(recept
si oblíbilo 17 návštěvníků)
Novoroční svíčková z králíka - vynikající, jako od babičky!!
Potřebné ingredience
Celý králík (rozporcovaný), po dvou kusech - bobkový list, nové koření, pepř celý, Halali - velká sklenice, hladká mouka, smetana, cukr, voda, sůl, citronová šťáva (citronek)
Postup přípravy
Tak dva až tři dny předem (ale není to nutné) si naložíme porce králíka do hrnce společně s kořením (bobkový list, pepř celý, nové koření) a Halali. Doplníme vodou, aby bylo maso potopené. Přiklopené necháme v chladu.
Maso a nálev přendáme do papiňáku a vaříme cca 40 minut (dle stáří králíka). Poté vypstíme páru (nebo necháme úplně dojít), vyndáme maso a nálev přelijeme přes sítko - a zeleninu rozmixujeme v mixeru. Nálev dáme opět vařit a přidáme rozmixovanou zeleninu. Přivedeme k varu a zahustíme smetanou umíchanou s trochou mouky (cca 3 lžíce), mírně vaříme. Uděláme si karamel - do kastrůlku dáme dvě až tři lžíce vody a to samé množství cukru, necháme rozpustit a necháme zhnědnout. Ihned lijeme po lžících do omáčky a opět trochu povaříme. Nakonec dochutíme citronovou šťávou (citronkem), solí a cukrem.
Podáváme s houskovými knedlíky (občas i s brambory - jak kdo má rád). DOBROU CHUŤ!!
Maso a nálev přendáme do papiňáku a vaříme cca 40 minut (dle stáří králíka). Poté vypstíme páru (nebo necháme úplně dojít), vyndáme maso a nálev přelijeme přes sítko - a zeleninu rozmixujeme v mixeru. Nálev dáme opět vařit a přidáme rozmixovanou zeleninu. Přivedeme k varu a zahustíme smetanou umíchanou s trochou mouky (cca 3 lžíce), mírně vaříme. Uděláme si karamel - do kastrůlku dáme dvě až tři lžíce vody a to samé množství cukru, necháme rozpustit a necháme zhnědnout. Ihned lijeme po lžících do omáčky a opět trochu povaříme. Nakonec dochutíme citronovou šťávou (citronkem), solí a cukrem.
Podáváme s houskovými knedlíky (občas i s brambory - jak kdo má rád). DOBROU CHUŤ!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
marz
(upraveno)
16. 11. 2011, 15:47
ale na novej rok by se neměl vařit králik-jinak recept je moc fajn
lomačka
(upraveno)
16. 11. 2011, 16:09
@marz
Právě ,že na Nový rok se nemá dělat nic co má peří,prý by uletěli peníze
marz
(upraveno)
16. 11. 2011, 19:41
@lomačka
tj-ale o králikovi se říká že uteče štěstí
JANCA T.
(upraveno)
14. 11. 2011, 19:03
Dnes jsem dělala svíčkovou podle Vašeho receptu. S karamelem opravdu výborná
Jolly12
(upraveno)
1. 1. 2010, 15:36
Svieckova s kralika to je ono, aj my to milujeme. Len ja nedavam karamel- najblizsie vyskusam.
eliastepa
(upraveno)
1. 1. 2010, 16:41
@Jolly12
Určitě vyzkoušejte! Karamel to malinko obarví do hněda a taky dodá chuť