(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
Vánoční drážďanská štola ( ve formě na vánočku :-) )
Potřebné ingredience
55dkg polohr.mouky, 5dkg droždí, asi 1/4l mléka, 10dkg moučky, 20dkg másla, citronová kůra, půl lžičky muškát.květu, 6g soli, 10dkg rozinek, 10dkg kandované kůry, 10dkg spařených a oloupaných mandlí, tuk, nebo papír na plech. 4 dkg másla na potření štoly a vanilkový a moučkový cukr na posypání .
Postup přípravy
Uděláme kvásek a necháme vzejít. Vypracujeme středně husté těsto ( o něco řidší než na vánočku), smícháme s rozinkami kůrou a mandlemi a necháme kynout asi 2 hod. Pak promícháme a necháme ještě 30-50min kynout.
Pak vyklopíme na pomazaný plech ( nebo s papírem), utvoříme šišku jako chleba. Na jedné straně uděláme rukou podélně žlábek ( nebo šišku přehneme a tím docílíme žlábku). Necháme ještě krátce vykynout a pečeme 50-60min ve středně horké troubě.
Ještě horkou potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.Po vychladnutí zabalit do alobalu a nechat uležet.
Nejlepší je po uležení 3 až 6 dnů ale u nás tak dlouho nevydržíme čekat . Musím dělat dvě a jednu pořádně schovat !
Já jsem si ulevila od práce a dělala těsto v pekárně a pak ji šoupla do formy na vánočku :-)
Pak vyklopíme na pomazaný plech ( nebo s papírem), utvoříme šišku jako chleba. Na jedné straně uděláme rukou podélně žlábek ( nebo šišku přehneme a tím docílíme žlábku). Necháme ještě krátce vykynout a pečeme 50-60min ve středně horké troubě.
Ještě horkou potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.Po vychladnutí zabalit do alobalu a nechat uležet.
Nejlepší je po uležení 3 až 6 dnů ale u nás tak dlouho nevydržíme čekat . Musím dělat dvě a jednu pořádně schovat !
Já jsem si ulevila od práce a dělala těsto v pekárně a pak ji šoupla do formy na vánočku :-)
potřebné přísady
počínaje tekutým, vše do pekárny
a je umícháno a může kynout
a je to !
dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lidare
(upraveno)
11. 12. 2011, 20:29
bezva tip,všechno doma mám tak to zkusím
nula
(upraveno)
14. 12. 2011, 11:09
@lidare
Určitě zkuste , je dost jedlá a stačí ty 2-3 dny odležet . Já už letos mám 3 za sebou a ještě 2 mne čekají , rodina se nějak rozrůstá . Přeji hezké svátky
danessa
(upraveno)
11. 12. 2011, 20:18
Dnes jsem tuto štolu vyzkoušela, těsto jsem udělala v domácí pekárně, upekla v troubě. Štola je opravdu výborná.
nula
(upraveno)
14. 12. 2011, 11:07
@danessa
Děkuji za pochvalu jsem ráda že chutná přeji krásné svátky
fialinka
(upraveno)
26. 12. 2009, 19:51
Mooooc děkuji za super recept na štolu je prostě fantastická letos jsem pekla hned 3 a příští rok budu péct zase jen tu vaši už žádnou jinou
nula
(upraveno)
2. 1. 2010, 12:01
@fialinka
jsem ráda že chutná, převzala jsem štafetu po mamince a peču každé vánoce i pro rodiny dětí - 5 kusů
Ilonáček
(upraveno)
14. 12. 2009, 11:10