Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 25 návštěvníků)

Ořechové tyčky

0.0
Ořechové tyčky

Potřebné ingredience

200g jemně mletých ořechů, 180g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1celé vejce a 1 žloutek, šťáva a kůra z 1/2 citronu
na polevu: 1 bílek, 50g pískového cukru, 50g moučkového cukru, 1 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy

Oříšky, cukry, citronovou šťávu i kůru, vejce a žloutek zpracujeme na nelepivé těsto (dost podsypávejte moučkovým cukrem i při válení). Těsto vyválíme na 6mm silný plát, plátky si nařežte úzký tak 1cm, trošku se to rozjede, ale ne moc. Polevu nanáším až na plechu, dřív jsem ji nanášela už na těsto, ale jde to pak přendávat dost blbě a víc se toho zamaže. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v mírně teplé troubě při 110 stupních asi 45 minut, nechtě dost dlouho vychladnout, jinak vám zůstane na papíře spodek tyčky.
Je to náročnější, ale stojí to za to.
Jo poleva se vyšlehá, to je snad jasný :-)))))) bílek s cukrem a citron šťávou.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

eneaa 27. 9. 2019, 19:56
špatně jsem pochopila, jestli nechat upečené tyčky na papíře do vychladnutí nebo raděj ne. Asi nechat vychladnout na papíře. letos je zkusím. Díky za recept. (Y) (banky)
petra2 14. 12. 2009, 14:57
Monči, právě peču druhý plech (L) díky moc za receptík (Y) (Y) (Y) Jsou výborné, ale to těsto 8-| :-| asi ze mě nebude cukřářka ..... i když nakonec jsem z toho něco vytvořila :-D a chutnají bááááječně. Jen doufám, že si je rodinka moc nezamiluje :-$ :-$ :-$ :-$ , abych je nemusela dělat moc často |:o) |:o)
Fisina 14. 12. 2009, 17:56
@petra2 To těsto je děs co :-)) taky se mi moc nelíbí ;-), nechápu jak z něčeho tak hrozného může vzniknout něco tak výborné *-), tak hlavně že se daří (L) (banky)
Hester 12. 12. 2009, 17:46
moni (F),díky za recept.Tohle cukroví znám z dětství a konečně mám recept |:o) |:o) |:o).Manžel taky zajásal,zná to jako "mýdlíčka". Jdu na to,snad ještě stihnou změknout (zajic) (zajic) (zajic). Krásné Vánoce (stromecek) (andel) (stromecek) (andel) (hello)
Fisina 14. 12. 2009, 13:59
@Hester Vám taky krásné Vánoce, manželovi to taky moc chutná, letos jsem dělala podruhé v životě a musím říct, dopadlo to lépe jak loni :-)))
dadulka19 10. 12. 2009, 18:24
Monika,ďakujem za receptík (Y),už dlho som ho hľadala,robievala ho moja maminka (F) (F) (F)
Fisina 14. 12. 2009, 14:00
@dadulka19 Tak to jsem ráda, že jsem pomohla, hlavně ať chutná.
jajka5 (upraveno) 10. 12. 2009, 17:14
Moniko, toto cukroví je velmi dobré až změkne, dělávali jsme ho hned po Mikoláši.Mám ho po mamince jako tzv Šanělské řezy.Recept je stejný, jenom dokončení je trochu jiné.Vyválely jsme si vždy po 2 stejných válečcích,ty jsme rozválely na dva stejné pásy.jeden pás se potře povidly - ne moc - aby to nevytékalo, přiklopí se druhým pásem , ten se potře polevou. Šířka pásků je asi7cm, podle toho jak chcete dlouhé tyčinky. Potřený pás se krájí na tyčinky asi 1,5 cm široké a přenáší se na plech - nechce to chvějící se ruce, protože se to nejraději otočí na plech mazanou stranou. Po změknutí mají výbornou chut.ˇ
Fisina 14. 12. 2009, 13:58
@jajka5 Díky za další nápad, určitě vyzkouším.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie