(recept
si oblíbilo 154 návštěvníků)
MÁSLOVÉ SNĚHULKY naše NEJ cukroví...recept po prababičce
Potřebné ingredience
těsto: 280g hladké mouky, 280g másla (Hera), 3 žloutky, trochu citronové šťávy- dáme odpočinout do chladu
sníh: 3 bílky, 420g jemného krystalu nebo krupice
....................................................rozpis pro pol.dávku: 140g hl.mouky,140g másla,2 žloutky,citr.štáva
2 bílky, 280g cukru
Postup přípravy
Z uvedených surovin připravíme vláčné těsto a dáme vychladit.Mezi tím vymíchám sníh.Prosím,já to dělám ručně.Nemám žádnou zkušenost se šlehačem na tento sníh.Míchá se přiblížne 20-25 minut,pokud možno,stále a jedním směrem.Doporučuji podstrčit drahé polovičce,je to trochu makačka.
Sníh je hotový, když už pěkně tuhne a dělá takové špičky...je pevný a nestéká.
Naplníme cukrářský sáček,celá dávka se tam vejde.
Vyválíme těsto,těsto se podsypává hladkou moukou,vykrájíme kolečka,přeneseme na pech a na to nastříkáme kopečky(sněhulky).
Dáme péci do mírně teplé trouby.Já peču na 150-160 stupňů.Sněhulky by měly být lehounce narůžovělé.
Jak dlouho přesně nevím,já už to odhaduji podle oka,tak těch 8 minut,možná 10.Doporučuji troubu sledovat,po druhém pechu je to fofr.
Je to možná pro někoho pracné,ale toto cukroví už po tom nemusíte vzít do ruky (myslím tím další plnění nebo zdobení).Vždy mělo úspěch....u nás mizí jako první!!!
Pokud dobře dávkujete,sníh by měl přesně vystačit na celé těsto.
Pozn:v původním receptu se na vyválené těsto maže sníh a pak se krájí tyčinky(hůlčičky)-takže někdo ten recept dělá takhle,mě to přijde pracné a patlavé,tak jsem si vymyslela tyto kolečka...dobře se to dělá,je toho víc a dobře se to jí,šup do pusy a nechat rozplynout (žádné drobení)
Sníh je hotový, když už pěkně tuhne a dělá takové špičky...je pevný a nestéká.
Naplníme cukrářský sáček,celá dávka se tam vejde.
Vyválíme těsto,těsto se podsypává hladkou moukou,vykrájíme kolečka,přeneseme na pech a na to nastříkáme kopečky(sněhulky).
Dáme péci do mírně teplé trouby.Já peču na 150-160 stupňů.Sněhulky by měly být lehounce narůžovělé.
Jak dlouho přesně nevím,já už to odhaduji podle oka,tak těch 8 minut,možná 10.Doporučuji troubu sledovat,po druhém pechu je to fofr.
Je to možná pro někoho pracné,ale toto cukroví už po tom nemusíte vzít do ruky (myslím tím další plnění nebo zdobení).Vždy mělo úspěch....u nás mizí jako první!!!
Pokud dobře dávkujete,sníh by měl přesně vystačit na celé těsto.
Pozn:v původním receptu se na vyválené těsto maže sníh a pak se krájí tyčinky(hůlčičky)-takže někdo ten recept dělá takhle,mě to přijde pracné a patlavé,tak jsem si vymyslela tyto kolečka...dobře se to dělá,je toho víc a dobře se to jí,šup do pusy a nechat rozplynout (žádné drobení)
takto vypadá těsto
příprava sněhu
ušehaný sníh...je vidět,že dělá špičku...když se vytáhne vařečka
naplněný sáček...koncovka hvězdička
vyválené těsto
vykrájená kolečka
nastříkaný sníh
upečeno
tolik kousků je z dávky 280g mouky
inspirace
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
srneckova
(upraveno)
27. 12. 2016, 21:01
kymama
(upraveno)
16. 12. 2016, 22:09
Je tedy opravdu pracné, dost jsem se s ním potrápila , ale je opravdu moc moc dobré.
Renynika
(upraveno)
27. 12. 2016, 9:36
@kymama
anilvap2
(upraveno)
14. 12. 2016, 22:14
Udělala jsem na zkoušku z malé dávky. Ale mám obavy, že nevydrží ani do víkendu, natož do Vánoc, Mňam.
Renynika
(upraveno)
27. 12. 2016, 9:37
@anilvap2
sympatie
(upraveno)
23. 12. 2015, 18:06
Jednou jsem zkoušela něco podobného, měla jsem dojem, že spodek je pořád nedopečený a pusinky už byly hotové. Určitě zajímavé cukroví, ale možná péct zvlášť, a pak slepit.
Ninouš
(upraveno)
22. 12. 2014, 9:25
Ňam,škoda,že už mám napečeno.Ale díky za recept.
Ninouš
(upraveno)
20. 12. 2015, 10:41
@Ninouš
Tak jsem letos zkusila. Cukroví je výborné,sladké akorát Jen se mi to těsto i po upečení drolí... Nevím kde jsem udělala chybu. Jinak díky za recept
Renynika
(upraveno)
23. 12. 2015, 17:38
@Ninouš
nic si z toho nedělejte....může to být moukou.....krásné vánoce
P.A.V.L.A
(upraveno)
21. 12. 2014, 22:06
tulipanka
(upraveno)
21. 12. 2014, 21:03
zjelenice
(upraveno)
15. 12. 2014, 22:40
ach jo... zkoušela jsem péct zvlášť a katastrofa... pusinky krásné, ale ty kytičky hrůza... vyfukovaly s z nich při pečení bublinky a celé se rozdrobily. Rozhodně nedoporučuji tento způsob. Zřejmě se to musí opravdu péct spolu.... škoda
Renynika
(upraveno)
21. 12. 2014, 20:34
@zjelenice
Zuzko nic si z toho nedělejte, za rok to bude lepší...ale péci rozhodně spolu
Angelika81
(upraveno)
22. 12. 2012, 16:41
POMOÓÓC, pořád nemám ten správný tuhý sníh a to už to švrdlám skoro půl hodiny
cunicek
(upraveno)
12. 12. 2012, 12:29
Renatko , díky za skvělý recept, letos první pokus a dopadl docela dobře . http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4257786 Pekla jsem na 160°C skoro 14min, zdálo se mi to moc dlouhé, tak jsem druhý plech zkusila na 180°C a chyba , na těsto to bylo moc, začalo jakoby "dýchat" a nafukovat se, ale vše dopadlo nakonec dobře , těsto splasklo, pusinky drží perfektně. Poslední plech už byl zase na 160°C. Cukroví je opravdu výborné. Doporučuji trpělivost při míchání sněhu i při pečení, vyplatí se . Přeji pohodový advent a krásné Vánoce , Marta a
Renynika
(upraveno)
18. 12. 2012, 17:21
@cunicek
Marto, máte je přímo luxusní...já letos pekla v nové troubě a taky se mi trochu nafukovaly...hold už chodím do práce a nestíhám... a jsem netrpělivá... přeji také krásné Vánoční svátky
buši
(upraveno)
16. 12. 2011, 11:02
jejda, loni jsem je pekla a měly strašný úspěch ještě, že jste mi je připomněly hned jdu na ně!!!
Monca33
(upraveno)
15. 12. 2011, 22:26
Právě jsme dopekla těsto jsem si udělal den předem a krásně se to vykrajovalo. Sních jsme ušlehala v mixéru na nejvyšší otáčky a byl super. Sních na těstě krásně držel ještě mi dost sněhu zbylo tak jsme udělala sněhové pusinky dala jsem samotný sních na pečící papír a chutnájí také skvěle. Děkuji za recept
Renynika
(upraveno)
16. 12. 2011, 10:13
@Monca33
tak to mě moc potěšilo, že se cukroví povedlo já dělala včera také,ale letos to šlo jako pomásle krásné sváky
hajcena
(upraveno)
2. 12. 2011, 12:04
Tak před chvílí jsem dopekla a musím se podělit se svými " zážitky" a postřehy. Těsto jsem jsem udělala včera večer a nechala v lednici do rána. Pěkně se s ním pracuje, sníh jsem šlehala v robotu asi 20 minut na nižší stupeň otáček. Vše probíhalo dobře, až pak v troubě - kolečka se začala nafukovat a sněhové čepice z toho padat Tak jsem ještě v troubě svýma azbestovýma rukama ty pusinky rovnala zpátky nahoru . No a až pak mě napadlo, že je to těsto podobné listovému a to se propichuje, aby se nenafouklo. Takže jsem potom každé kolečko před nastříkáním pusinky propíchla vidličkou a SUPER!! Jinak mi zbyl sníh, takže jsem ještě honem dělala 1/3 dávku těsta - udělala jsem 245 sněhulek a to jsem jeětě nejmím 15 snědli Jsou opravdu výýýýýborné - a to normálně sněhový pusinky nedám do pusy. Takže moc děkuji za recept!!!!!!
Renynika
(upraveno)
15. 12. 2011, 17:59
@hajcena
Hanko, já měla letos těsto více jak 3 dny a občas se mně také některá nadzvedla...také jsem je azbestovou rukou rovnala..teda jen některé...mám jich také kolem 250ks
Hnědovláska
(upraveno)
18. 12. 2010, 9:46
Hezky to vypadá
Jarčaa
(upraveno)
18. 12. 2010, 9:04
Dobrý den, chci se zaptat ohledně sněhu na sněhulky. Po ušlehání má být sníh hladký nebo jsou v něm ještě krystalky cukru?? Nechce se mi při míchání všechen rozpustit, je to v pořádku???
Renynika
(upraveno)
18. 12. 2010, 21:38
@Jarčaa
dobrý večer,asi píšu pozdě....cukr by se měl skoro rozpustit...proto se míchá dlouho,samozřejmě občas tam něco zbyde,zvlášť u krystalu...
Lucka1711
(upraveno)
19. 12. 2009, 0:11
Váš receptík je vynikající, já pusinky moc nemusím, ale s tím podkladem je to lahoda. Asi už týden je mám v krabici. Moc děkuji, je to skvělé
Renynika
(upraveno)
19. 12. 2009, 11:36
@Lucka1711
Děkuji,jsem ráda že chutnají...u nás musím chodit kontrolovat..jestli se z krabice cukroví nevypařilo krásné svátky
Petrušek
(upraveno)
18. 12. 2009, 23:39
Dobrý večer , tak máme také napečeno ! Těsto i sníh jsem dělala v robotu a . Cukrovíčko dle dcery "delikatesní" a to je u nás největší poklona - takže máme pro další roky nový druh cukroví a Vám za recept moc děkujeme . Krásné . Petra + +
Renynika
(upraveno)
19. 12. 2009, 11:34
@Petrušek
Tak to děkuji dceři moc za poklonu... a jsem ráda,že se u vás zabydlel receptík Přeji krásné svátky Renata + +
Petrušek
(upraveno)
21. 12. 2009, 20:11
@Renynika
Chodíme ochutnávat každý den a den ode dne jsou lepší a lepší - suuuuper . Petra
Káká
(upraveno)
17. 12. 2009, 14:52
Dobrý den Reni , tak jsem také vyzkoušela a super . Nechtělo se mi sníh šlehat ručně, tak jsem šlehala mixérem ... nedělalo to táák krásné zdobení. Vzala jsem vařečku a ještě chvíli míchala a opravdu to pomohlo. V sobotu jsem dělala tu menší várku a dnes opět ... vše se hned snědlo. Je to opravdu mňamka . Moc moc díííky. Krásné Vánoce
Renynika
(upraveno)
17. 12. 2009, 21:01
@Káká
u nás se musí schovat na skříň,aby na ně nikdo nedošáhl jsem ráda,že chutnají... a přeji vám také krásné Vánoce
Zrušený účet
(upraveno)
16. 12. 2009, 16:40
Renčo, vyzkoušeno, jsou velmi vzhledné a chuťově vynikající, jen ten sníh je fakt dřina
Renynika
(upraveno)
16. 12. 2009, 18:15
@
Dobrý večer,však vím co píšu ..ale za tu námahu to stojí...jsem ráda,že chutná
xkacerka
(upraveno)
16. 12. 2009, 16:24
Ještě mám dva dotazy: Může se těsto udělat den dopředu a nechat uležet v lednici? Pokud na kolečka na všechny plechy nastříkám sníh, musím je dát hned do trouby nebo můžou čekat zatímco se např. první plech peče? Moc děkuju za odpovědi
Renynika
(upraveno)
16. 12. 2009, 18:14
@xkacerka
Dobrý večer...určitě můžete nechat uležet těsto v lednici...mám vyzkoušeno. S druhým dotazem nemám zkušenost,většinou jsem co jsem pekla první plech stihla jsem druhý udělat , takže jsem jela nastřídačku...pokud budete mít dobře ušlehaný sníh,který drží a nestéká...tak by neměl být problém...ta dávka větší je tak na 4-5 plechů.