než u čerstvých hub. Také proto se z nich vyrábí houbové koření - suché houby se rozemelou na jemný prášek.
Velice dobré jsou sušené houby s bylinkami - umleté sušené houby smíchejte s rozemletými sušenými bylinkami (celerová nať, saturejka, bazalka, libeček). Tuto směs přidejte do polévky několik minut před ukončením varu, polévka tak získá vynikající chuť. Tuto směs lze přidat i do guláše, sýrových omelet, do omáček na těstoviny apod.
Sušené houby lze využít při vaření rizota, gulášů, omáček apod., před použitím je však musíme namočit do dostatečného množství vody.
NESUŠTE!!! Ryzce, václavky, podzimní čirůvky a větší babky.
TIP: malé hříbečky navlékněte na režnou nit a zavěste do průvanu na teplé místo (takto se houby sušily v dobách našich babiček). Houbové "korálky" jsou roztomilé.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
stencon
(upraveno)
30. 7. 2007, 23:00
jóoo mě zase babička říkala nesušit na sluníčku už ale nevím proč, protože mě to nenapadlo se zeptat
Pivli
(upraveno)
30. 7. 2007, 9:32
Dopručuji do sklenic se sušenými houbami přidat mletý pepř, pak se vám do nich na 100% nedají žádné breberky a vydrží dlooouho!Prověřeno, ozkoušeno.
mijabylinka
(upraveno)
19. 9. 2007, 10:43
@Pivli
Souhlasím s tím pepřem.Přidávám ho také k sušeným houbám,sklenice uzavřu a fakt,zatím vždy to v pohodě celý rok vydrží.Kamarádka dává bobkový list.No zřejmě každý to, co se mu osvědčí.
tislovka
(upraveno)
30. 7. 2007, 11:14
@Pivli
Já dávám kuličky nového koření kvůli breberkám... a funguje to
sulipupi
(upraveno)
30. 7. 2007, 10:58
@Pivli
Jo a já dávám bobkový list, radila mi to babička, ale už nevím proč