Tvarohová vánoční štóla s marcipánem
Potřebné ingredience
400 g hladké pšeničné mouky, 100 g hladké mouky (špaldové, amarantové...), 1 prášek do pečiva (nejlépe bez fosfátů - 13g), 100 g moučkového cukru + 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 250 g měkkého tvarohu (v alobalu), 160 g Hery, 3 lžíce rumu, 100 g rozinek, 70 g kandované kůry (mix pomeranč. a citr.), 50 g brusinek, 50 g loupaných mandlí + 50 g lískových oříšků (obojí nasekané a opražené), 10 ks hořkých mandlí (strouhaných), 1 lžíce citronové kůry, 1 lžička mletého kardamomu, 100 g marcipánu
Postup přípravy
Do těsta zapracujeme posekané rozinky, brusinky, kandovanou kůru, opražené mandle s lískovými oříšky, přistrouháme 10 ks hořkých mandlí a přidáme citronovou kůru.
Těsto necháme 30 min. odpočívat při pokojové teplotě.
Odleželé těsto rozválíme do obdélníku a na polovinu položíme váleček marcipánu. Z delší strany přehneme, přeneseme na plech vyložený peč. papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 40 min.
Upečenou štólu hojně potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme, až se na povrchu utvoří krusta. Necháme zcela vychladnout, zabalíme do alobalu a necháme uležet nejlépe do Vánoc!
P. S. Nakrojíme na Štědrý den ráno, k tomu si uvaříme horké kakao a koukáme na pohádky! :-)
Z těsta vyválíme obdélník, na polovinu položíme váleček marcipánu......
Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 min.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Jinak tento recept na štolu se dá péct i těsně před Vánocemi. Tak at se povede a také přeji hezké svátky!!