Bramborové knedlíky s česnekem
Potřebné ingredience
1 kg vařených brambor ve slupce
asi 45 dkg hrubé mouky
2 vejce
10 stroužků česneku
10 dkg špeku
3 lžíce majoránky
sůl
pepř
Postup přípravy
Těsto propracujeme, podle potřeby přidáme ještě mouku, aby těsto nebylo řídké a knedlík pěkně držel tvar. Uděláme válečky a ihned uvaříme v parním hrnci nebo v osolené vodě. Po uvaření nakrájíme na kolečka.
Bramborové knedlíky se slaninou
Suroviny
2 kg brambor
0,5 kg hrubé mouky
0,5 kg pšeničné krupice jemné
2 vejce
4 rohlíky
25 dkg slaniny
sůl
Postup
Slaninu si nakrájíme na kostičky a rozškvaříme ji na pánvi.Přidáme k ní rohlíky nakrájené na kostičky a osmažíme. Necháme vychladit. Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme krupici, mouku, vejce, sůl a promícháme. Přidáme vychlazenou slaninu s rohlíky a vypracujeme těsto.
Vytvoříme knedlíky ve tvaru válce, uvaříme v páře a po uvaření nakrájíme na plátky. Z tohoto množstí se udělají tři.
Můžeme vytvořit i menší kulaté knedlíky, které uvaříme v páře nebo je házíme rovnou do vroucí osolené vody. Měchačkou opatrně promícháme a vaříme asi 8 minut. Pak knedlíky vyndáme děrovanou naběračkou, vidličkou propíchneme a rozkojíme napůl, aby z nich vyšla pára.
Chlebové knedlíky s cibulí
Suroviny
tmavší chléb
hrubá mouka
2 vejce
mléko
cibule
kvasnice
sůl
Postup
Chléb nakrájíme na kostičky, osolíme, přidáme vejce, nakrájenou cibuli na kostičky, hrubou mouku a vlažné mléko s kvasnicemi. Vypracujeme těsto, vytvoříme knedlíky, necháme chvíli vykynout a uvaříme v páře.
Kynutý houskový knedlík
Suroviny
1 kg hrubé mouky
2 vejce
3 rohlíky
necelý 0,5 l mléka
4 dkg kvasnic
2 lžíce másla
sůl
Postup
Mouku vysypeme do mísy, přidáme sůl, 2 vejce a rohlíky nakrájené na větší kostičky.
Do vlažného mléka dáme vzejít kvasnice.
Když nám kvasnice vzejdou, přilijeme mléko do mísy, přidáme změklé máslo a rukama důkladně propracujeme.
Těsto necháme v teple kynout, přikryté utěrkou, nejméně hodinu. Pak vyklopíme na vál a rozdělíme na tři díly, ze kterých vypracujeme knedlíky. Necháme je ještě půl hodiny kynout a pak je uvaříme v parním hrnci asi 45 minut.
Po uvaření rozkrájíme elektrickým nožem nebo nití na plátky
Paprikové knedlíky
Suroviny
1 chlebíčková večka
3 hrnky (čtvrtlitrové) polohrubé mouky
2 hrnky hrubé mouky
2 vejce
2 červené kapie středně velké
2 lžíce sladké mleté červené papriky
1 lžíce másla
sůl
mletý pepř
3 dkg kvasnic
mléko na zadělání
Postup
Do mísy nasypeme mouku, osolíme, opepříme, dáme mletou papriku. Promícháme.
Přidáme kapie nakrájené na menší kostičky, 2 vejce, změklé máslo a nakonec večku nakrájenou na větší kostky. Promícháme. Rozdrobíme kvasnice a zaděláme vlažným mlékem. Lijeme ho postupně, aby těsto nebylo moc řídké. Jako když děláme houskové knedlíky.
Z těsta vytvarujeme válečky a uvaříme v parním hrnci.
Po uvaření nakrájíme na plátky.
Podáváme například s pečeným masem a zelím. Jsou ovšem výborné i samotné.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé