Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 11 návštěvníků)

Tvarohová vánoční štóla s marcipánem

0.0
Tvarohová vánoční štóla s marcipánem

Potřebné ingredience

400 g hladké pšeničné mouky, 100 g hladké mouky (špaldové, amarantové...), 1 prášek do pečiva (nejlépe bez fosfátů - 13g), 100 g moučkového cukru + 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 250 g měkkého tvarohu (v alobalu), 160 g Hery, 3 lžíce rumu, 100 g rozinek, 70 g kandované kůry (mix pomeranč. a citr.), 50 g brusinek, 50 g loupaných mandlí + 50 g lískových oříšků (obojí nasekané a opražené), 10 ks hořkých mandlí (strouhaných), 1 lžíce citronové kůry, 1 lžička mletého kardamomu, 100 g marcipánu

Postup přípravy

Mouku prosijeme s práškem do pečiva a kardamomem, přidáme oba cukry, vejce, tvaroh, rum, rozpuštěnou Heru a vymícháme těsto.

Do těsta zapracujeme posekané rozinky, brusinky, kandovanou kůru, opražené mandle s lískovými oříšky, přistrouháme 10 ks hořkých mandlí a přidáme citronovou kůru.

Těsto necháme 30 min. odpočívat při pokojové teplotě.

Odleželé těsto rozválíme do obdélníku a na polovinu položíme váleček marcipánu. Z delší strany přehneme, přeneseme na plech vyložený peč. papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 40 min.

Upečenou štólu hojně potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme, až se na povrchu utvoří krusta. Necháme zcela vychladnout, zabalíme do alobalu a necháme uležet nejlépe do Vánoc!



P. S. Nakrojíme na Štědrý den ráno, k tomu si uvaříme horké kakao a koukáme na pohádky! :-)

Z těsta vyválíme obdélník, na polovinu položíme váleček marcipánu......

Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 min.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

cherrycake 9. 12. 2010, 14:57
moc povedená |:o) (Y)
alfleila 9. 12. 2010, 20:46
@cherrycake Děkuji za pochvalu! (andel)
PETRA V 21. 12. 2009, 10:31
jak ji uskladnujete, stalo zě zabalená splenivěla *-) *-) *-) je to možné jak správně skladovat :-$ chci ji také letos poprvé upéct :-) :-) :-)hezké svátky (jezisek) (banky) (andel) (silvestr) (novy rok)Petra
alfleila 21. 12. 2009, 20:58
@PETRA V Petro, štolu jsem pekla asi před 2 týdny a nakrojím až na Štědrý den. Pro to uskladnění je asi důležité, aby byla zcela vychladlá, jestli zůstane vlahá, ta plíseň se lehko chytne. Já ji mám zabalenou v alobalu a uskladněnou v chladu (sklep), už jsem ji dvakrát kontrolovala,a zatím se zdá být v pořádku, tak uvidíme jaká bude po nakrojení - doufám, že dobrá! ;-)
Jinak tento recept na štolu se dá péct i těsně před Vánocemi. Tak at se povede a také přeji hezké svátky!! (andel)
Ilonáček 8. 12. 2009, 11:42
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
alfleila 8. 12. 2009, 20:59
@Ilonáček (zajic) ;-) (banky)
Zrušený účet 8. 12. 2009, 10:25
MŮŽE BÝT POUZE KLASICKÁ HLADKÁ MOUKA?? (Y) *-) *-) (banky)
alfleila 8. 12. 2009, 20:58
@ Určitě může být jenom klasická pšeničná hladká! Jestli budete zkoušet, tak až se povede!! (andel)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie