Dušené červené a bílé zelí

Potřebné ingredience
2 sklenice sterilovaného bílého (červeného) zelí, 1-2 cibule, 2 lžíce sádla, cca 10 dkg slaniny, cca 2 lžíce mouky, sůl, cukr, voda
Postup přípravy
V druhém hrnci na sádle zpěníme nakrájenou cibulku, poté přidáme na kostky nakrájenou slaninu a opečeme pěkně do zlatova.
Přidáme mouku a povaříme dokud se mouka neprovaří a mírně nezhnědne.
Zalejeme vodou a mírně provaříme. Ještě před zhoustnutím vylejeme do podušeného zelí.
Zamícháme a provaříme. Nakonec jej dochutíme solí a cukrem.
Zelí je ještě chutnější, když si jej připravíte den předem - krásně se uleží!
Zelí můžeme podávat s vepřovým masem, které osolíme, opepříme, posypeme grilovacím kořením popř. sladkou paprikou, okmínujeme, přidáme nakrájenou cibuli a dáme péct na sádle do trouby. Peču na 200°C.

Do hrnce vložíme sterilované zelí. Pokud nechceme zelí moc kyselé vodu ze zelí slijeme. Při dušení pod pokličkou podléváme a občas promíchneme. Vody nedáváme zbytečně moc, abychom zelí neměli moc řídké.

Do druhého hrnce dáme na sádlo osmažit cibulku, za chvilku přidáme slaninu a do zlatova opečeme.

Cibulku a slaninu zasypeme moukou a uděláme cibulovou jíšku. Mouku provaříme a poté zalejeme vodou. Zásmažku promícháme a mírně provaříme. Ještě než nám zásmažka ztuhne, vylejeme ji do podušeného zelí.

Zelí důkladně provaříme. Podle chuti osolíme a osladíme cukrem.
Do červeného zelí dávám více cukru, máme jej raději sladší :-)

Zelí je ještě lepší pokud si jej uděláme den předem. Krásně se nám uleží.

K zelí podáváme vepřové maso - vepřovou pečeni, vepřovou kotletu, kterou jsme osolili, opepřili, okořenili grilovacím kořením popř. sladkou paprikou, okmínovali. Maso pečeme v troubě na sádle spolu s cibulí. Peču jej ve varném skle.

PŘEJI VÁM DOBROU CHUŤ!!!! :-))))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu


